Kuru fasulyesiz olmaz

Türk mutfağının en vazgeçilmez yemeklerinden biridir kuru fasulye. Şöyle, yanına güzel bir pilav ve turşu konulmuş kuru fasulyeye hangimiz hayır diyebiliriz ki.

Herkesin sevdiği bir kuru fasulye cinsi mutlaka vardır. Ben, mutlaka "şeker fasulye" derim, kimisi Dermason diye tutturur, ya da kimileri de horoz fasulye der, başka bir şey demez. Peki, kültürümüze bu kadar yerleşmiş olan kuru fasulyenin, özellikle kalsiyum, fosfor ve demir açısından zengin olduğunu ve bu yönleriyle yüksek besleyiciliğe sahip olduğunu biliyor muydunuz? Sanırım bakliyatların şahı olan yeşil mercimeğin protein bakımından etin yerini tutabilecek kadar zengin olduğunu biliyorsunuzdur. Üstelik hazmı da çok kolay! Kırmızı mercimekse kansızlığa birebir. Bizim bakliyatların bu besleyici özelliğini dünyanın çeşitli yerlerindeki beslenme uzmanları fark etmiş olsalar ki; "insan sağlığı için sonsuz faydalı" yorumunu yapmışlar.

Kereviz dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

6 adet orta boy kereviz

1 çay bardağı pirinç

3 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı dolmalık üzüm

1 tatlı kaşığı yeşil bahar (dolma baharı)

1 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı tuz

3 adet kesmeşeker

yarım demet kıyılmış dereotu

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 adet limonun suyu

Kerevizlerin üst kısımlarını kapak gibi kesip dışlarını kazıdıktan sonra, kabak oyacağıyla oyun. Kararmamaları için, içine yarım limon suyu sıktığınız soğuk suyun içinde bekletin. Pirinci ılık suda bekletin. Üzümleri de başka bir kapta ılık suda bekletin. Zeytinyağı ve zar gibi doğranmış soğanları geniş bir tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci ilave ettikten sonra kısık ateşte, karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine kuş üzümlerini ekleyip tuz, karabiber, yeşil baharı serperek yıkanıp incecik kıyılmış dereotunu ekleyin Bir sefer karıştırıp 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, pirinçler hafif sulu kalıncaya kadar pişirin. Pişirdiğiniz harcı, (hafif diri kalacak) kaşıkla kerevizlerin içlerine doldurun. Dolmaları tencereye dizip 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve kalan yarım limonu sıkın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 25 dakika. pişirin.

Soğuyan dolmaları dereotu ile süsleyip servis yapın.

Parça çikolatalı kurabiye

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı tozşeker

250 gr bitkisel margarin

1 adet yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

1 su bardağı parça (damla) çikolata

1 paket kabartma tozu alabildiği kadar un

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyup üzerine tozşekeri ekledikten sonra, yoğurarak şekeri yağa iyice yedirin. Üzerine yumurta sarısı ve vanilyayı ekledikten sonra parça çikolatanın yarısını ilave edin. Kabartma tozunu da serpip malzemeleri elinizle karıştırın. Unu da azar azar da ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hamur parçalarını tezgahın üzerinde çay tabağı büyüklüğüne getirip şekilli kurabiye kalıplarıyla kesin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta akı sürüp kalan damla çikolatayı kurabiyelerin üzerine bastırarak yerleştirin. Hazırladığınız kurabiyeleri, yağlanmış fırın tepsisine tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri pembe-beyaz oluncaya kadar, 20 dakika pişirip çıkarın. Fırından çıkardığınız kurabiyelerin soğumasını bekleyin. Kurabiye fırından çıktığında da pişmeye devam eder ve soğudukça sertleşir.
Yazarın Tüm Yazıları