Küçük biyografi kitaplarımız yok

VARLIK YAYINLARI arasında çok yararlı bir dizi vardı.

Haberin Devamı

Yüzyıl yüzyıl divan şiiri, halk şiiri üzerine bilgi veren küçük kitapçıklar birçok kişiye divan şiiri zevki vermiştir, öğretmiştir. Yazarlar hakkında hazırlanan kitapların da klasik başlığı şuydu:

Hayatı-Sanatı-Eserleri.

Öğrenciler bu kitaplardan ilk bilgileri edinirler, yazarın diğer kitaplarını da okuma isteği duyarlardı. Sonradan bazı yayınevlerinde de bu dizilere devam edildi.
Kısa ve öz bilgi kitaplarına ihtiyacımız var.

Batı’da gittiğim sergilerden, fuarlardan ortalama 64 sayfayı geçmeyen biyografi kitapları alıyorum.

Bunun yeni bir örneğinden söz edeyim.

Claude Monet’nin evinden çıkıp, hediyelik eşya bölümüne gittiğimde, birçok kimsenin Claude Monet Kimdir? adlı az sayfalı kitabı aldığına tanık oldum.

Evini, bahçesini, resimlerini gördüğü adamın hayatını da, sanatsal gelişimini de bu kitaptan okuyacaktı. Belki yüzeysel bir bilgi ama onu resme ve ressama alıştıracak nitelikte bir kitapçık.

Edebiyat alanında seçme kitaplar başka alanlara göre bizde fazla ama onlar da dediğim nitelikte değil.

Kültür ve Turizm Bakanlığı; edebiyatçılar, sanatçılar hakkında hazırlattıkları hacimli kitapların yanı sıra, bu tür kitapları da yayımlarsa, sanırım eğitim konusunda büyük bir işi başarmış olurlar.

Hatta Milli Eğitim Bakanlığı bile bu tür yayınlar yapabilir.

* * *

Haberin Devamı

ÖZEL müzeler de her sergi için güzel ve kapsamlı kataloglar hazırlıyor. Ziyaretçilerin bazıları sergiyi gezdikten sonra veya gezmeden önce bu katalogları alıyor ama birçok ziyaretçi de bu parayı ödeyemiyor.

Sonuçta elinde kalıcı bir kaynak kalmıyor.

Oysa bu katalogların çeşitli baskıları yapılsa, müzeler kendi yönetimleri altında küçük, ucuz baskılı, âdeta bu katalogların özetini yayınlasa, birçok kişi sergiden sonra kitaplığına bir kitap da götürebilir.

Ressamlarımız için düşündüğüm kitaplar sadece sergi katalogları biçiminde değil. Onların hayatlarını, sanatlarını, eserlerini anlatan ucuz kitaplar da çıkarılmalı.

Müzikçilerimiz, bilimadamlarımız için de aynı eksikliği duyuyorum.

Yayıncılıktan uzak durması söylenen devletin bu tür kitaplara yardımı olmalı. Okullar için daha ucuz baskılar yapılmalı.

Gerek Türk gerek Batı müzikçileri için, her yerde rastlanan kitap türü bizde yok.

Ayrıntılı yaşam öykülerinin yer aldığı çalışmaların belli bir kesim için yararlı olduğu kanısındayım.

Müzik kitaplarının içine konulacak bir CD, alanı iyi bir dinleyici yapabilir.

Haberin Devamı

* * *

EĞER edebiyatın, sanatın yaygınlaşmasını, eski deyimle topluma açılmasını istiyorsak bu tür yayınlara ağırlık vermeliyiz.

 

Yazarın Tüm Yazıları