Krizde nasıl beslenmeli? 10 altın öneri

Ekonomik imkânların daralması ve stres yükünün artması krizin en önemli sonuçları ve bundan ister istemez sağlığımız da etkilenecek.

Haberin Devamı

Kriz önce beslenmemizi etkiliyor. Ekonomik şartlar herkesi ucuz besinlere yöneltiyor. Artan stres düzeyi ise yeme bozukluklarına yol açıyor, yemeyi içmeyi artırıyor. Kısacası kriz ucuz yiyecekleri ön plana çıkarıyor ve kilo aldırıyor. Bir okurumuz “Hocam kriz dönemindeyiz. Nasıl bir beslenme planı yapmamızı önerirsiniz?” diye sormuş. İşte kriz döneminde işinize yarayacak bazı beslenme stratejileri.

ÖNERİ 1: NAR, ELMA VE HAVUÇ?
Kriz dönemlerinde sebze tüketiminde tam bir patlama yaşanıyor. Sebze ve meyvelerin tazelerini tüketmeye, hormonsuz, katkısız olanlarını satın almaya çalışın. Çiğ yenilen sebzelerin vitamin ve mineral bakımından daha etkili olduğunu unutmayın. Taze sebze ve meyveler yemeye bakın. Ispanak, lahana, karnabahar, domates, biber, kereviz, havuç, salatalık ve yer elması kriz döneminin de favori sebzeleri. Bunlara soğanı, sarımsağı da eklemeyi ihmal etmeyin. Meyvelere gelince. Nar, elma, portakal, mandalina, greyfurt her kış olduğu gibi bu yıl da birinciliği kaptırmıyor. Patatesin sakinleştirici etkisi var. Haşlanmış ya da közlenmiş patatesten iyi bir stres savar olabilir.

Haberin Devamı

ÖNERİ 2: ÇORBADAN ŞAŞMAYIN!
Beslenmenizi mümkün olduğu kadar çeşitlendirin. Farklı yiyecek ve içeceklerle değişik kombinasyonlar yapın. Tahıl, bakliyat, süt ve et grubu yiyeceklerden, meyve ve sebzelerden değişik yemekler, salatalar ve özellikle de çorbalar hazırlayın. Çorbalar kriz dönemlerinin favori yemekleri. Hazırlanmaları kolay. Maliyetleri ucuz. Besleyici değerleri yüksek. Özellikle sebze çorbaları çok ucuz ve sağlıklı seçimler. Hazır çorbalardan uzak durun. tuz oranları yüksek, yağ içerikleri fazla, fiyatları pahalı.
Fazla yağlı yiyeceklerden uzak durun. Özellikle doymuş yağları (iç yağı, kuyruk yağı, margarinler) azaltın. Süt ve süt ürünlerinin yağ oranları düşük olanlarını satın alın. Yoğurt krizde de mükemmel bir seçim. Süt ürünlerinin en değerlisi olan bu sağlıklı besinden krizde daha sık yararlanın.

ÖNERİ 3: AKŞAM YEMEĞİNİZİ HAFİFLETİN
Krizde akşamları daha hafif yiyin. Daha iyi uyursunuz. Ayrıca akşam yemeklerinde protein yüklenmeyin. Proteinin de fazlası zarar verebiliyor. Özellikle akşam yemeklerinde fazla miktarda proteinli şeyler yemek (et, balık, süt ürünleri) gece boyunca vücudu çalıştırıyor. Siz uyurken metabolizmanız yüksek hızda çalıştığından sabah yorgunlukları ortaya çıkıyor. Ayrıca yüksek proteinli bir beslenme kadınlarda osteoporozu hızlandırıyor. Protein kaynaklarının yalnızca hayvansal olmadığını, bakliyat grubu yiyeceklerde de bitkisel proteinlerin bulunduğunu unutmayın. Benim önerim hayvansal ve bitkisel proteinleri birlikte tüketmeniz, bakliyatı ihmal etmemenizdir. Etli nohut, etli kuru fasulye, kıymalı bezelye gibi yiyecekler mükemmel seçimler olabilir.

Haberin Devamı

ÖNERİ 4: BULGUR PİLAVI: MÜKEMMEL BİR SEÇİM!
Sebze ve meyveler iyi birer karbonhidrat kaynağıdır ama tahıl ve bakliyattan da bol miktarda karbonhidrat kazanırsınız. Özellikle tahılları tam olarak tüketmeye çalışın. İşlenmemiş, kepeği, kabuğu ayrılmamış tam tahıllı yiyecekler kan şekerinde ciddi bir dalgalanmaya yol açmıyor. Kilo almayı önlediği gibi, kilo vermeyi de kolaylaştırıyor. Özellikle bulgur bu yılın gözde besinleri arasında. Dünyanın en ünlü tıp merkezi Mayo Clinic’de bulguru sağlığa en yararlı 10 gıdadan biri ilan etti. Karbonhidrat tüketirken dikkat edeceğiniz en önemli nokta şekerden uzak durmak. Çok tatlı meyvelere fazla itibar etmeyin. Özellikle beyaz şekere mümkün olduğu kadar elinizi sürmeyin.

Haberin Devamı

ÖNERİ 5: BU YILI BALIK YILI YAPIN
Önemli bir önerimiz daha var. Bu yılı “balık yılı” ilan edin. İmkân buldukça ucuzu, pahalısı, hamsisi, kalkanı demeyin, balık yiyin. Balık yalnızca bedene değil, akla da iyi geliyor. Hamsi için ?fakir gıdası değil, fikir gıdasıdır- diyen balıkçılarımız haklı çıkıyor. Hamsi, istavrit ucuz ama çok değerli besinler. Balıktaki omega-3 yağlarından biri olan DHA, özellikle çocukların zihnini geliştiriyor, yaşlıların bunamasını geciktiriyor. DHA’nın depresyona engel olduğu da biliniyor. EPA adı verilen Omega?3 yağı ise pıhtılaşma riskini azaltıyor, damar sertliğini önlüyor.

Yazarın Tüm Yazıları