Kokuyu takip ettik

Babamın işi için gittiğimiz Diyarbakır’dan dönerken uğradığımız Mardin’de birbirine çok yakın inşa edilmiş olan taş evlerin görkemi bizi adeta büyülemişti.

Yavaş yavaş kaybolan güneş ışınlarının taş evler üzerindeki yansıması gözlerimizi kamaştırmıştı. Arabayı çarşının içine park edip şehirde gelişigüzel dolaşmaya başladık. Taş oymacılığının en güzel örnekleri olan şato gibi evleri, avluları, selamlıkları ve yarı açık mekanları, kapı tokmaklarına varıncaya kadar inceliyorduk. Mardin’in sokaklarında yaptığımız serbest geziye, babamın, şehrin mimarisiyle ilgili söyledikleri eşlik ediyordu. Birden burnumuza nereden geldiği belli olmayan nefis bir lahmacun kokusu geliverdi. Kokuyu takip edip ilerideki fırına daldığımızda, tezgahın üzerinde fırından yeni çıktığı belli olan orta boy etli ekmekler duruyordu. Ancak dikkatle baktığımızda tezgahın üzerindekilerin etli ekmek değil, lahmacun olduğunu fark ettik. Misafirperver, güler yüzlü fırın sahibi, gözlerimizdeki iştahı görmüş olacak ki, lahmacunları dürüm yapıp hepimizin eline birer tane sıkıştırdı. O gün Mardin’de yediğimiz lahmacunların tadı sadece bir günlüğüne değil, uzun zaman damağımızda kaldı. Hatta ne zaman bir lahmacun konusu geçse babam bu ilginç anıyı anlatır ve o gün yediğimiz lahmacunları unutamadığını söyler.

Havuçlu kabaklı kişloren

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

á 125 gr bitkisel margarin

á 2 su bardağı dolusu un

á 8-10 yemek kaşığı çok soğuk su

á 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

á 1 adet orta boy kabak

á 1 adet orta boy ince havuç

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

á 1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 1/2 su bardağı süt

á 1 adet yumurta

á 1 demet dereotu

Oda sıcaklığında bekleyen margarini derin bir kaba koyun. Üzerine unu ekleyip yoğurmaya başlayın. Buzdolabından çıkardığınız çok soğuk haldeki suyu hamurun üzerine ekleyip tuzu serpin. Hamuru, iyice toplanıncaya kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamur, ele yapışmayan ve kulak memesinden biraz daha sert kıvamlı olmalı. Eğer hamur iyice yoğurduktan sonra da toplanmazsa üzerine soğuk su ekleyebilirsiniz. Hamuru temiz bir buzdolabı poşetine koyup buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Kabuklarını soyduğunuz kabak ve havuçları derin bir kaba rendeleyin.

Tuz ve karabiberi ilave edip tıpkı köfte yoğurur gibi ovalayarak yumuşatın. Varsa suyunu süzün. Sebzelerin üzerine krema, süt ve yumurtayı aktarıp çatalla karıştırın. Un, ince kıyılmış dereotu ve rendelenmiş kaşar peynirini de ilave edip tekrar karıştırın.

Hamuru buzdolabından çıkarıp tezgahın üzerine koyun. Hamuru, merdane yardımıyla 30 santim çapında daire elde edecek şekilde açın. Yaklaşık 25-28 santim çapındaki bir tart kalıbını ya da kelepçeli kalıbı yumuşak margarinle yağlayın. Hazırladığınız hamuru bu kalıba kenarlarını 2 santim kadar yükselterek yayın. Hazırladığınız sebzeli karışımı hamurun ortasındaki çukura kaşıkla yayıp üzerini düzeltin. Kişloreni, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 35 dakika, hamur altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyip servise sunun.

Kişnişli patatesli mücver

Malzeme listesi

á 3 adet orta boy yeşil kabak

á 1 adet küçük boy patates

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 demet dereotu

á 12-15 yaprak taze nane

á 2 adet taze yeşil soğan

(Sadece yeşil kısmı kullanılacak.)

á 7-8 yaprak taze fesleğen

á 3 adet yumurta

á 1 çay kaşığı kabartma tozu

á 2 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

varsa 2 çay kaşığı toz kişniş

(2 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş de kullanabilirsiniz.)

Kızartmak için;

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Kabakları soyup yıkadıktan sonra derin bir kabın içine rendeleyin. Patatesi soyup yıkadıktan sonra rendeleyerek kabakla karıştırın. Soğanı da soyduktan sonra aynı kabın içine rendeleyin. Malzemeleri avuçlarınız arasında sıkıp suyunu çıkarın. İncecik kıyılmış dereotu, yeşil soğan, taze nane ve taze fesleğeni ilave edip kaşıkla iyice karıştırın.

Üzerine yumurtaları kırıp unu ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Kabartma tozu ve kişnişi de ilave edip tekrar karıştırın.

Malzemeleri tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir teflon tencerede kızdırın. Mücverleri derin bir kapta ve bol yağda kızartmalısınız. Mücver karışımından bir yemek kaşığı dolusu alıp yakın mesafeden kızgın yağa bırakın. Altları iyice kızaran mücverleri ters çevirip diğer yüzlerini de kızartın. Kızaran mücverleri kağıt havlu serdiğiniz tabağa koyup fazla yağını çektirin ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz mücveri sarmısaklı yoğurtla da ikram edebilirsiniz

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika
Yazarın Tüm Yazıları