Köfte, dövülmüş demektir

Türk mutfağına özgü et yemekleri arasında KÖFTE’nin yeri özeldir. Avrupalıların pek bilmediği köfte, Farsçada ‘dövülmüş’ anlamına gelir.

Köftenin keşfi tasarruf fikrinden doğmuştur. Parça etlerin kebap ya da yahni olarak pişirilmek için ayrılmasından sonra, geriye kalan etleri değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Artan bu biçimsiz etler önce dövülür, içine bulgur, pirinç veya ekmek içi, baharat, soğan katılarak yoğrulur, en sonunda da elle biçimlendirilir.

İnce Noktalar

Portakal kabuğunun içini iyice oyun. Hazırladığınız salata veya muhallebiyi doldurun. Sofranız öyle renklenecek ki, çocuklarınız bu sürprize bayılacak.


Balıklı yeşilim krep

Yapılışı:

Ton balığının yağını süzdürüp, tabağa alın. Üzerine tuz, karabiber, limon suyu, mayonezi, küp şeklinde doğranmış turşu, ezilmiş yumurta sarısı, küp şeklinde doğranmış yumurta beyazı ve 2- 3 dal kıyılmış dereotunu ekleyip, karıştırın. Kalan dereotunu robottan geçirip, süte ekleyin. İçerisine un, yumurta, zeytinyağı, tereyağı ve tuz katarak, mikserle çırpın. Kızdırılmış teflon tavaya hafifçe yağlayıp, 1 kahve fincanı kadar krep hamurundan dökün. Kısık ateşte kreplerin her iki tarafını da pişirin. Kreplerin içine ton balıklı harcı eşit olarak paylaştırıp, sarın.

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi


1 kutu ton balığı konservesi

6 adet salatalık turşusu (kornişon da olabilir)

Yarım demet dereotu

6 yemek kaşığı mayonez

2 adet yumurta (haşlanmış)

1 adet limonun suyu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz-karabiber


Krep İçin


1 su bardağı un

3 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz




Balıkçı salatası

Yapılışı:

Küçük kırmızı lahanayı ikiye bölüp, koçanını çıkarın. İnce ince kıyıp, tuzla ovun. Havucu ve beyaz turpu soyarak ayrı ayrı rendeleyin. Servis tabağına lahana, havuç ve beyaz turp rendesini yerleştirin. Göz zevkinize göre salatanın üstünü dilimlenmiş domates, yeşil biber ve zeytinle süsleyin. Sızma zeytinyağı, limon suyu, sirke ve tuzu çırpıp, salataya dökün.

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet küçük kırmızı lahana

3 adet havuç

3 adet beyaz turp

10 adet siyah zeytin

1 adet domates

2 adet sivri biber

Sosu için

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 adet limon

1 tatlı kaşığı sirke

Tuz



Balkabaklı bisküvi

Yapılışı:

2 dilim balkabağının kabuklarını soyup, dilimleyip, 1 su bardağı su ekleyip, haşlayın. Suyunu süzüp, püre haline getirin. Önce margarin ve pudra şekeri, sonra yumurta, zeytinyağı, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, karıştırın. Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru örterek 20 dakika dinlendirin. Merdaneyle 1 cm kalınlığında açın ve yuvarlak kalıplarla kesin. Yağladığınız tepsiye bisküvileri dizip, üzerlerine yumurta akı sürün. Fındık serpiştirerek, 180 derece ısıttığımız fırında 15-20 dakika pişirin.

12 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi


2 dilim balkabağı

125 gr. margarin (eritilmiş)

5 su bardağı un

1 çay bardağı zeytinyağı

2 çay bardağı pudra şekeri

1 adet yumurta

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Üzeri için

2 yemek kaşığı fındık (çekilmiş)

1 adet yumurtanın akı
Yazarın Tüm Yazıları