Kıbrıslılar neyi sever

Başlığı atarken Kıbrıs gezilerimde edindiğim izlenimleri yazmaya niyetli olduğumu söylemeliyim. Yoksa öyle genellemeler yapmak değil niyetim.

Haberin Devamı

Kıbrıslılar’ın sevdiği pek çok lezzet var elbette. Bir kere, enginar mevsimi biterken çıkan lale şeklindeki kara enginarın yapraklarını çiğ olarak yemeye bayılırlar.
Her yemeğin yanına patates kızartması yaparlar. Karayağ dedikleri siyah zeytinyağına yumurta kırıp yerler.
Alkol yanında limon sıkılmış tahini tercih ederler. Tahinin mideyi alkolün rahatsız edici özelliklerinden koruduğuna inanırlar. Yabani otları üzerine yumurta kırarak tüketirler. Eskargot dedikleri salyangozu çok severler ve onu pişirmekte de ustadırlar.

Etli gerdan böreği

Kuru soğanları yemeklik incecik doğrayıp orta boy bir tencereye tereyağıyla beraber koyun. Tuz, karabiber ve eti ilave edip karıştırın.
Et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, en az 10 dakika kavurun.
1 yemek kaşığı unu tuz serper gibi etlerin üzerine serpip 2-3 dakika daha pişirin. Sıcak su ilave edip, eti kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diğer taraftan yufkalardan birini tezgaha serip üzerine diğer yufkayı yerleştirin. Yufkaların dört tarafını ortaya doğru toplayıp dikdörtgen şeklinde bir hamur elde edin.
Dikdörtgen şeklindeki yufkanın uzun kenarına ılık hale gelen etli iç harcı uzunlamasına yerleştirin. Yufkayı ucundan başlayarak rulo şekilde sarın. Üzerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirin.
Henüz sıcak haldeyken üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirin ve kırmızı pulbiberi serpiştirin.
İsterseniz kırmızı pulbiberi 2-3 yemek kaşığı sıvıyağda kızdırarak da gezdirebilirsiniz.
Böreği henüz sıcak haldeyken dilimleyerek
servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 adet hazır yufka
- 500 gr kuzu  kuşbaşı eti
(Gerdan eti de kullanabilirsiniz.)
- 4 adet orta boy  kuru soğan
- 50 gr tereyağı
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
- 1 yemek kaşığı un
- 2-3 yemek  kaşığı sıvıyağ
- 2 su bardağı yoğurt
- 3 diş sarmısak

6 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi : 15 dakika

Pişirme süresi : 40 dakika

Yazarın Tüm Yazıları