Kesilmiş kolun KDV'si olur mu?

GEÇEN hafta, simitin ve havyarın KDV oranının aynı olduğunu ve her ikisinden de yüzde 18 KDV alındığını yazmıştık.

Ardından, bir başka örnek olarak da; hasta ve yaralılara, ameliyat olanlara verilen kanın ve evlerde içilen suyun KDV oranı ile viskinin KDV oranının da, aynı yani yüzde 18 olduğunu belirtmiştik.

KESİLEN KOL

Bir okurumuz faks göndermiş. ‘‘Siz bir de beni dinleyin’’ diyor ve başlıyor anlatmaya: ‘‘Bir trafik kazası sonucu, baygın vaziyette hastaneye kaldırılmışım. Ayıldığımda, bir operasyon geçirdiğimi ve kazada feci bir şekilde ezilen kolumun kesildiğini öğrendim. Hastaneden taburcu olurken kesilen faturaya, ayrıca yüzde 18'de KDV eklemişler. Düşündüm; hastaneye yatırılırken iki kolum vardı, şimdi taburcu oluyorum bir kolum var. Burada katma değer mi var yoksa eksilen değer mi? Bana göre, bir kolum kesildiği için eksilen değer var. O halde benden istenen bu Katma Değer Vergisi neyin nesi? Bir türlü anlamadım, siz anladınız mı?’’

YA ÖLÜNÜN KDV'Sİ

Bir başka Hürriyet okuru da, başından geçen olayı yazmış.

‘‘Babam ağır bir kalp krizi geçirdi. Hemen yakındaki özel hastaneye götürdük. Doğru ameliyata aldılar ancak ameliyat masasında öldü. Cenazesini almadan önce, ameliyat vs. ücretini ödemek için gittiğimizde, bir de KDV istenildiğini gördüm. Bu neyin katma değeri anlamadım. Babam hastaneye sağ girdi ölü çıktı. Buradaki katma değer nerede?’’

BİZ DE ANLAMADIK!.

İşin doğrusu biz de anlamadık. Vergi ile ilgili 45 cilt kitap 2.000'in üzerinde makalemiz var. Üstelik maliye profesörüyüz ama yine de anlamadık. Ortada katma bir değer yok ki!.. Bu olaya sosyal yönüyle bizim de aklımız ermedi. Vatandaşın iki kolu varmış, biri kesilmiş. Adam ameliyata sağ girmiş ölü çıkmış. Burada katma değer değil, eksilen değer var. Ancak, zamanında bununla ilgili düzenleme böyle yapılmış, böyle de gidiyor... Mevzuat ‘‘kesilen koldan da, ölüden de KDV alacaksın’’ diyor, onun için de KDV alınıyor. KDV değil de ÖTV yani ‘‘Özel Tüketim Vergisi’’ alınsa, belki adı daha uygun olur!.. Ancak, bu da yasal olmaz.

Aslında Aziz Nesin'in dediği gibi, ‘‘böyle gelmiş böyle gitmez’’ demek gerekiyor. Yabancı ülkelerde sağlığa uygulanan KDV oranı ya ‘‘sıfır’’ ya da ‘‘düşük’’ oranlı.

Sağlıkta KDV'yi ilaç dahil düşük oranlı yapmak zor değil. Bir kararname hazırlanacak ve imzalanacak sorun da, çözümlenmiş olacak.

Olay bu... Bakalım imzalayacak Bakanlar Kurulu hangisi olacak?


TEBESSÜM


Vergi incelemesine nasıl gidilir?

ADAMI, vergi müfettişi bir yazı ile daireye çağırmış. Gelirken tüm defterlerini ve belgelerini de getirmesini istemiş. Adam korku içinde, mali danışmanına sormuş:

- Vergi müfettişine giderken nasıl giyineyim? Ne tür bir izlenim bırakırsam, bana daha az bir vergi keserler?..

Mali danışmanı öğüt vermiş:

- En eski elbiselerini giy. Yoksul, muhtaç bir görüntü ver ki, sana daha az ceza kessinler.

Adam güvenemeyip, bir de avukatına danışmış. Avukat da, mali müşavirin tam tersi bir öğüt vermiş:

- En yeni ve en pahalı elbiseni giy. Kendine güvenen birinin görüntüsünü ver ki, az ceza kessinler.

Adamı bu öğütler de tatmin etmemiş. Tecrübesine güvendiği, işadamı bir arkadaşına da gitmiş ve aynı soruyu sormuş. Arkadaşı da ilginç bir hikaye anlatmış:

‘‘Bir gelin, zifaf gecesi ne giymesi gerektiğini arkadaşına sorar. O da, gırtlağa kadar kapalı, koyu renk bir gecelik giymesini tavsiye eder. Aynı soruyu sorduğu bir başka arkadaşı ise; dekolte, şeffaf bir gecelik giymesini söyler...’’

Vergi müfettişine giderken ne tür bir elbise giymesi için arkadaşından öğüt bekleyen adam, bu hikayeyi dinledikten sonra sorar:

- Zifaf gecesi ne giyeceğini bilmeyen gelinle, vergi müfettişine giderken benim ne giyileceğini sormam arasında ne gibi bir ortak yan var ki?

Arkadaşı gülerek:

‘‘Olmaz mı?’’ demiş. ‘‘Ne giyersen giy, başına gelecek şey aynıdır!..’’

HAYRET


Tablo ve heykel alımının gideri yüzde 2260 arttı

MALİYE Bakanlığı Muhasebet Genel Müdürlüğü verilerine göre; devletin tablo, heykel ve eski eser alımı ile ilgili olarak, Ağustos 2002'de yaptığı harcamalarda, aynı yılın ilk üç ayı toplamına kıyasla yüzde 2260'lık bir artış oldu. 2002'nin ilk üç ayında 5 milyar TL'lik tablo ve heykel alımı yapan devlet, tablo ve heykel alımı için Temmuz ayında 58, Ağustos ayında da 113 milyar TL ödedi. Başka bir anlatımla Ağustos ayı tablo ve heykel alım giderleri, Temmuz ayı harcamalarına kıyasla yüzde 100 arttı. 2002 yılı ilk üç ayının toplam harcamalarına kıyasla da, Temmuz ayı harcamalarında yüzde 1160, Ağustos ayı harcamalarında ise yüzde 2260 oranında artış oldu! Nasıl iyi mi?

GÜNÜN SÖZÜ


Gerektiğinden fazla vergi tahsil etmek, yasal hırsızlıktır.

Calvin COOLIDGE
Yazarın Tüm Yazıları