Kaşıkçılık

Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biridir kaşık.

Haberin Devamı

Şimdilerde fabrikadan çıkma metal kaşıkları kullanıyoruz çoğunlukla ama eski İstanbul’da durum farklıydı.
Benim, mutfağımda hâlâ çok kullandığım tahta kaşıklar en çok yapılan ve alınan kaşık çeşidiydi hiç şüphesiz.
Ama daha pahalıya mâl edilip satılan fildişi, altın, pirinç ve kemikten yapılan kaşıklar da vardı ve bunlar genellikle -daha pahalı olduklarından- varlıklı ailelerin evlerinde kullanılırdı.
Beyazıt’ta bulunan Kaşıkçılar Çarşısı, kaşık almak isteyenlerin gittiği ilk adresti ve burada çok sayıda dükkanda pek çok usta iş yapardı.
Özenle oyulup zımparalandıktan sonra üzeri ve sapı boyanan, bazen de sapına işlenen güzel sözlerle daha şık hale getirilen ahşap kaşıklar tek parça olarak üretilir, bu kaşıkların sapıyla çukurunun uyumlu ve dengeli olması ise ustalık göstergesi sayılırdı.
Genellikle şimşirden yapılan ahşap kaşıklar neyse ki hâlâ evlerimizde kullanılıyor ve ev kadınlarının büyük kısmı hâlâ yemeklerini ahşap kaşıkla pişirip servis etmeyi tercih ediyor.
Daha değerli olarak nitelenen metal kaşıklar ise o zamanlar İstanbul’un zenginleri, konak sahipleri tarafından alınıp kullanılırdı.
Ne olursa olsun, kaşıkçıların sayısı şimdikiyle kıyaslanamayacak kadar çoktu ve kaşık yapmak sanat icra etmek gibiydi.

Haberin Devamı

SODALI PEYNİRLİ BÖREK

Önce kare borcamı 2 kaşık sıvıyağla iyice yağlayın.
Yufkaları üst üste yayın ve ortadan ikiye bölün. Birinci yarım yufkayı buruşturarak borcama yayın. İkinci ve üçüncü yarım yufkayı da üzerine yerleştirin.
Şimdi ince kıyılmış maydanozla karıştırdığınız ufalanmış peyniri serpiştirin.
Dördüncü yarım yufkayı üzerine kapatın.
Beşinci ve altıncı yarım yufkayı da yine aralarına hiçbir şey koymadan üst üste yerleştirin.
Böreği kare şeklinde dilimleyin. Bir kâseye sodayı, sütü ve sıvıyağla beraber yumurtaları koyun. Bir tel çırpıyla iyice çırpıp dilimlenmiş böreğin üzerine aktarın.
Yaklaşık 15 dakika böreğin sosu çekmesini bekleyin.
Fırını 200 dereceye alt-üst konuma ayarlayıp ısıtın.
Sıcak fırında üzeri kızarıncaya dek en az 30 dakika pişirin.
Çıkarın ve tekrar dilimleyip sıcak sıcak servise sunun. Bu börek soğuyunca lezzetini kaybeder.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

3 adet hazır yufka
200-250 gr az yağlı beyaz peynir (Veya lor peyniri)
Yarım demet maydanoz

Sos için;
1 şişe soda
2 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları