Karanlık ama

Hani tarihte "Ortaçağ karanlığı" diye anılan bir devir vardır. Bu dönemde özellikle Avrupa’da, akılcılık hakimiyetini kaybetmiş, skolastik düşünce egemen olmuştur bu kıtaya...

Karanlık denmesinin sebebi de budur zaten ve bu dönemde akıl, yerini katı bir dini anlayışa bırakmıştır. Dönemin yeme-içme kültürüne gelince, onun da bu karanlıktan etkilenmemesi düşünülemezdi elbette. Yani Ortaçağ’ı yeme-içme kültürü açısından da ilerleme dönemi olarak yorumlamak imkansızdır. Duraklama dönemi diyebileceğimiz bu dönemde, özellikle toplu yemek anlayışı manastırlarla sınırlı kalmış ve Ortaçağ, kısıtlı malzeme kullanımıyla kendine has bir yemek kültürü oluşmuştur. Toplu yemek sektörü loncaların tekeline girmiş ve bu loncaların hangi çeşidi üreteceği de katı kurallara bağlanmış. Böylece, her lonca kendi ürettiği çeşitte uzmanlaşmış. Bu da belki yemek yapımında uzmanlaşmanın temelini oluşturmuş ve dönemin lonca sistemi, sonraki dönemlerde aşçıların yetişmesine yardımcı olmuştur. Evet Ortaçağ’ı genel olarak bir duraklama dönemi olarak adlandırabiliriz ama duraklama dönemleri bile bazen yeni şeylerin doğmasına yol açabiliyor değil mi?

Garnitürlü kadınbudu köfte

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 kg yağsız dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay bardağı pirinç

á 1/2 demet maydanoz

á 1/2 demet dereotu

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

á 1 su bardağı sıvıyağ

á 2 yemek kaşığı un

á 2 adet yumurta

Yıkadığınız pirinci 2 su bardağı suyla, pirinç taneleri uzayıncaya kadar, 15-20 dakika haşlayın. Süzüp soğumasını bekleyin. Kıyma ve rendelenmiş kuru soğanı derin bir kaba aktarın. İncecik doğradığınız maydanoz ve dereotunu da ekleyip yumurta sarılarını katın. Soğumuş olan pirinci, tuz ve karabiberi de ilave edip en az 6-7 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Yumurtaları çukur bir kaba kırıp çatal yardımıyla çırpın. Unu da düz bir tabağa yayın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Buzdolabındaki köfte harcını çıkarıp harçtan yarım limon büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi ıslatarak, bu parçaları önce yuvarlayın, sonra da oval hale getirin. Hazırladığınız köfteleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya batırıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Yanında patates kızartmasıyla birlikte servise sunun.

Kahveli Venedik pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket hazır kakaolu kek

(pastaban da denir) ya da 200 gr kedi dili 24 adet

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 2 yemek kaşığı neskafe

(granül kahve)

á 1,5 yemek kaşığı konyak

á 2 su bardağı ılık su

Kreması için;

á 5 su bardağı süt

á 2 çay bardağı tozşeker

á 2 tepeleme yemek kaşığı un

á 2 paket vanilya

á 3 adet yumurtanın sarısı

á 1 paket (200 gram) labne peynir (Maskarpone ya da ricotta peyniri de kullanabilirsiniz)

Süt, tozşeker, vanilya ve unu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşin üzerinde tahta bir kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Krema kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısıp yumurta sarılarını, kremayı bir taraftan mikser ya da tel çırpıcı yardımıyla çırparak tek tek kremaya ekleyin. Kremayı ocaktan alıp sıcakken içine 1 paket labne peyniri ekledikten sonra iyice karıştırarak bir kenarda bekletin. Koyu boza kıvamında pürüzsüz bir krema elde etmiş olacaksınız. Ilık su, tozşeker, neskafe ve konyağı karıştırın. Saviyer bisküvisi de denilen kedi dillerini derin ve geniş bir kaba yan yana dizin ya da kekin birinci katını servis tabağına yerleştirin. Bisküvileri ya da kekin birinci katını neskafeli karışımla ıslatın. Üzerlerine ılık kremadan bolca gezdirip tekrar bisküvi ya da kekin ikinci parçasını yerleştirin. Kalan kremayı pastanın üzerine gezdirip her tarafını kremayla kaplayın. Buzdolabına koyarak en az 4-5 saat veya bir gece bekletin. Servise sunmadan once üzerine bolca kakao serpiştirip kahve görünümlü çikolata parçalarıyla süsleyin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları