Karadeniz ve Güneydoğu’da sel tehlikesi

Bugün Orta ve Doğu Karadeniz’de aşırı yağışların su baskınlarına yol açma ihtimali var.

Aşırı yağışlar Güneydoğu’da da sıkıntı oluşturabilir. Cumartesi yağış doğuda kar şeklinde sürecek. Pazar günü yağış tekrar orta ve batı bölgeleri sarıyor.

Soğuk hava geliyor. Yağışlar da zirve yapmış durumda, son dönemlerin en yağışlı günlerini yaşıyoruz. Yalnızca bildiğiniz yağışlar yok, aşırıları da var. Orta ve doğu bölgelerin büyük kısmı aşırı yağışlı. Bugün Orta ve Doğu Karadeniz’de aşırı yağışların su baskınlarına yol açma ihtimali var. Aşırı yağışlar Güneydoğu’da da sıkıntılar oluşturabilir. Cumartesi yurdun büyük kısmında zayıflayacak yağışlar Doğu’da kar şeklinde süreceğinden ulaşımda problem oluşturma ihtimali var. Pazar günü ise yağış tekrar orta ve batı bölgeleri sarıyor ve Marmara dahil olmak üzere bu yağışların büyük çoğunluğu karla karışık yağmur şeklinde görülecek. Bayram haftasında yaklaşık olarak ne olur diye merak ediyorsanız yazının tamamını okumanız gerekiyor.

*

Araçlarınız ne durumda? Kış bakımını yaptırdınız mı? Ne bileyim önümüz bayram, kar mar vardır belki? Hiç belli olmaz :)

Nasıl bir kışın içine giriyoruz? Soğuk? Sıcak? Yağışlı? Kurak?

Geçen yıl ılık ve kurak bir yıl geçirdik. Çocukluktan beri öğrendiğimiz bir sloganı andıran "yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı" karasal iklim tarifine pek uymadı, karasal iklim yaşayan bölgelerimizde bile! Nedeni neydi? Küresel ısınma? El Nino? İkisi de olabilir. El Nino yılı 2006-2007 kışında kendini gösteriyordu ve arkasındaki 8-10 ayı da içine aldı, şimdi yavaş yavaş dengeye giriyoruz. Hatta dengeyi de aştık, su baskınlarından selden başımızı kaldıramıyoruz. Her gelen yağışlı sistem maalesef bir şekilde zarar veriyor. Uzmanların beklentisi yağışların bol olduğu ama sıcaklıkların normallere göre bir iki derece daha yüksek olacağı yönünde. Bu bizi nasıl etkiler? Batı bölgeler zaten çok fazla kar almaz, sıcaklığın da bir iki derece daha yüksek olması yağışların ağırlıkla yağmur şeklinde görüleceği sonucuna bizi götürür ama tutarlılık ihtimali düşük olan bu mevsimsel tahminler eğer tutar ise! Çünkü bizim öngörü yaptığımız modeller ara sıra soğuk sistemlerin ay sonuna kadar gelip gidebileceğini gösteriyor. Bunlardan bir tanesi de bu pazartesi etkili olacağa benziyor. Bayram öncesi orta ve kuzey bölgelerin büyük kısmında soğuklar görülecek. Sibirya üzerinden Orta Avrupa ile Balkanlar’a girecek soğuk havanın 17 Aralık Pazartesi günü Türkiye’yi etkisi altına alacağı sanılıyor. Resmi bayram tatili 9 gün değil ama bayramın perşembe başlamasından dolayı bu haftasonundan itibaren tatillerini başlatacaklar, özellikle şehir dışına, memleketlerine gideceklere sert kış koşullarının etkili olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtelim. Belki bu hatırlatmayı yapmak için biraz erken ama beklenen soğuklar şu anki verilere göre bayrama kadar sürecek, hatta bayramın ilk bir iki gününü de içine alacak gibi. Bu nedenle birincisi; şehir dışına çıkmadan hava durumumuzu iyi takip edin, ikincisi; seyahat edeceğiniz güzergahın durumunu öğrenmeden hareket etmeyin. Bayramın ikinci gününde yine buluşacağız, o yüzden şimdiden yalnızca birinci gününü kutluyorum. Bu arada bayram öncesi antifirizcilere gün doğdu :) hadi hayırlı işler!
Yazarın Tüm Yazıları