Kalbin yogası

Üç yıldır kalp hastaları ile yoga çalışması yapan Kalp ve Damar Cerrahı ve Tamamlayıcı Tıp Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Dr. Selim Tansal ve Dr. Neslihan İskit, hastalardan gelen yoğun talep üzerine "Kalp Yogası" kitabı hazırladılar.

Bir derin gevşeme CD’si ile birlikte Turkuaz yayınlarından piyasaya çıkan kitap, özellikle çeşitli nedenlerle hastaneye gelemeyen hastalara ulaşmak üzere hazırlandı.

Kalbin yogası dört bölümden oluşuyor. Bu bölümler; Asanalar (temel duruş biçimleri), Pranayama (Nefes teknikleri), derin gevşeme ve meditasyon.

Kalbin yogası bildiğimiz yogadan çok farklı. Temel olarak kullanılan asanalar (duruşlar), kan basıncını düşürür, hayat enerjisini yükseltir, stresi kontrol eder. Bu duruşlar ayakta ya da oturarak yapılabilir ve hastaların klinik durumları göz önüne alınarak uygulama yapılır. Kalbin yogasının en önemli bölümlerinden biri nefes egzersizleri. Hastaların birçoğu ameliyattan sonra doğru nefes alamamakta, nefesleri yüzeysel ve akciğer kapasitesinin çok azını kullanmaktadırlar. Kalbin yogasında yapılan nefes çalışmaları, onların daha derin, daha kaliteli nefes almalarını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda nefeslerini kontrol ederek kalp hızlarını yavaşlatmayı sağlar. Kalbin yogası programında ilk öğretilen de doğru nefes almaktır.

Doğru nefesi şu şekilde tanımlayabiliriz; Nefes, aksi söyleninceye kadar burun deliklerinden alınıp verilir. Burun deliklerinden alınan nefes, çeşitli mikroplardan arınır, ısınır ve belirli bir formdan geçerek ciğerlere ulaşır. Bu sırada diyafram kası aşağı ve yukarı doğru hareket ederek ciğerlerin yeteri kadar oksijen almasına yardımcı olur. Derin gevşeme kalbin yogası programında hastaların beden farkındalıklarını artıran ve bedenin çeşitli bölgelerinde biriktirdikleri stresi atmaya yarayan bir çalışma. Çalışmaya ayak parmaklarından başlanır ve tek tek tüm organlar dolaşılarak onların tamamen gevşemesi sağlanır. Bu çalışma sırasında hasta, aklı ile bir mücadeleye girmemelidir. Aklı düşman değil bir dost haline getirmelidir.

Meditasyonda üç farklı evre var. İlk evre konsantrasyon ve aklımızı belirli bir noktada düzenli ve sabit tutmaya çalışmak. Akıl bu dönemde bir miktar konsantre olsa da kısa bir süre sonra bir oraya bir buraya akmaya başlar. İkinci evre, aklımızın uzunca bir süre herhangi bir dalgalanma olmadan odaklanması. Son bölüm, absorbe etmek, yani akıl ve düşüncenin bir bütün olmasıdır. Kişinin yeniden gençleşme gücüne bağlı olarak bu döngüler kısalabilir veya uzayabilir. Meditasyon yaparak bu çemberin içine doğru, yani sabitliğin olduğu merkeze doğru ilerlenir. Artık ne oluyorsa çevrede oluyor kişiyi direkt olarak etkilemiyordur.

* Faydası nedir

Kalbin yogası programına başlayan hastalardan çeşitli kan tahlilleri istenir ve üç aylık periyot sonunda bu tahliller yinelenir ve sonuçlar karşılaştırılır. Amaç nabzı yavaşlatmak, tansiyonun başlıca nedeni olan stresi yoga ile adrenalini düşürerek kontrol etmek.

ABD’de yapılan bir çalışmada, kalp hastası olan bir grup ve sağlıklı bir gruba 6 hafta süre ile yoga yaptırılmış ve sağlıklı grubun damar fonksiyonlarında yüzde 17 iyileşme saptanırken, kalp hastası olan grubun damar fonksiyonlarında yüzde 70 iyileşme görülmüş. Buna benzer bir çalışma Memorial Hastanesi tarafından da yapılıyor.

Kalbin yogası programı kalp ameliyatı geçiren kişilere olduğu kadar henüz ameliyat olmamış ancak kalp hastalığı tespit edilmiş kişilere de son derece faydalı bir programdır. Kalp hastalığı tanısı konan hastaların ameliyata gitme sürelerini uzatır, ameliyat sonrası iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olur.

Bu program, Memorial Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez başkanlığında, Tamamlayıcı Tıp Program sorumlusu Op. Dr. Selim Tansal denetiminde Dr. Neslihan İskit tarafından uygulanıyor.

Kaçırmayın!

Kitabın tanıtımı, bugün Beşiktaş iskelesi yanında Bahçeşehir Üniversitesi Konferans Salonu’nda 19.00 ve 20.00 saatleri arasında yapılacak. Tanıtımda Hindistan Bangalore’da bulunan Vivekananda Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Raghuram ile birlikte yoga ve derin gevşeme yapılacak. Tanıtıma katılmak ve kitabı almak isteyen herkes davetli.
Yazarın Tüm Yazıları