Kaçakçılara müjde gibi olan yasa fark edildi

DÜNKÜ Hürriyet’te Maliye Bakanı’nın vergi kaçıranlara hapis gözüktüğüne dair açıklaması vardı.

Açıklamayı okuyunca, “Üç ay gecikmeli de olsa Hürriyet’teki uyarımız fark edilmiş” diye düşündüm.

Haberin Devamı

OLAY NEYDİ?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hesap Uzmanları Kurulu’nun 64. yıldönümü nedeniyle 29 Mayıs 2009 günü düzenlenen panelde yaptığı konuşmada;

“Vergi kaçakçılığı yapanlar, bundan böyle hapis cezasını paraya çevirtemeyecekler, hapse girecekler” diye açıklama yapmıştı.

Bakan’ın konuşmasını dinlerken “Eyvah, birileri Maliye Bakanı’nı yanıltmış. Bu değişiklik, kaçakçıları üzmeyecek aksine sevindirecek” diye düşünmüş ve ayrıntılarını da 30 Mayıs 2009 tarihli Hürriyet’te “Kaçakçılara Müjde Gibi Yasa” başlığı altında yazmıştım.

“Bakan’ın açıklamasında, teknik anlamda ciddi bir yorum hatası var” diye başlayan yazımda, özetle şunları belirtmiştim:

“1) Sahte fatura alma ve kullanma ve defterleri yok etme ile ilgili kaçakçılık sayılan fiillere 3 yıldan 5 yıla kadar uygulanan hapis cezası, zaten paraya çevrilemiyor. Düzenleme diğer fiillerle ilgili.

Haberin Devamı

2) Bakan’ın açıkladığı, diğer fiillerle ilgili değişikliğe göre; (muhasebe hilesi yapanlar, çift defter kullananlar, defter ve belgeleri tahrif edenler, gizleyenler, kapsamı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlara) “1 yıldan 3 yıla kadar” uygulanan hapis cezasında, 1 yıla kadar olan hapis cezaları paraya çevrilebiliyordu. Yeni düzenlemede bu ceza “18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası” olarak değiştiriliyor. Taban süre 18 aydan başlayacağı için, hapis cezası paraya çevrilemeyecek.

3) Bu doğru. Ancak Türk Ceza Kanunu’nun 51. maddesine göre, 2 yıl ve daha az süreli olan hapis cezaları ertelenebiliyor. Böyle olunca, kaçakçılık yapanlar daha önce para ödeyerek hapis cezasından kurtulabiliyordu, şimdi para da ödemeden “erteleme yoluyla” hapis cezasından kurtulabilecekler.

Özetle, “kaçakçılara müjde” gibi bir yasa çıkıyor!..”

diye yazmıştım. Buna rağmen, Bakan’ın belirttiği 5094 sayılı Yasa Meclis’te kabul edilerek 3 Temmuz 2009’dan itibaren yürürlüğe girmişti.

HATA FARK EDİLDİ

Yasa yürürlüğe girmişti ama kaçakçılar için “müjde gibi bir yasa” olmuştu.

Önceden, 1 yıla kadar olan hapis cezasını paraya çevirtip hapse girmekten kurtulanlar, şimdi para da ödemeden “erteleme yoluyla” hapisten kurtulacaklardı.

Haberin Devamı

Özetle, vergi kaçıranları korkutmak amacıyla çıkartılan yasa, onları sevindiren bir yasaya dönüşmüştü.

Maliye Bakanı’nın dün Hürriyet’te okuduğunuz açıklamasından; hatanın fark edildiği anlaşılıyor. Bakan Şimşek’in açıklaması şu şekildeydi,

“Bunlar 1 yıl hapis cezası alıyor ama, bu paraya çevrilebiliyordu. Ben gelir gelmez para cezasına çevrilme hükmünü kaldırdık. Ama ertelenebiliyor. Şimdi Adalet Bakanlığı’mızla bir noktaya varırsak, belki hapis cezalarında ertelemeyi de kaldırırız.”

ŞİMDİ SIRA DEĞİŞİKLİKTE

-  Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, belli bir noktaya varırsa

-  Bu noktada vergi kaçakçılığı suçu nedeniyle hükmolunan 2 yıla kadar hapis cezasının ertelenemeyeceği yönünde, Türk Ceza Yasası’nca özel bir hüküm konulabilirse, sorun çözümlenebilecek.

Haberin Devamı

Bunlar yapılmadığı sürece, “kaçakçılara müjde gibi uygulama” devam edecek!..

Yazarın Tüm Yazıları