Kaçak yapılar cezasız kaldı

YEREL seçimlerin gündemimize oturduğu bu günlerde yerel yönetimler ile ilgili çok önemli saydığım bir konuyu bilgilerinize sunmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere kaçak yapılara verilecek cezalarla ilgili yasal düzenleme 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi ile yapılmıştır.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi iptal kararı verince Bayındırlık Bakanlığı yeni yasal düzenleme yapmadı ve... 

Ancak bu madde Anayasa Mahkemesi tarafından, 4 ay sonra yürürlüğe girmek üzere 5.11.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/93 sayılı karar ile iptal edilmiştir.

42. maddede yazılı imar para cezalarının yıllara göre artışı, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298/B maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen ’yeniden değerleme oranına’ bağlanmıştır.

2008 yılı için ceza miktarlarında alt limit 907,23 TL, üst limit ise 45.361,96 TL.’dir.

GÜNÜN SÖZÜ
"(Başbakan’a) Hükümetleriniz döneminde hangi vakıf ve derneklere ’gıda bankacılığı’ izni verilmiştir? Gıda bankacılığı yetkisine sahip vakıf ve derneklere gıda yardımında bulunan mükellefler tarafından, yıllık beyanname ile bildirilen gelirlerinden indirilen toplam tutar yıllar itibarıyla ne kadardır? Yıllar itibarıyla hangi dernek ve vakıflara ne kadar gıda yardımı yapılmıştır? Bunlar arasında Deniz Feneri Derneği bulunmakta mıdır?
(CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Başbakan’a soruyor.)


Alt ve üst limit arasında 50 kata varan bir fark bulunmakta olup cezayı veren idarenin bu geniş aralığın herhangi bir bölümünde cezayı belirleme hakkı bulunmaktadır.

Bu hak, aynı nitelikli yapılara farklı cezaların verilmesine yol açmaktadır. Çünkü cezanın miktarı ile ilgili herhangi bir objektif ölçüt kanun maddesinde belirtilmediği gibi bu konuda yapılan bir düzenlemeyi içeren yönetmelik de bulunmamaktadır.

Nitekim Anayasa Mahkemesi de aldığı kararla, İmar Kanunu’nun 42. maddesinin birinci fıkrasının "... 500.000 TL’den 25.000.000 liraya kadar para cezası verilir" bölümünün Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.

İptal kararı 5.3.2009 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen yeni yasal düzenleme Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılmamıştır. Bu durumda hiçbir belediye kaçak yapılara para cezası veremeyecektir. Yerel seçimler öncesi çok ilginç bir durum değil mi?
Özgün BEKAR

Biliyor musunuz

MHP Adana Belediye Başkan adayı Aytaç Durak imzasıyla "Bu nasıl Adana milletvekili?" başlığıyla Mir Dengir Fırat’la ilgili gazete haberlerinden oluşan bir bildiride, vekilin Çatalan Suyu’nun satışına karşı engelleyici tavrı, ’Metroyu Durak bitiremez, biz bitireceğiz" demesi ve Kürşat Tüzmen’in de Mersin’e havaalanı yapılacağı vaatlerine tepki gösterirken, AKP’ye yakın Denge’nin anketinde kendisine %41, AKP’nin 28.5 ve CHP’nin de %21.5 oy oranının çıktığını duyurduğunu...

Sahte dolar ve TL’ler ortalığı kapladı

BEN Oto Sanayi Sitesi’nde teknik hırdavat üzerine bir iş yerinin sahibiyim. Sizden yardım isteyeceğim konu malumunuz kriz bizi teğet geçmedi, işlerimiz inanılmaz derecede düştü, ne vergimizi ne taksitlerimizi ödeyebilecek imkánımız kalmadı. Bu işin yokluğunda bir de sahte parayla uğraşıyoruz. Son on gün içerisinde tam üç defa sahte paraya maruz kaldık. Biri 100 dolar, biri eski 100 YTL, biri de yeni 50 TL. Anlayacağınız kalpazanlar sanayide kol geziyor. O kadar iyi yapmışlar ki ayırt edemiyoruz. Bu haftaki ciromuzun yarısı boşa gitti.

Bu adamların nasıl bu kadar rahat hareket edebildiğini anlayamıyorum. Biz bu konuda sesimizi duyuracak bir güce sahip değiliz. Köşenizde yer verirseniz ses getireceğine inanıyorum.
Sinan BÜLBÜL

Kumlama kotları

KOT kumlama işçileri kayıtsız, sigortasız, çok ağır şartlarda küçücük atölyelerde çalışırken her ağarttıkları kotla, yaşamlarından birkaç yılı daha kaybettiklerinin farkında değillerdi. Bir gün farkına vardıklarında ise artık çok geçti; 38’i ölmüştü. Şu anda tahminen 5 bin kot kumlama işçisi, artık bu işi bırakmış olmalarına rağmen, ölümcül slikozis hastalığı ile mücadele ediyorlar. Onların tedavileri için bu akşam Arif Sağ, Cahit Berktay, Emrah Karaca, Mor ve Ötesi, Kardeş Türküler, Zeynep Tanbay, Yasemin Göksu, İclal Aydın, Anadolu Ateşi, Şebnem Sönmez ve Elveda Rumeli Oyuncuları birlikte olacaklar. MKM, Akatlar, 19.00 (wwww.kotiscileri.org, 0533 623 00 94)

Büyükşehir yanlıştan döndü

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 22. maddesi gereğince, Büyükşehir Belediyesinde görev yapan 10 müdür ve üstü unvanlı kadrolar değişti ve yerlerine yeni isimler atandı. Böylece, CHP’li Hüseyin Sağ’ın Büyükşehir’de, milletvekili Çetin Soysal’ın da TBMM’de gündeme getirdiği çok unvanlı ’iç denetçilik’ ve müdürlük görevleri tek tek unvan haline dönüştürüldü.

Büyükşehir Belediyesi’nde ek olarak ’denetçilik’ yapan Mehmet C. Arslan, Yakup Keskin, Abdülkadir İnceoğlu, Kenan Kırtıl, Ali İ. Baş asli görevlerine dönerken, Sabri Çakıroğlu, Sami Kılıç, Hasan Özçelik ve Asude Sedefoğlu sadece ’iç denetim’ elemanı olarak görevlendirildiler. Artık kendi kendilerini denetleyemeyecekler, iki veya üç misli maaş alamayacaklar. Sağ "Önergeme verilen yanıt bizim ne kadar haklı olduğumuzu ve uygulamanın yasalara nasıl aykırı olduğunu gösterdi. Savcılığa suç duyurusuna bulunulduktan sonra Kadir Topbaş kararını düzeltmek zorunda kaldı. Ne demek ’iç denetim’, ’arpalık’ yaratmak için mi? Bir müdür, kendi dairesini nasıl denetler? ’İşini bilen’ memur anlayışıdır bu. Sayıştay’ın bir denetiminde kendisi gibi o memurlar da yanmayacak mı, zimmet çıkmayacak mı? 10 milyar dolarlık bütçeyi yöneten Topbaş 5018 sayılı yasayı nasıl bilmez!" diyor.

Yazarın Tüm Yazıları