Juncker ilk firesini verdi

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yeni üyelerinin Avrupa Parlamentosu'nun ilgili komiteleri önündeki mülakatlarında son dönemece girilirken ilk fire haberi Kültür ve Eğitim Komisyonu'ndan geldi. AP üyeleri Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a yakın isimlerden olan eskİ Adalet Bakanı Tibor Navracsics'in göreve başlaması için gerekli olan yeşil ışığı yakmadı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun yeni üyelerinin öngörüldüğü gibi 1 Kasım’da göreve başlayabilmesi için sorumlu olacakları dosyalarla bağlantılı olan Avrupa Parlamentosu’nun ilgili komitelerinden yeşil ışık alması gerekiyor. Yaklaşık bir haftadır süren “sorgularda” hemen her şey yolunda giderken son dönemeçte Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a yakınlığıyla tanınan eski Macaristan Adalet Bakanı Tibor Navracsics, AP üyelerinin “hışmına” uğrayan ilk isim oldu.

AP Kültür ve Eğitim Komisyonu’nda Navracsics için yapılan oylamada 14 parlamenter aleyhte 12 parlamenter ise lehte oy kullandı. Oylama sonucunu “Juncker’in ilk yenilgisi” olarak özetlemek mümkün. Bu sonuç Juncker’in manevra alanını da daralttı.

Bu aşamadan sonra Juncker’in önünde atabileceği iki adım var. Bunlardan ilki Navracsics’in üyeliğini tamamen çekip yerine yeni bir aday göstermek. Prosedür açısından bakıldığında bu işlemin sorun yaratma riski oldukça yüksek. İkinci ve hem Juncker hem de AP üyeleri açısından daha yaşanabilir opsiyonu ise Navracsics’in sorumlu olacağı dosyaları değiştirmek oluşturuyor. Ancak ikinci opsiyonun tercih edilmesi halinde de Juncker’in bütün hesaplarını baştan yapması gerekeceğinden ara formül arayışının öne çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Özellikle AB’yi rahatsız eden yasaları devreye sokması nedeniyle Brüksel’in eleştiri oklarını üzerine çeken Orban’ın kabinesinde yer alması ve bazı tartışmalı düzenlemelerin hayata geçirilmesinde önemli rol oynaması nedeniyle başından bu yana “sorunlu isimler listesinde” yer alan Macar adayın ciddi muhalefetle karşılaşacağı geçen hafta ilgili komisyon önündeki mülakatında belli olmuştu.

Özellikle AP’deki sosyal demokrat kanat Macar adaya yönelik olarak sert muhalefet uyguluyor.

Yaşanan bu gelişme ışığında Juncker’in AP Başkanı Martin Schulz ile iki büyük siyasi grubun liderleriyle bir araya gelmesi öngörülüyor.

AB kuralları gereği, komisyonlar önündeki mülakatların sona ermesinin ardından AP Genel Kurulu’nda AB Komisyonu’nun bütünü için oylanma yapılması gerekiyor. 22 Ekim’de yapılması öngörülen bu oylamada “Juncker Komisyonu” için ya toptan yeşil ya da toptan kırmızı ışık yakılacak.

Haberin Devamı

Genel Kurul’daki oylama tarihine yaklaşık iki hafta kalması, Juncker’in sorunu en kısa zamanda çözmesini zorunlu kılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları