İtalyan soslarının sırrı

İtalya’nın şehir devletleri, Amerika’nın keşfi ve deniz ulaşımının okyanuslara yönelmesi sonucu dünya tarihindeki eski rakipsiz konumlarını kaybetmişlerdir diyor Murat Belge, “Tarih Boyunca Yemek Kültürü” kitabında.

Haberin Devamı

Ben de tamamen ona katılıyor ve İtalya’nın, baharat ticaretini İspanya ve özellikle de Portekiz’e tamamen kaptırdıktan sonra onlara inat kendilerini soslara kaptırdıklarını düşünüyorum.
Tam bir Akdeniz milliyetçiliği ile “madem siz baharat ticaretinden, baharat yolundan bizi tamamen çıkardınız, biz de baharata sırtımızı döner, yerel otlarımızla, kendi ıtırımızı, kendi nefasetimizi yaratırız” demiş olabilirler.
Fesleğenden tarhuna pek çok yerel otla, ellerinin altında bulunan bitkilerden, baharatlara taş çıkarabilecek soslar üretmişlerdir. Pek çoğuna da o yörenin, insanının adı verilmiş ve bu soslar bu isimlerle anılmıştır. Milonese (risotto miloneseye bayılırım laf aramızda) sos Milanolu demekken, bolonoise (kıymalı makarna) Bolonyalı sos demektir. Pesto genovarse (Cenovalı pesto) Napoliten sos (Napoli usulü domatesli sos)... Örnekleri arttırmak mümkün elbette.
Görünen o ki İtalyan soslarının sırrı yerel malzemeleri değerlendirmekte yatıyor. Bir de gönül girdiğinde işe, sonuç böyle muhteşem olabiliyor.

Haberin Devamı

Süzme mercimek çorbası

Yemeklik incecik doğradığınız soğanları, pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlediğiniz sarmısakları ve sıvıyağı orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Unu ekleyip 1 dakika daha kavurduktan sonra sıcak et ya da tavuk suyunun 2 bardağını ilave edin ve karıştırarak unun topaklanmamasını sağlayın. Böylece unu açmış olacaksınız.
Kalan sıcak suyu da ilave edip pirinç, bulgur ve mercimeği de tencereye aktarın. Arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca rendelediğiniz havuç ve patatesi ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirin.
Çorbayı, kısık ateşte, sık sık karıştırarak ve kapağı yarım açık vaziyette 25-30 dakika pişirin. Bu süre sonunda mercimekler iyice pişmiş olacak. Çorbayı ocaktan alıp el blenderi yardımıyla çekerek ezin. Bol kuru naneyle süsleyip sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 5 yemek kaşığı sıvıyağ
(30-40 gr bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 7-8 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
(sarı mercimek de kullanabilirsiniz)
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ince bulgur
- 1  adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı kuru nane

Yazarın Tüm Yazıları