İstanbul-Köln 29 euro

Türk pazarına Almanya üzerinden yeni bir 'ucuz bilet satan' havayolu şirketi giriyor. Merkezi Almanya'nın Köln-Bonn havalimanı olan Germanwings tıpkı Avrupa'daki easyJet, Amerika'nın JetBlue Havayolları gibi sadece internetten bilet satarak ve şok fiyatlarla yolculuk imkanı sunacak.

Alman Lufthansa ile EuroWings şirketinin ortaklığı ile kurulan Germanwings 5 adet Airbus A319 tipi yolcu uçağı ile seferler yapacak. İstanbul hattı 3 Aralık’ta devreye girecek olan şirket, İstanbul-Köln arasında 29 Euro gibi başlangıç fiyatı uygulayacak.

Sadece internetteki www.germanwings.com adresinden bilet satışı olan şirket 29 Euro'luk fiyatı çok az sayıda bilet için uygulayacak. Ama örneğin 4 Aralık çarşamba günü Köln'e gitmek isterseniz internetten yaptığım rezervasyon karşılığı tek yön uçuş 69 dolara geliyor. 17 Aralık tarihinde Köln'den İstanbul'a dönmek istediğimde ise sistem tek yön bilet fiyatını 99 dolar olarak veriyor. Yani uçuştan çok erken bir süre önce biletinizi aldığınızda şok fiyatlarla uçma şansını yakalayabilirsiniz.

Her gün İstanbul'a sefer yapmayacak olan şirketin yeni ve modern uçaklarının İstanbul kalkış saati de gece yarısından sonra. Örneğin 4 Aralık çarşamba günü İstanbul kalkışı 03.45 ve Köln'e varış 06.00 olarak görünüyor. 17 Aralık Köln kalkışı 22.45 ve İstanbul'a varış saat 02.50.

İKRAM PARALI

Bütün dünyada bu tür ucuz bilet satan havayollarınının uyguladığı gibi Germanwings'de de uçuş sırasında yiyecek içecek için ayrı para ödüyorsunuz. Kuşkusuz yiyip içmek isterseniz. Sizi bu konuda kimse zorlamıyor. Şirket uçuşlarda özellikle bol vitaminli sürpriz yiyeceklerden oluşan mönülere sahip. Uçaktaki ödemelerinizi isterseniz Visa ya da Eurocard ile Euro cinsinden yapabiliyorsunuz. Uçakta video sisteminden ilginç belgeseller izlemeniz mümkün. İyi seçilmiş müziklerden oluşan kanallar var. Ama kulaklık almanız gerekiyor. Bu da küçük bir ücretle olabiliyor.

Bütün uluslararası uçuş kurallarını yerine getiren şirket ayrıca Köln üzerinden Avrupa'nın bir çok noktasına bağlantı imkanı da veriyor. Madrid, Paris, Roma, Berlin, Zürih gibi bir çok noktaya kısa beklemelerden sonra uçabilirsiniz.

Hesaplı, güvenilir, dürüst ve şeffaf uçuş sloganı ile ortaya çıkan şirket istediği ücretin dışında ek ücretler istemiyor. Yani sürpriz fiyatlarla karşılaşmıyorsunuz. İnternet'ten aldığınız fiyatın içinde vergiler, havalimanı vergileri falan hepsi var. Fazla bagaj için kilo başına 4 Euro, dağ bisikleti, sörf tahtası gibi hacimli eşyalar için 15 Euro istiyor. 2-23 aylık bebekler için sadece 5 Euro alınıyor. Rezervasyon değişikliği yaparsanız 25 Euro'luk cezayı da hazırlamanız gerekiyor.

DİĞER HATLAR

Aslında 80'li yılların sonunda kurulan şirket çeşitli değişimlerden sonra ucuz yolcu taşıyan ama kaliteli uçuş imkanı veren bir şirkete dönüştü. Avrupa'da bir çok hatta 19 Euro'dan başlayan fiyatlar sunan Germanwings'le Barselona ya da Zürih'e çok önceden bilet alarak bu fiyatlarla gitmek mümkün. Köln üzerinden uygulanan bu fiyatları yakalamakta gecikirseniz fiyatlar hemen 40-50 Euro'nun üzerine çıkıyor. Yani bir çok havayolunun yaptığı gibi uçak içinde çok sayıda sınıf ve bilet fiyatı yaratılıyor. En ucuz biletten belki sadece üç koltuk ayrılıyor. Sonra fiyatlar giderek artıyor. Ama bu yöntemle uçaklar boş kalmıyor. Yolcunun daha ucuza uçma şansı giderek artıyor. Germanwigs gibi havayolu şirketlerinin sayısı önümüzdeki yıllarda artacak. Bilet satış acentaları tarihe karışacak gibi görünüyor.

UÇUŞUN MALİYETİ UCUZ

Dünyada bu tip havayollarının sayısı hızla artıyor. İşin felsefesi, yolcuya direkt bilet satışı ile maliyetler düşürülüyor. Daha az personelle yönetilen havayolu uçak içindeki ikramdan da para kazanıyor. Ama buna karşılık modern, yeni uçaklar kullanılıyor ve uygun bağlantılar yine sağlanıyor. Önceden ve kesin uçuş tarihinizi belirlediğinizde çok ucuza uçma şansı kazanıyorsunuz. Yani 40 Euro gibi bir fiyata Almanya'ya gitme şansınız oldukca yüksek. Ama son dakikaya işinizi bırakırsanız aynı uçakta 100 Euro'ya tek yön yolculuk yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu tip internetten bilet satışında kredi kartınızın başına bir şey gelme riski de çok fazla değil. Örneğin Germanwings'de olduğu gibi çoğu SSL (Secure Socket Layer) sistemi ile kart numaranızın, gizli bilgilerin internet üzerinden aktarımı engelleniyor.

AA Kasım Promosyonu

Amerikan Havayollarının acentası olan TAL Aviation şirketi Kasım ayında yolcuları için indirimli fiyatlar uygulamaya başladı.

Boston, New York ve Philadelphia 400 dolar. Atlanta, Houston, Orlando ve Dallas'a gidiş-dönüş biletleri de 500 dolar. Los Angeles gibi bir çok uzak nokta ise 600 dolar.

Geçerlilik süresi 15 Aralık olan uçuşlarda Amerika'da minimum 4 gün, maksimum 21 gün kalmanız gerekiyor. İptal veya iadesine izin verilmeyen biletlerin rezarvasyon değişikliği için 150 dolar ödenmesi gerekiyor. Türkiye'den direkt sefer yapmayan AA yolcularını Londra, Zürih, Frankfurt, Paris ve Brüksel'den topluyor. Ara uçuşlar THY, BA ve Swiss ile yapılıyor. Kuşkusuz fiyatlara ara uçuşlar da dahil.

KLM’DEN FIRSAT

Hollanda Kraliyet Havayolları KLM, internet sitesinden yeni bir promosyona başladı. Biletlerini internet sitesinden alan yolculara çok özel fiyatlar uygulanıyor. New York'a gidiş-dönüş biletin fiyatı 370 dolar. Washington 390, Miami 410, Los Angeles 465 ve San Francisco 460 dolar. Avrupa kıtasında da Frankfurt ve Münih'e 198 dolar, Amsterdam, Berlin, Dusseldorf, Stuttgart, Londra, Paris ve Zürih 208 dolara uçmak mümkün. Milano ve Roma 228 dolar. Bunun gibi birçok Avrupa noktasına çok çekici bilet fiyatlarıyla www.klm.com sitesinden satın alınabiliyor.

Bu uygun fiyatlardan yararlanabilmek için İstanbul'dan son çıkış tarihinin 27 Kasım olması gerekiyor. Bu promosyonda Avrupa biletlerinde minimum bir cumartesi gecesi veya 3 gün, maksimum 21 gün Avrupada kalmanız gerekiyor. Amerika uçuşlarında da Amerika'da minumum bir cumartesi gecesi, maksimum da 1 ay kalmanız gerekli. KLM'in yeni mil programına göre Flying Dutchman isimli kartına üye yolcular iki kere Amerika seyahati yaptıklarında bir Avrupa biletini bedava alma hakkına sahip oluyorlar. Şirketin internet sayfasında ki başvuru formu doldurularak Flying Dutchman'e üye olunabiliyor.

Ayrıca KLM yolcuları Bayram döneminde 30 Kasım tarihine kadar bilet almak şartıyla, New York, Washington, Şikago, Boston ve Miami için İstanbul'dan 2-5 Aralık tarihleri arasında çıkış yaparlarsa 340 dolara gidiş-dönüş uçabilecekler. Bu fiyatla alınacak biletlerle minimum kalış süresi 2 gün, maksimum kalış süreside 14 gün.

ALITALIA'DAN ÖZEL FİYAT

İtalya'nın Havayolu şirketi Alitalia çok özel İspanya ve Amerika fırsatları başlattı.

Alitalia, Madrid ve Barcelona'ya 279, Valencia'ya 339 dolara uçuruyor. Amerika da New York ve Boston için 439 dolar, Şikago 459 dolar ve Miami içinde 529 dolar olan bilet fiyatları gidiş-dönüş için geçerli.

İspanya biletleri 29 Kasım tarihine kadar, Amerika biletleri de 15 Aralık tarihine kadar geçerli. Amerika için uygulanan bu özel fiyatlar 30 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında geçerli olmayacak. Ayrıca MilleMiglia kulüp üyeliğini şirketin internet sitesinden yapan yolcular ilk uçuşlarında 6 bin mil bonus kazanacaklar.


AIR MAIL DÖNEMİ BAŞLADI

Lufthansa Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısıyla Uçaktan İlk Elektronik Postayı Gönderdi

Havacılık dünyasında yüksek teknolojinin en çok beklenen ürünü olan 'air mail' kavramı hayata geçirildi. Lufthansa görevlileri ve Connexion by Boeing çalışanları dünyada ilk kez bir yolcu uçağından geniş bantlı internet bağlantısıyla e-mail gönderdiler.

Lufthansa Alman Havayolları'na ait 'Sachsen-Anhalt' isimli D-ABTE tescil işaretli Boeing-747-400 tipi yolcu uçağı Frankfurt - Washington seferini yaparken uçakta bulunan bir dizüstü bilgisayar, güvenli internet ilişkisiyle (Virtual Private Network) Lufthansa'nın intranet'ine bağlandı. Böylece Lufthansa'nın ve Connexion by Boeing'in uçan online-büro projesi gerçekleşme aşamasına geldi.

Güvenli bir işletim sistemi sağlanabilmesi için önümüzdeki haftalar içinde birkaç deneme daha gerçekleştirilecek. Sachsen-Anhalt isimli uçağın tüm yolcularının yararlanacağı sistem 15 Ocak tarihinden itibaren hizmete girecek. Lufthansa'nın FlyNet adını verdiği bu hizmetten yolcular üç ay süreyle kendi dizüstü bilgisayarlarıyla veya uçakta kullanıma sunulmak üzere hazır bulundurulacak kiralık bilgisayarlarla ücretsiz yararlanacaklar. Boeing 747-400 tipi uçak bu amaçla LH 418 ve LH 419 sefer sayılarıyla sürekli olarak Frankfurt - Washington hattında gidiş-dönüş uçuşlar gerçekleştirecek.

Uçakta gelişmiş iletişim kaynaklarının sunulmasının yolcunun hayatını büyük ölçüde rahatlatacağını söyleyen Deutsche Lufthansa AG Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Passage Airline Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Mayrhuber iş adamlarının bu gelişmeden büyük mutluluk duyacaklarını söyledi. Connexion by Boeing Başkanı Scott Carson ise 'Müşterimiz olan Lufthansa ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve iletişim hizmetleri alanında yeni bir çığır açacak olan projenin başarısından büyük memnuniyet duyuyoruz. Artık uçak yolculuğunun niteliği değişecek. Sistemin Lufthansa tarafından gelecek yılın başında tüm yolcuların kullanıma açılacağı tarihe kadar sistemin sağlam ve verimli olabilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz' diyor.

Lufthansa FlyNet'te resim veya metin içeren elektronik postaların gönderilmesi ve alınması daha ilk denemede başarılı oldu. Ayrıca Tomorrow Focus AG işbirliğiyle hazırlanan ve haber, borsa, meteoroloji ile seyahat bilgilerini içeren internet sitesinin ilk denemesinde de hiç bir sorun yaşanmadı.
Yazarın Tüm Yazıları