Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi’ne kavuşmamız yaklaşıyor…

Merhaba sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Sabancı Üniversitesi PROJ 102 dersi kapsamındaki projelerden birinin “Herkes için İstanbul: Alternatif Şehir Rehberi” projesi olduğundan daha önce bahsetmiştim sizlere. Yeni proje grubunun bu dönemki çalışmalarına başladığını öğrendim. Daha önceki aşamalarda tek tek mekânlara odaklanan ekipler bu kez ikişer semt üstlenmişler. Hem iki semt arasındaki ulaşım olanaklarını erişilebilirlik açısından inceleyecek hem de belirledikleri semtlerdeki sosyal ve kamusal alanları değerlendirecekler.
Bu dönemki kapsam şöyle: Çekmeköy-Etiler, Suadiye-Sultanahmet, Kurtköy-Kadıköy, Göztepe (Minibüs Caddesi)-Caddebostan (Sahilyolu), Baltalimanı-Kuruçeşme, Bahçeşehir-Bakırköy, Beşiktaş-Taksim-Nişantaşı. İkişer semt üstlenmek projede yer alan öğrencilerin fikri. Semtleri seçerken birinde daha meskenlerin diğerinde ise sosyal ve kamusal alanların yoğun olmasına dikkat etmişler. Böylece şehir merkezi sayılabilecek semtler ile insanların evlerinin bulunduğu semtler arasındaki güzergâh hakkında, yani mesken ile merkez arasındaki ilişki hakkında da bir fikir verebilmeyi umuyorlar.
Öğrenciler, bulgularını raporlaştırarak ilgili belediyelere sunacaklar. Ama topladıkları veriler bizlerin gündelik yaşantısına da katkıda bulunacak, zira her dönem yeni ekiplerle ilerleyen projenin verileri alternatif bir şehir rehberinde toplanacak. Proje yürütücüleri bu konuda daha verimli olabilmek için size yine daha önce bahsetmiş olduğum Beyaz Yakalılar Bişi Yapsa grubuyla temasa geçerek işbirliği kararı almışlar.

İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi’ne kavuşmamız yaklaşıyor…
Beyaz Yakalılar’ı hatırlatmam gerekirse, ilk bir araya geldiklerinde “birbirinden farklı sektör ve şirketlerde çalışan, inandıkları projeler için bir araya gelen insanlarız,” diye tanımlıyorlardı kendilerini. “Önce biz bizeydik. Sonra aramıza katılanlarla yüzlerce kişi olduk. Eksikleri tamamlamak, kırılanı onarmak, olmayanı oldurmak en büyük arzumuz.” Yol boyunca aralarına onların arzularını paylaşan ev hanımları, emekliler, öğrenciler, işçiler kısacası türlü insan katıldıkça “beyaz yakalı” tanımlamasına sığmamaya başlayan bu grup, artık, “Bişi Yapsak” adıyla devam ediyor yola.

İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi’ne kavuşmamız yaklaşıyor…
Onlar da “İstanbul’un her yanına herkes kolaylıkla ulaşsın, keyfini çıkarsın bu güzel şehrin diye” İstanbul Hepimizin Gezi Rehberi hazırlığındalar. Bir yandan da engellilerin erişilebilir yerleri kolaylıkla bulabilecekleri bir mobil aplikasyon geliştiriyorlar. Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin topladıkları veriler de hem bu aplikasyona yüklenecek hem de gezi rehberinde kullanılacak.
Grup bişi yaparak Türkiye'nin en çok kullanılan mekân keşif ve yorum sitelerinden Mekanist’te erişilebilirliğin değerlendirme kriteri olarak yer almasını sağlamış. Aslında, bu herkesin kolaylıkla katkıda bulunabileceği bir şey. Gittiğiniz mekânın engelliye uygun olup olmadığını işaretlemek on saniye bile almıyor. Böylece engelli bir birey planını ona göre yapabiliyor. Son dakika sürprizlerine, gidip kapıda kalmaya çok alışık olan bizlerin hayatını epey kolaylaştıracak bir işlev olduğunu üzerine basa basa belirtmek isterim. Nasıl yapacağınızı da çok güzel bir şekilde anlatmışlar: http://www.beyazyakalilarbisiyapsa.com/simdi-sira-sende/
Toplumsal sorunların en kolay yoldan çözümü için Devlet-Özel Sektör-Sivil Toplum işbirliği kaçınılmaz bir şarttır. Gençlerimizin bunu görüyor olmaları bizim en büyük şansımız. Onların katkıları ile daha çok yol alacağımıza yürekten inanıyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları