İngiliz kadınların çayevleri

Dünya yemek piyasasına çok geç giren İngilizler, kadınlarını restoranlarda ağırlamaya da çok geç başlamışlardır.

1900’lü yıllarda güçlerini arttıran demiryolu şirketleri ayırdıkları fonlarla açılan büyük oteller ve lüks restoranlara genelde koyu renk elbiseli erkekler giderlermiş. Yani; buralarda kadınlara rastlamak bir hayli güçmüş.

En sonunda, farklı bir hizmet anlayışı sergilemeye karar veren bir İngiliz demiryolu şirketi, kadınların derdine derman olmuş. Başlangıçta "çayevi" (tea-shop) adıyla kurulan kafeler sonraları etkinliğini arttırmış ve ülke çapında yaygın hale gelmiş. Böylece şık şıkıdım İngiliz kadınları da eşleri yanlarında olmadan bu dükkanlara gidip çay, kahve içmeye ve pasta kurabiye yemeye başlamışlar.

Sebzeleri az suyla ve kısa sürede haşlayın. En sağlıklı haşlama yöntemi de buharda yapılandır.

Fırında tavuklu sebze türlüsü

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

3 adet tavuk göğsü

5 yemek kaşığı sıvıyağ

3 adet orta boy kabak

3 adet orta boy patlıcan

200 gr konserve bamya

1 adet havuç

2 adet orta boy kuru soğan

10 diş sarmısak

3 adet orta boy domates

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tavuk etlerini kuşbaşı doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp tavukları aktarın. Karıştırarak tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar, 5 dak. pişirin. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip ince doğradığınız soğanları ekleyip 5 dak. kavurup ocaktan alın. Sebzeleri ayıkladıktan sonra yıkayın. Patlıcanları alacalı soyup dörde bölerek iki santimlik parçalar halinde dilimleyin. Kabak ve havucun kabuklarını kazıdıktan sonra aynı işlemi uygulayın. Konserve bamyayı da süzüp tabağa alın. Fırına dayanıklı orta boy bir kaba önce kavurduğunuz tavuk etini, sonra da hazırladığınız sebzeleri yerleştirin. Üzerine sarmısakları ve halka doğradığınız domatesleri sıraladıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. 2 su bardağı sıcak suyu da aktarıp kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatın. 175 dereceye ayarlı fırında 30 dak. pişirin. Yemeğin üzerindeki folyoyu çıkarın. 10 dak. daha pişirdikten sonra servise sunun.

Kakaolu ekmek pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

8 dilim tost ekmeği

1 su bardağı fındık veya ceviz içi

Kakaolu puding için

1 yemek kaşığı mısır nişastası

2 tepeleme yemek kaşığı un

2 tepeleme yemek kaşığı kakao

4 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta

Tost ekmeklerinin kenar kısımlarını düzgün bir şekilde kesip çıkartarak bir kenarda bekletin. Kakaolu puding için; yumurtayı orta boy bir tencereye kırıp üzerine nişasta, un, toz şeker ve kakaoyu ekledikten sonra çırpma teli yardımıyla çırpın. Sütü de ilave edip pürüzsüz hale gelinceye kadar sürekli karıştırın. Tencereyi ocağın üzerine alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp dövülmüş ceviz içini ve margarini ekleyerek karıştırın. Servis tabağına bir kaşık sıcak puding koyup üzerine 1 dilim ekmek yerleştirin. Üzerine tekrar puding gezdirip bir dilim daha ekmek yerleştirin. Kalan pudingi ekmek kulesinin üzerinde gezdirip tekrar ceviz ya da fındık içini serpiştirin. 1 saat buzdolabında beklesin.
Yazarın Tüm Yazıları