İdeal kurabiyenin püf noktaları

Bu köşeyi uzun zamandır takip eden okuyucularımız, makalemizin altında yayınladığımız ince noktaları da hatırlayacaktır.

Sonra makalelerimiz uzayınca, ince noktaları vermez olduk ama bu demek değil ki arada sırada da olsa size yemek yapmanın bazı püf noktalarını söylemeyelim.

Bugün size kurabiye pişirmekle ilgili bazı püf noktalarını vermek istedim. Bir kere, pişirme aşamasına gelmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Kurabiyeyi yapmak için kullanacağınız malzemelerin (herhangi bir uyarı olmadığı sürece) oda sıcaklığında beklemesi gerek. Yağ ve şekeri fazla çırpmamak da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Gereğinden çok çırpılmış yağ ve şeker, kurabiyenin pişerken dağılmasına neden olur.

Malzemerin çırpılma işlemi bitip, kurabiyeler şekillendirildikten sonra ise sıra kurabiyelerin tepsiye yerleştirilmesine gelir ve bu aşamada da tepsi seçimi çok önemlidir. Kıvamında pişmiş kurabiyeler için kenarları alçak tepsiler kullanmanız gerekir. Hatta kenarsız tepsiler bu iş için idealdir diyebiliriz. Böylece fırın içindeki ısı tepsiye daha rahat girecek ve kurabiyeler arasında daha rahat dolaşabilecektir.

Karakuş tatlısı

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

l 1 adet yumurta

l 1 kahve fincanı süt

l 1 paket kabartma tozu

l 4 su bardağı un

l 1 kahve fincanı sıvıyağ

Kızartmak için;

l 2 su bardağı sıvıyağ

İç harcı için;

l 250 gr. dövülmüş ceviz içi

l 2 çay kaşığı tarçın

l 1 kahve fincanı tozşeker

Açmak için;

l 1 su bardağı un

l 1 su bardağı nişasta

Şurubu için;

l 2 su bardağı tozşeker

l 2 su bardağı su

l 1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI: Unun ortası çukurlaştırılıp süt, yumurta, kabartma tozu ve sıvıyağ bu çukura aktarılır. Karışım yoğrulup oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirilir. Kulakmemesi yumuşaklığındaki hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır ve parçaların üzerine un ve nişasta serpilip 35-40 santim çapında yufkalar elde edilecek şekilde açılır. Ceviz içi, tarçın ve tozşeker bir kasede karıştırılıp açılmış olan yufkaların üzerine serpilir. Cevizli hamurlardan iki tanesi, yan yana konulan iki oklavaya gevşekçe sarılır. Oklavaların birisi sağ taraftan, diğeri sol taraftan yavaşça çekilir. Elde edilen yatık rulo 3 parmak kalınlığında parçalar elde edilecek şekilde kesilir. Hamurlar, derin bir tencerede kızdırılan sıvıyağda kızartılır. Şurubun hazırlanması için, tozşeker ve su bir tencerede kaynatılır. Üzerine limon suyu eklenip 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Kızarmış olan sıcak hamurlar soğuk şuruba aktarılır. 5-10 dakika şurupta bekletildikten sonra servis tabağına alınıp servise sunulur.

Patlıcan pilezez

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

l 1 kg. patlıcan

l 1 su bardağı sıvıyağ

l 1 yemek kaşığı salça

l 1 su bardağı su

l 3-4 adet orta boy domates

l 5-6 adet sivribiber

l 8-10 diş sarmısak

Köfte harcı için;

l 1/2 kg. köftelik kıyma

l 1/2 demet maydanoz

l 1 çay kaşığı karabiber

l 1/2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Patlıcanlar alacalı soyulup iki parmak kalınlığındaki halkalar halinde doğranır ve acısının çıkması için tuzlu suda 20-30 dakika bekletilir. Süzülüp kurulanan patlıcan sıvıyağda hafifçe kızartılır ve kağıt peçete üzerine serilerek fazla yağı emdirilir. Kıyma, incecik kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber karıştırma kabına aktarılıp yoğurulur. Harçtan parçalar alınıp 3-4 santim çapında yassı yuvarlak köfteler yapılır. Patlıcanlar 30-35 santim çapındaki yuvarlak fırın tepsisine bir sıra halinde dizilir. Üzerine köfteler yerleştirilip bir sıra daha patlıcan dizilir. Bunların üzerine sırasıyla domates halkaları, iri doğranmış biberler ve ikiye üçe bölünmüş sarmısaklar yerleştirilir. Salça da 1 su bardağı suda ezilerek sebzelerin üzerine gezdirilir. Yemek, 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirilir ve sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları