Hipokrat hep haklı

"Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun" Bu sözü 2500 yıl önce tıbbın babası Hipokrat söylemiştir.

Evet, yapılan araştırmalar kerevizin sayılamayacak kadar yararı olduğunu ispatlamıştır. Bu yararlardan biri de yıpranmış sinirlere iyi gelmesi ve asabiyeti gidermesidir. A, B ve C vitaminleri, potasyum ve demir bakımından zengin olan kereviz, kalsiyum ve kireç de içerir. Bu yararlı sebze Antik Yunan’da o kadar değerli bulunurmuş ki, spor karşılaşmalarını birincilikle bitirenlerin başına kereviz yapraklarından yapılan bir taç takılırmış. Ancak bir gün, bir Yunan kralının oğlu bu yarışmalardan birini kazanmış ve tam tacı takıldığı sırada tacın içinden çıkan bir yılan tarafından sokulmuş. İşte bu olaydan sonra kereviz adeta "lanetlenmiş" ve cenaze törenleri hariç kullanılmaz olmuş. Elbette ki, bilim ilerleyip de kerevizin mucizevi özellikleri anlaşılıncaya kadar sürmüş bu lanetli olma hali. Unutkanlığa, yorgunluğa ve dolaşıma iyi gelen kereviz ılıman ve nemli iklimleri seviyor. Soğuk havada çok çabuk don yiyor ve dona maruz kalan kereviz besleyici özelliklerinin pek çoğunu yitiriyor. Yani alacağınız kerevizin don yememiş olması çok önemli.

Köfteli patlıcan kebabı Malzeme listesi

á 500 gr köftelik kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 8 adet orta boy patlıcan

á 4 adet orta boy domates

á 4 adet sivri biber

á 1 tatlı kaşığı domates salçası

á 1 su bardağı sıcak su

á 2 çay kaşığı karabiber

á 1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için;

á 1 su bardağı sıvıyağ

10 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

35-40 dakika


Patlıcanların uç kısımlarını kesip alacalı (çizgili formda) soyun ve 1-2 santim kalınlığında halkalar oluşturacak şekilde doğrayın. Acı tadının yok olması için tuzlu suda 10 dakika bekletin ve kağıt havluyla kurulayın. Domatesleri soyup halka halka dilimleyin. Sivri biberleri ayıklayıp yıkayın. Soğanı soyup rendeleyin. Kıymayı derin bir kaba koyup tuz, karabiber ve soğanı ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçalara şekil vererek yuvarlak yassı köfteler hazırlayın. Sıvıyağı bir tavaya aktarıp kızdırın. Patlıcanları kızgın yağa aktarıp önlü arkalı kızarttıktan sonra kağıt havlunun üzerinde fazla yağını çektirin. Patlıcan dilimleri ve köfteleri yuvarlak bir cam tepsiye sıralayın. Üzerlerine biberleri ve domates dilimlerini yerleştirin. Domates salçasını 1 su bardağı sıcak suda ezip patlıcanlı köftenin üzerine gezdirin. Üzerine tuz serpip, önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

á 2 adet orta boy patates

(yaklaşık 300-400 gr)

á 1 su bardağı dolusu konserve mantar

á 3 adet yumurta

á 1 su bardağı yoğurt

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

á 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

á 1 paket kabartma tozu

á 4 su bardağı un varsa 2 yemek kaşığı dereotu

Üzeri için ;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 2-3 yemek kaşığı çöreotu

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


antarlı patatesli tuzlu kek

Kabuklarını soyup dörde böldüğünüz patatesleri üzerlerine çıkacak kadar suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ezerek püre haline getirin. Konserve mantarların suyunu süzüp tavla zarı formunda doğrayın ve ezilmiş patateslerin üzerine ekleyin. Yumurtaları geniş ve derin bir kaba kırıp mikser yardımıyla 2-3 dakika çırptıktan sonra yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve unu ilave edin. Mantarlı patatesi, tuz, kırmızı pul biber ve dereotunu ekleyip malzemeleri çatal yardımıyla iyice karıştırın. Hazırladığınız koyu kıvamlı karışımı 25-30 santim çapında ve kenarları yüksek 25-30 santim çapındaki fırın kabına aktarın. Elinizi ıslatarak üzerini düzeltin. Üzerine fırça yardımıyla 1 adet yumurta sarısı sürüp çöreotunu serpiştirin. 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzeri iyice sararıncaya kadar pişirin. Çıkarıp biraz ılınmasını bekleyin ve dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları