Hintliler ne içer

Yemeklerin yanında ne içersiniz? Ya da biz Türkler’in alkolsüz içecekleri nelerdir?

Haberin Devamı

En bilinen içeceğimiz ayrandır ama son yıllarda eskisi kadar içilmiyor ayran. Ve ayranın hak ettiği yeri alabilmesi için daha çok tanıtıma ihtiyacı var. Yoğurttan yapılan ayran varken asitli içeceklere prim vermek ve yemeğin yanında kola içmek bana her zaman haksızlık gibi gelmiştir.
Peki diğer ülkelerde yaşayan insanlar neler içer, hiç merak ettiniz mi? Kendilerine has yeme içme kültürleriyle dikkat çekici bir toplum olan Hintliler’in ne içtiğine bakalım şimdi...
Onların en çok sevdikleri yerli içecekleri “nimbu pani”dir. Ülkenin hemen her yerinde yemekle birlikte bu içecek sipariş verilir. Su ya da sodaya şeker veya tuz ve limon suyu katılarak yapılan bu içecek, Hindistan’ın en popüler içeceklerinden biridir.
Lassi ise bizim ayranımıza çok benzer. Önce yoğurt kuvvetli bir şekilde çırpılır, sonra da üzerine su ilave edilerek iyice karıştırılır.
Bu yerel içecekler dışında evrensel tatları da seviyor elbette Hint insanı. Çay ve kahve de Hindistan’ın hemen her yerinde çok içilen içecekler arasında. Ama bu insanlar çayı da, kahveyi de içlerine koydukları baharat karışımları ve sütle değişik bir şekle sokmayı başarmışlar. Yani öyle çay deyip geçilecek bir durum yok ortada.
Pek çok yönüyle “orijinal” olmayı başaran Hintliler’in içecekler söz konusu olduğunda da yaratıcı davrandıkları açıkça ortada.

Haberin Devamı

Etli patlıcan dolması

· 1,5 kg dolmalık  ince patlıcan
 (Kemer patlıcan ya da tombul Adana patlıcanı kullanabilirsiniz.)
İç harcı için;
· 500 gr orta yağlı kıyma
· ½ su bardağı pirinç
· ½ su bardağı ince köftelik bulgur
· 2-3 adet orta boy  kuru soğan
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 2 tatlı kaşığı  biber salçası
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı  kuru nane
· 2-3 diş sarımsak
· 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
· 1 su bardağı ılık su
Sos için;
· 2,5 su bardağı sıcak su
· 4 tatlı kaşığı  domates salçası

YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyun. (Taze mor Adana patlıcanı bulabilirseniz, soymadan da kullanabilirsiniz.) 10-12 santim boyunda parçalar oluşturacak şekilde dilimleyip parçaların içini bir dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla oyun. (Oyulan patlıcanların kenar kalınlıkları yarım santimi geçmemeli.) Acı tadının çıkması için patlıcanları tuzlu suda 20-30 dakika bekletin.
Diğer taraftan kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Domates ve biber salçasını aktarıp tuz, karabiber, kimyon ve kuru naneyi serpin. Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarımsakları aktarıp 2-3 dakika kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun.
İsterseniz harca kırmızı pul biber de katabilirsiniz. Hazırladığınız harcı bir kenarda bekletin.
Dolmanın sosunu hazırlamak için, sıcak su ve domates salçasını derin bir kapta karıştırın. Patlıcanları tuzlu sudan çıkardıktan sonra yıkayıp süzün. Hazırladığınız etli harcı patlıcanların içine bastırarak doldurun.
Dolmaları geniş bir tencereye ağız kısımları yukarı bakacak şekilde yan yana yerleştirin. Hazırladığınız salçalı sosu üzerine gezdirip  orta ısılı ateşte, kapağı açık vaziyette kaynatın.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 30-40 dakika, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak  servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları