Hikmet Şimşek'e sevgilerle

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Hikmet Şişek, hem müziği seven hem de sevdiren bir müzik adamıdır. Elinden bagetini bıraktığında onun için müzik susmamıştır, çünkü o müziği başkalarının kulağına iletmek için çalışır.

Çok sesli müziğin ardındaki cumhuriyet rejiminin çok sesli ideolojisini savunarak, müziğin bir ülkenin yaşamında, uygarlık düzeyinde, ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

TRT'de yaptığı açıklamalı müzik programları sayesinde ben inanıyorum ki, nice insan bu müziğe yakınlaşmış, onu sevmiş, dinlemeye başlamıştır.

Çünkü eserlerin yaratıcıları konusunda yaptığı konuşmalar, onların ardındaki öyküler; seyircinin, dinleyicinin büyük ölçüde ilgisini çekiyor.

Onun gibi, müziği sadece icra etmeyen, onu tanıtan, sevdiren müzikçiler olsaydı, belki de çok sesli müziğin ülkemizdeki kaderi değişebilirdi.

Zaman zaman yazılarım üzerine düşüncelerini mektupla bildirir, müzikle ilgili her yazıyı okur, onların sevdirmekteki payından büyük mutluluk duyar.

O yalnız büyükler için çalışmaz. Çocukların kulaklarının iyi müziğe alışmasının, ses estetiği kazanmalarının önemini bilir.

İki yüz elliye varan çocuk korosu konserlerini izleyenlerden biri de benim. Onlara defalarca sözleri bellettiren, birlikte söylemenin tadını çıkaran bir program.

İşe çocuklardan başlamanın kuralını uygulayan bir müzik pedagogudur aynı zamanda.

***

SEVGİLİ Hikmet Şimşek'in Türk bestecilerine, özellikle Türk Beşleri'ne adadığı hizmetleri bütün müzikseverler hatırlar.

Bir zamanlar Türkiye'de plak yapmanın zorluğunu yaşayanlar, onun çabalarının önemini daha iyi idrak ederler.

Güç şartlarda, ancak yabancı orkestralarla çaldıklarınız plak yapılabilirdi. CD'lerin bu kadar kolay yapıldığı dönemlerden çok uzaktık.

O dönemlerde yabancı orkestraları yönetti, plak yaptırdı Hikmet Şimşek, Türk Beşleri'nin en önemli bestelerini seslendirdi.

Biliyordu ki, çok sesli müziğimizin yayılması, dünyada dinlenebilmesi için iyi icracılarımız kadar iyi bestecilerimiz de dinlenmeliydi.

Onlar icra edilmeden girişim eksik kalırdı.

Çok sesli türkülerden konçertolara kadar çok şeyi onun doldurduğu plaklardan dinledik.

Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu onunla bütünleşti, bu beste Hikmet Şimşek adını çağrıştırır oldu.

***

ONU daima orkestrasının başında, çocuklarla şarkı söylerken ve güleç yüzüyle görmek isterim.













Yazarın Tüm Yazıları