Hediye alışverişini son ana bırakanlara benden üç öneri

Zannediyorum bu yılbaşında da yine pek çok kişi, genetik tesirlerin de tazyikiyle, bir dolu şeyi olduğu gibi hediye alışverişini de son ana bıraktı.

Kafasında hálá parlak bir fikir belirmemiş olanlara, son günün kalabalığında, kafası kopmuş tavuklar gibi ortalıklarda koşuşturmasınlar diye üç adres öneriyorum. Maalesef üçü de İstanbul’dan. Aslında bir tanesi internet üzerinden de satış yapıyor ama bir-iki saat içinde şehirlerarası teslimat yapabildiklerini sanmıyorum.

Baştan söyleyeyim, bu dükkanların hiçbiri sıradan yerler değil. Öyle akıllı uslu, ağır adam hediyelikleri arıyorsanız, boşuna okuyup da zaman harcamayın. Ama enteresanlık peşinde koşan bir bünyeniz varsa hepsi tam size göre:

İlk durağımız Porof. Zihni Sinir’in Taksim’deki dükkanı. Artık pek bir meşhur oldu. Espri peşinde koşan şirketler bile resmi hediyeliklerini buradan seçiyor. Dükkan Lamartin Caddesi 11 numarada. THY’nin karşısındaki İş Bankası’nın sokağına giriyorsunuz. www.zihnisinir.com adresinden online alışveriş yapmak da mümkün. Kitap, kartpostal, defter gibi matbaa ürünleri, tişörtler ve akıllara ziyan Zihni Sinir proceleri bulunabilir. Ben şahsen bu yılbaşının en mühim hediyesini buradan aldım. Size de şu fotoğrafta görmüş olduğunuz kahvaltı takımını seçtim. Dükkandaki en pahalı ürünlerden biri. Ama aslında fiyatlar son derece makul. Altı milyondan başlıyor, yukarı doğru devam ediyor. Ben yazının başında burası için çok popüler oldu dedim ama sık sık dükkanın önünden geçiyorum, içerisini de hiç izdiham yaşanırken görmedim. Belki de herkes internet üzerinden alışveriş yapıyordur.

Cadı’nın seçtikleri: Kahvaltı seti, çay poşeti sıkma makinesi (ayrıntılı bilgi için bakınız sayfa 9), fenerli defter, yönetmen çerçevesi ve duvar radyoları.

İkinci adrese Zihni Sinir’den çıkınca yürüyerek ulaşabilirsiniz. İstiklal Caddesi, Atlas Pasajı içindeki Düğme. Pasaja giriyorsunuz, sinemayı geçip, merdivenlerden iniyorsunuz, soldaki üçüncü dükkan. İçerideki her şey el yapımı. Erkeklerden çok, kadınlara hediye çıkacağını tahmin ediyorum. Bez bebeklerle süslenmiş abajur, albüm, dikiş kutusu, yastık, defter, sepet bulunabilir. Duvara asılan büyük bez bebekler de şahane. Fiyatlar uygun. 20-30 milyon liraya bir şeyler bulunabilir.

Cadı’nın seçtikleri: Vallahi buradan bir şey seçmem mümkün değil, her şeyi alırım.

Son adresimiz İstanbul’un muhtelif semtlerinde hizmet veren Karınca. Nişantaşı ve Akmerkez’de iki mağazası, ayrıca Levent Vibel, Maslak Pabetland Trends ve Altunizade Capitol Bilstore’un içinde standları var. Satılan her şey (çekiç, tost makinesi, rende, kül tablası, huni, şemsiye...) gündelik hayatın sıradan malzemeleri. Ama buradakiler bir başka. Renkli, sevimli, hınzır ve estetikler. Ürünlerin hepsi Fransa’dan ithal, Pylones marka. Bu nedenle diğer iki dükkana göre biraz pahalı. Ama çok değil, az pahalı. Malzeme olarak kauçuk ve metal kullanılmış. Hediye paketini açacak kişinin yüzüne kocaman bir gülümseme yayılacağı garanti.

Cadı’nın seçtikleri: Pousse pousse küllük, Felix mama kabı, Achille huni, Rain Cat şemsiye, Sonnette bisiklet zili, Hawai çekiç.

Alışveriş merakı Hintlileri tsunamiden kurtarmış

Haberi, Hindustan Times adlı gazete geçti. Geçtiğimiz pazar günü Güney Asya’da yaşanan deprem ve sonrasında gelen tsunamiden bin kadar Hintlinin alışveriş merakı sayesinde kurtulduğunu anlatıyor.

Depremin merkez üssüne çok yakın olan Sri Lanka’ya her yıl 100 bine yakın Hintli turist gidiyor. Deprem sırasında da adada binin üzerinde Hintli turist bulunuyordu ve ölü sayısı diğer turist gruplarına oranla çok düşüktü. Yetkililer bu durumu Hintlilerin alışveriş merakına bağlıyor.

Colombo’dan Hintli bir diplomat gazeteye verdiği demeçte, vatandaşlarının doğuştan bronz bir tene sahip olmaları nedeniyle sahilde yatıp, güneşlenmekten hoşlanmadıklarını, zamanlarını serin yerlerde, en çok da alışverişe olan düşkünlükleri nedeniyle adanın merkezindeki alışveriş merkezlerinde geçirdiklerini söylüyor.

Yetkililer deprem sonrası yüzlerce Hintlinin ölmüş olabileceğini tahmin etmişler ancak büyük bölümü o esnada alışveriş merkezlerinde bulunduğundan kurtulmuş.

Sri Lanka’daki Taj Samudra Otel’in genel müdürü Pravin Nair de bu bilgiyi doğruluyor: ‘Hindistan’dan gelen müşterilerimiz güneş ve kum tatili yapmak yerine, adanın içlerindeki alışveriş merkezlerine gitmeyi tercih ediyor. Bunun bir nedeni alışverişe olan düşkünlükleri, bir nedeni de bu gibi yerlerin daha serin olması.’

Araştırmalara göre Hintli turistler, Batılılardan çok daha fazla alışveriş yapıyor. Kişi başına günlük harcamaları 60 dolar civarında.

Bu da sadakat kartı

Butik alışveriş merkezi konseptiyle hizmet veren Bakırköy Town Center Alışveriş Merkezi, Towncard’ı çıkardı. Towncard, alışveriş merkezinin sadık müşterilerine çeşitli avantajlar kazandıracak.

Ziyaretçilerden edindiği bilgilerle müşteri odaklı alışveriş merkezi olma konusunda yeni bir girişimde bulunan Bakırköy Town Center’ın hizmete sunduğu bu sadakat kart, aynı zamanda sürekli hediye kazandıran bir karta dönüşecek.

Günde 450 bin kişinin geçtiği İncirli Caddesi’nde bulunan Town Center’ın Towncard’ı, hangi mağazadan veya hangi tutarda alışveriş yapıldığına bakmaksızın her alışveriş karşılığında puan kazandıracak. Ziyaretçiler, belirli puan karşılığında hediyelerini anında teslim alabilecekler. Çeşitli zamanlarda gerçekleştirilecek olan çekilişlere de sadece kart sahipleri katılabilecek.
Yazarın Tüm Yazıları