Hayri Çetinkaya: Yatırımcı ‘oy’unu önce borsaya verdi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Yatırımcılar seçimlerden önceki son işlem gününde siyasi istikrara oynadı. Borsa, seçimlerden sonra istikrarlı bir hükümet kurulacağı umuduyla, yüzde 5.3 yükseldi. Bono faizleri de aynı beklentilerle 4 puan düşüşle, yüzde 98'e indi.

PİYASALARDA seçimler öncesi son işlem gününde yatırımcı umutluydu. Bono ve borsa yatırımcısı seçimlerden istikrar çıkacak umuduyla alımı tercih etti. Borsadaki alımlarla endeks günü yükselerek kapatırken, bonodaki alımlarla da faizler tekrar yüzde 100'ün altına indi.

Borsa dün 231 puan birden artarak haftayı 4 bin 582 puandan tamamladı. Hisseler seçim öncesindeki son işlem gününde ortalama yüzde 5.3 oranında arttı.

Borsada ilk seansta yatırımcıların, alımda isteksiz davranmaları nedeniyle, işlem hacmi 36.8 trilyon lira düzeyinde sınırlı kaldı. Fakat ikinci seansta, seçim sonrasına dönük iyimser beklentilerin etkisiyle artan alımlar endeksin yanısıra işlem hacmini de yükseltti. İkinci seansta işlem hacmi ilk seanstakini ikiye katlayarak 77.8 trilyon lirayı buldu. Borsada günlük toplam işlem hacmi de, 115 trilyon lira civarında oldu.

Sabah borsa açıldığında seçim tedirginliği hakimdi. İlk seansın ortalarına doğru, küçük çaplı alımlar gelmeye başladı. İlk seans sonunda banka hisselerindeki destek alımlarının katkısı ile borsa yüzde 1.5 prim yaptı.

İkinci seansın ilk dakikalarından itibaren artan alım emirleri ile endeksin yükselişi hızlandı. Birara gelen kár amaçlı satışlarla durgunlaşan borsa, kapanışa doğru tekrar atağa geçti ve günü yüzde 5.3'lük primle tamamladı. Borsada ikinci seansta hızlanan yükseliş, yatırımcıların seçim sonrasına dönük iyimser hesaplarına bağlanıyor.

Borsacıların, seçimden sonra iki veya üç partiden oluşan istikrarlı bir koalisyon hükümetinin kurulması olasılığına bağlı olarak hisse senedi almayı tercih ettikleri gözlendi.

BONO FAİZİ % 98

Bono piyasasında da borsaya paralel gelişme gözlendi. Önceki gün yüzde 102 seviyesinde işlem gören çeşitli vadelerdeki bono oranları dün 3-4 puna birden geriledi. Bono faizleri dün tekrar yüzde 100'ün altına indi ve yüzde 98 oldu.

Bono oranlarındaki düşüşte de, seçim sonrasına dönük iyimser senaryolar hakimdi. Gecelik oranlar da ise borsa ve bono piyasasındaki iyimserlikten sözedilemez. Nakit sıkıntısı yüzünden gecelik faizler yüzde 95'in üzearine çıktı.

Umarız yatırımcıların seçim sonrasında, içinde DSP-ANAP'ın yeralmasına inandıkları koalisyon hükümeti gerçekleşir.



Yazarın Tüm Yazıları