Hayri Çetinkaya: Seçime kadar repo

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalar uzun bayram tatilinden sonra bugün yeniden açılıyor. Her ne kadar geçen haftanın ikinci yarısında bankalar açık olsa da, çok yoğun bir çalışma temposu olduğu söylenemez.

Şimdi tatil öncesine dönüp, piyasa verilerini hatırlayalım. Tatil öncesinde İMKB; kriz öncesindeki rekorunu da aşarak, 4 bin 554 puanla yeni tarihi zirvesini yakaladı. Üstelik İMKB'nin yeni rekoru, seçimleri erteletmek amacıyla Meclis'i olağanüstü toplamayı başaran küskün milletvekillerinin umutsuz girişimlerine karşın gerçekleşti.

Küskünler yüzünden kısa aralıklarla hızlı iniş çıkış yaşanan bono faizleri de, yüzde 100'ün altına indi. Geçen haftanın ikinci yarısında bankaların açılmasıyla bono oranları birara yüzde 100'ün üzerine çıktı. Fakat gelen tepki alımlarının da etkisiyle faizler, tekrar yüzde 100'ün altında, yüzde 98 seviyesine gerileid.

Bayram öncesi artan nakit sıkışıklığı nedeniyle yüzde 90'lara fırlayan gecelik faziler, geçen hafta kapanışta yüzde 80 seviyesindeydi.

DÖVİZDE DIŞ BASKI

Bayram boyunca tatil dinlemeyen tasarruf aracı döviz oldu. Balkanlarda devam eden gerginliğin de etkisiyle, ABD Doları'nın dış piyasalarda hızla değer kazanması içeriye de yansıdı.

Bayram öncesinde, 365 bin 500 liradan işlem gören ABD Doları'nın serbest piyasada hafta sonundaki satış fiyatı 376 bin liraydı. Bu dolarda, tam 10 bin 500 liralık, diğer bir ifadeyle, yüzde 2.8'lik bir artışı ifade ediyor. Alman Markı da Türk Lirası karşısında bayram boyunca prim yaptı. Mark serbest piyasada bayram boyunca, yüzde 1.8'lik bir artış kaydetti.

Peki piyasaları uzun tatil sonrası neler bekliyor?

Herşeyden önce önümüzde sadece iki hafta sonra yapılacak seçimler var. Daha da önemlisi, Rusya'nın da son çıkışlarıyla genişleme olasılığı her geçen gün biraz daha artan Balkan Savaşı tehlikesi var. Bunların ışığında, piyasalarda çok büyük patlamalar beklenmemeli.

ZİRVEDE MOLA VERİR Mİ?

Borsa, takas avantajının da etkisiyle bayram öncesinde yapılan yüklü alımlarla yakaladığı yeni zirvesinde mola verebilir. Fakat seçimlerden istikrarlı bir hükümetin çıkacağı beklentisiyle, endeksteki rekora karşın ucuz kalmış hisselere yönelik alımlar artabilir.

İMKB'deki yeni zirveye, sadece bizim bıyıklı yabancılar ve spekülatörlerin alımları ile ulaşıldığını unutmamak gerek. Gerçek yabancıların ise İMKB'de seçim öncesinde alıma geçmesi beklenmiyor.

Yapılan hesaplamalara göre, İMKB yılbaşından bu yana geçen üç aylık sürede, tam yüzde 75'lik artış kaydetmiş durumda. Bu hızlı artış da, yine seçim öncesinde dalgalanma veya mola gerekçesi olabilir.

Balkanlar'daki savaşın tırmanmasına paralel olarak dövizde özellikle ABD Doları'nda önümüzdeki günlerde, içerde ve dışarda artış yaşanabilir.

Bono faizlerinde ise önceki gün açıklanan yüzde 48'lik mart ayı enflasyonu ışığında, yüzde 100'ün altındaki seyrini sürdürmesi beklenebilir. Seçim öncesinde gecelik oranlar da ise çok hızlı düşüş tahmin edilmiyor. Bu ise repocuların işine yarıyor.

Bayram öncesinde repoya geçen tasarruf sahiplerinin çoğunun tercihi, seçimlere kadar da repoda kalmak. Sadece faizi geliri sağlayan rantiye grubun değil, küçük esnaf ve hatta bazı sanayicilerin bile üretim yapmak yerine fonlarını repoda değerlendirdiği biliniyor. Seçim öncesinde de, en risksiz ve garantili yatırım aracı olarak gördükleri repoda kalmanın en akıllıca yol olduğuna inanıyorlar.



Yazarın Tüm Yazıları