Hayallerim, filmlerim ve Dino

Bu ayın hemen başında, 10 Kasım’da, imzasını taşıyan hemen hemen her filmi ezbere bildiğim, severek seyrettiğim bir hayal tacirini kaybettik. Dino De Laurentiis 92 yaşında öldü. ‘Film gibi’ bir film kariyeri, Barbarella, Conan, Flash Gordon, Al Pacino, Fellini’nin La Strada’sı, Charles Bronson’un ‘Death Wish’i ve daha onlarcası miras kaldı

İlk seyrettiğim ‘Dino’ filmi hangisiydi acaba?
Büyük ihtimal ‘Death Wish’i seyretmiştim önce. Türkiye’de ‘İntikam Yemini’ veya ‘Ölüm Yemini’ adıyla gösterilmiş olmalı. Müthiş bir ‘intikam”’ filmiydi.
Eşi ve kızına saldıran, tecavüz eden, öldürenlerden olmasa da ‘türevlerinden’ intikam alıyordu Charles Bronson.
Sert bir filmdi. Sonra epeyce ‘devam filmi’ de çekildi ama ilkinin etkisini, başarısını veya yarattığı tartışma ortamını yakalayamadı.
Seyrettiğim iyi filmler arasında saymasam da, ‘intikam filmi’ denildiğinde Michael Caine’in oynadığı ‘Get Carter’la birlikte aklıma ilk gelendir.
1980’lerde Betamax video oynatıcılar, video kulüpleri, videoyu başa sarma makineleri (malum, cihazımız eskimesin!) vesaireyle ucuz fakat şahane film zevkimiz birleşince, Dino De Laurentiis filmleri birer birer girmeye başladı hayatımıza.
‘Barbar Conan’, ‘Flash Gordon’, ‘Dune’, Stephen King’in ‘Firestarter’ı (Drew Barrymore’un çocukluk yıllarındayız), ‘Kızıl Sonja’ o yıllarda haftalarca üst üste kiraladığımız, videocuya götürmeden önce ‘Son bi defa’ diyerek 25. kez seyrettiğimiz filmler oldu.

YÖNETMEN KAVRAMIYLA DA TANIŞTIK

Özellikle Conan ve Flash Gordon; vay be!
Bütün bunları yaparken ekranda adı beliren Dino De Laurentiis’in kim olduğunu, ne işle uğraştığını filan bilmiyoruz.
Sadece oyuncularla ilgilendiğimiz, bırakın yapımcıyı yönetmenle bile ilgilenmediğimiz yıllar.
Yönetmen kavramıyla tanışmamız için bir arkadaşımızın Indiana Jones ile Jaws’ı aynı adamın (Steven Spielberg) çektiğini söylediği güne kadar beklememiz gerekmişti!
‘Yapımcı’ ve ‘Dino’ ile tanışmak için daha zaman gerekecekti.
Sonra ‘entel’ çağlarımıza geçiş yaptık.
David Lynch’in ‘Blue Velvet/Mavi Kadife’sinin ve Fellini’nin ‘La Strada’sının da aynı adam tarafından yapıldığını bilmeden sevdik.
‘Dino De Laurentiis kimdir?’ sorusu, bu ‘entel çağın’ uzantısı olarak gelen ‘kült film merakı’ dönemiyle birlikte hayatıma girdi.

İLK FİLMLERİ ÇEKTİREN ADAM

‘Barbarella’yı, ‘Danger Diabolik’i, 1976 model ‘King Kong’u ve çocukken sevdiğim ‘Conan’, ‘Kızıl Sonja’ ve ‘Flash Gordon’u tekrar seyrederken öğrendim adını.
Ve Dino merakım, Dino hayranlığım netleşti, hayatımdaki yerini buldu.
Dino’nun İtalyan bir sinema dahisi olduğunu öğrendim.
Dino’nun Federico Fellini, Roberto Rossellini, Mario Bava, David Cronenberg, David Lynch, Larry ve Andy Wachowski Biraderler gibi büyük işler başarmış yönetmenlerin çoğuna ‘ilk filmlerini çektiren’ adam olduğunu öğrendim.
Al Pacino (Serpico), Arnold Schwarzenegger (Conan) ve Jane Fonda (Barbarella) gibi oyuncuların kariyerlerinde dönüm noktası olduğunu öğrendim.
600’den fazla film yaptığını; defalarca battığını, defalarca çıktığını öğrendim.
Öğrendikçe sevdim, sevdikçe filmlerine merak saldım.
Gelsin ‘Le Notti Di Cabiria’, gitsin ‘Dead Zone’...
Her tarzdan filmini ayıla bayıla seyrettim.
Dino De Laurentiis veya gerçek adıyla Agostino De Laurentiis 10 Kasım 2010’da, 91 yaşında öldü.
Adını hatırlayanların sayısı gelecekte ne kadar olur bilmem ama filmlerinin unutulmayacağına eminim.
Hayal dünyamızı yıllarca harika filmlerle besledi, teşekkür ederim.
Yazarın Tüm Yazıları