Hatay, Sabiha Gökçen, Karpiç

1930’lar... Türkiye Cumhuriyeti henüz çok genç.

Gündemde Hatay’ın ülke topraklarına katılıp katılamayacağı var. Yabancı ülkelerin Ankara büyükelçileri bu konuyu konuşmak üzere toplantıya davet edilir. Mustafa Kemal Atatürk, Hatay’ın topraklarımıza katılmasının ne kadar önemli olduğunu bilir ve Sabiha Gökçen’i yanına çağırtır. Ondan, dönemin en gözde lokantalarından biri olan Karpiç’te akşam için yer ayırtmasını söyler ve ona bir de silah verir. Büyükelçiler akşam Karpiç’te toplanıp yemeğe otururlar, Hatay’ın Türkiye’ye verilmesinin dünyada büyük tepkiye yol açacağını söylerler. Bu sırada içeriye önceden planlandığı gibi Sabiha Gökçen girer ve belindeki silahı çıkarıp havaya üç el ateş eder. Atatürk’ün istediği olmuştur ve dönüp yanındaki büyükelçilere, "Genç bir Türk kızının verdiği tepkiyi gördünüz. Ben de Türk halkına Hatay’ı kaybettiğimizi anlatamam" der. Bazı mekanlar önemli olaylara tanıklık etmişlerdir. Beyaz Rus olan Karpotaviç’in mekanı Karpiç de böyle mekanlardan biridir işte. Üstelik isim babası da Atatürk’tür bu mekanın. Bundan sonra da fırsat buldukça önemli mekanlara gideceğiz sizlerle birlikte.

Sebzeli çoban kavurma

2-4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

á 250 gram kuşbaşı dana eti

á 2 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 6-8 adet arpacık soğan (1 adet büyük boy kuru soğan da kullanabilirsiniz)

á 1 adet kırmızı sivri biber (tarhana biberi ya da salçalık biber de denir)

á 1 adet yeşil sivri biber

á 3 adet taze yeşil soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

Arpacık soğanları soyup bütün halde bırakın (kuru soğan kullanacaksanız incecik yemeklik doğrayın). Biberleri, saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra parmak şeklinde dilimleyin. Yeşil soğanları da yıkayıp 5 santim uzunluğunda parçalar elde edecek şekilde doğrayın. Kuşbaşı etleri tavla zarı formunda doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir teflon tencereye ya da bir wok tavasına koyup kızdırın. Eti, sirkeyi ve soğanları tencereye aktarıp orta ısılı ateşte karıştırarak en az 5 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip biberleri ve yeşil soğanı ilave edin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Yarım su bardağı sıcak suyu yemeğin içine aktarıp kekik ve naneyi ekledikten sonra, etler iyice yumuşayıncaya kadar en az 10-15 dakika pişirin. Ocaktan alıp pilav, püre ya da makarnayla birlikte servis edin.

Tutkulu aşk pastası

Çikolatayı küçük parçalara ayırıp orta boy bir tencereye koyun. Yumuşamış margarini üzerine ekleyip, çok kısık ateşte karıştırarak, çikolata iyice eriyinceye kadar ısıtın. Çikolata erir erimez tozşeker ve unu azar azar ilave edin. Sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar daha pişirdikten hemen sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Yumurtaların sarılarıyla beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını soğuyan kek karışımına teker teker ekleyip iyice karıştırın. Yumurta akları ve tuzu derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Çırptığınız yumurta aklarını da kek harcına ilave edip malzemeleri spatula yardımıyla iyice karıştırın. Hazırladığınız kek hamurunu her tarafını yağladığınız 25-28 santim çapındaki kek kalıbına aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Önceden ayırdığınız çikolata sosunu sıcak kekin üzerinde gezdirip çeşitli şekerlemelerle süsleyerek servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 250 gram margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

á 250 gram bitter çikolata

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 su bardağı un

á 1 çay kaşığı tuz
Yazarın Tüm Yazıları