Hakem hataları

F.BAHÇE- Beşiktaş maçının sonrasını düşünün.. En çok konuşulan şey hakem hatalarıydı. Sadece bu maç mı? Hayır, başta Türkiye tüm dünyada en çok konuşulan şey hakem hataları.

Kimilerine göre bu hatalar oyunun bir parçası..

Kimilerine göre başarısız yöneticilerin vazgeçilmez gündem değiştirme enstürümanı.

Yani hakem hataları hem bu oyundaki heyecanın ve adrenalinin dozajını artırıyor, hem de yöneticilerinin can simidi oluyor. Hakem hatasının yaşanmadığı bir ülke yok. FIFA ve UEFA’da bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyor ancak beklenen hatasız oyun bir türlü sahnelenemiyor. Belki de sergilenmek istenmiyor.

Biliyorum biraz ileri gittim. Ama ben şöyle düşünüyorum; Futbol tansiyonu ve heyecanı yüksek bir oyun ve böyle de kalmalıdır. Hakem hataları da bu oyunun çok önemli bir parçası, kimi zaman tansiyonu yükseltiyor, kimi zaman rahatlatıyor. Buradan hakemler hata yapmalıdır, sonucunu çıkarmıyorum elbette.

EA-Sports ve Konami 90’lı yılların başından itibaren play-station ve diğer markalar için futbol oyunu üretiyorlar. Son yıllarda inanılmaz bir yükseliş gösteren bu oyunlar teknolojinin de ilerlemesiyle neredeyse gerçeğe yakın bir hale getirildi. Dünyanın en ünlü futbolcuları, politikacıları, teknik direktörleri, sanatçıları bu oyunu oynuyor. Hatta Ronaldinho’nun bu oyunu her gün oynadığını yine bu futbolcunun bir mülakatında okudum.

Peki bu oyunlarda da hakem hatası var mı?

Belki şaşıracaksınız ama evet, her iki oyunda da inanılmaz hakem hataları var. Ve bu hatalar özel olarak programlanmış. Üstelik her iki oyunun kitapçığında da (FIFA 2006-Pro Evelation Soccer 5) hakem hatalarıyla ilgili bir not düşülmüş.

Not özetle şöyle: Oyuna daha fazla heyecan ve gerçekçilik katmak amacıyla hakem hataları eklenmiştir. Oyunda bir bozukluk yoktur.

Tabii ki hakem hataları yüzünden puan kaybeden takımlar var. Elbette pek çok futbolcunun emeği bir düdükle harap oluyor. Bunları tasvip etmek, onaylamak mümkün değil. Ancak bu hataların kasıtsız olduğunu varsaymamız ve bu hataların futbolun içinde olduğunu da unutmamamız gerekiyor.

DAUM ELEŞTİRİLERDEN ETKİLENİYORMUŞ!..

HER ay bir takımdan transfer teklifi aldığı haberi çıkan Daum’un morali bozukmuş, eleştirilerden sıkılmış. Aslında ikinci yarıda kaybettiği 7 puana morali bozulacağına, eleştirilere bozuluyor. Peki Daum böyleyse futbolcular nasıldır acaba?.. Onların morallerini kim düzeltecek, onları her hafta maçlara kim motive edecek? Sahada oynayanlar mı, yoksa kulübede olup biteni seyredenler mi bu morale, motviasyona ihtiyaç duyuyor dersiniz?

SERGEN YALÇIN

ALEX ya da Anelka çıkıp "Ben iyi oyuncuyum, ben yıldızım" demiyor. Onlara Sergen’e ve daha birçok yıldıza bu yakıştırmayı kamuoyu yapıyor. Onlar havadan inmediler, oynadıkları ülkelerde ve takımlardaki başarılarıyla Milli takımlarına davet ediliyor, gazetelerde isimlerinden bahsettiriyorlar. Üstelik futbol dışında herhangi bir konuyla da gündeme gelmiyorlar.

Sergen gibi gerçekten yetenekli bir oyuncu, meslektaşlarının oyunculuklarını aşağılamadan önce kendi futbol yaşamını bir hatırlasaydı keşke. Futbol dışında nelerle gündeme geldiğini gözünün önüne getirseydi. Böyle büyük bir yeteneğin kendine değil, Türk futbolseverine haksızlık yaparak Milli Takım’a çağrılmamasının nedenlerini düşünseydi. Evet Sergen dünya yıldızıdır. Ve kendisiyle birlikte futbolseverlere haksızlık ederek isminin ve yeteneğinin hakkını verememiştir. Yakışmadı Sergen.
Yazarın Tüm Yazıları