Gambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler çay hasadı için bu yıl da Rize'ye geldi. Rize'ye gelen Senegalli Abdülhamit Baa (23) futbolcu olmak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Maalesef futbol kulübü bulamadım. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum" dedi.
#RizeVan'ın Erciş ilçesindeki Koçköprü Baraj Gölü yüzeyinin kirliliği andıran yeşil tabakayla kaplanması mahalle halkını tedirgin etti. Koçköprü Mahallesi'nin muhtarı Yahya İnan, baraj gölü suyunu sulama, temizlik ve içme amaçlı kullandıklarını, ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirterek, araştırılmasını istedi.
#VanDENİZLİ'nin Güney ilçesinin Adıgüzel Barajı Göleti üzerinde oluşan yeşil tabaka, görselliğiyle dikkat çekerken; ne olduğu bilinmediği için bölge halkında tedirginlik yarattı. Adıgüzeller Mahallesi Muhtarı Onur Palaz, "Hayatımızda böyle bir şeyle ilk kez karşılaştık. Ne olduğunu bilmiyoruz. Kötü bir kokusu var. Yetkililerin araştırmasını istiyoruz" dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran ise baraj göletinde alg patlaması yaşandığı söyledi.
#Adıgüzel BarajıDENİZLİ'nin Güney ilçesinin Adıgüzel Barajı göleti üzerinde oluşan yeşil tabaka, görselliğiyle dikkat çekerken, ne olduğu bilinmediği için bölge halkında tedirginlik yarattı. Adıgüzeller Mahallesi Muhtarı Onur Palaz, "Hayatımızda böyle bir şeyle ilk kez karşılaştık. Kötü bir kokusu var. Yetkililerin araştırmasını istiyoruz" dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran ise baraj göletinde alg patlaması yaşandığı söyledi.
#DenizliTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaz aylarının yaklaşmasıyla artan peyzaj düzenlemelerinde suyun akılcı kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, sadece çim yerine kuraklığa dayanaklı bitkilerin tercih edilmesiyle yüzde 80’lere varan su verimliliği sağlanabileceğini bildirdi.
#SulamaYumurta haşlamak, başlangıçta gerçekten basit bir şey gibi görünebilir. Yumurta, tencere, su ve hazırsınız! Birkaç pişirme yöntemi arasında herkesin bir favorisi vardır. Ancak yumurtaları haşlamak için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, her zaman kaçınmanız gereken birkaç yaygın hata söz konusu. İşte o hataların en çok yapılanları ve çözüm önerileri…
#YumurtaDar zamanların kurtarıcısı, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır tarhana. Türkiye’nin dört bir yanında, hatta komşumuz Yunanistan’da ve diğer Balkan ülkelerinde, farklı şekillerde yapılır ama nasıl yapılırsa yapılsın aynı zevkle tüketilir. Tarhana iyice kurutularak saklandığı için yaz ayları tarhana yapmak için uygun zamanlardır. Sizin için farklı tarhana türlerinin yapılışından tarhana yapımının püf noktalarına birçok önemli bilgiyi derledik. Bu yaz tarhana yapmaya başlamadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz…
#Tarhana Nasıl YapılırGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaBolu'nun meşhur bakla çorbası. Bu çorba özellikle yaz başında sık sık tercih edilir. İçindeki dereotu ve baklayla tadına doyum olmuyor. Bolu usulü taze bakla çorbası, farklı bir çorba tarifi denemek isteyenler için nefis bir alternatif...
#Ramazan MenüsüGerek meyanesi gerek içindeki malzemelerle yiyen herkesi kendine hayran bırakan bir çorbamız var. Hem mideyi rahatlatır, hem doyurucu ve besleyici özelliğiyle gönüllerde taht kurar. Çorba tarifleri, kış aylarında yoğun şekilde tercih edilse de, özellikle köfteli çorbalar besleyici olması ve doyurucu olması sebebiyle tüm mevsimlerde rahatlıkla tüketilebilir. İşte, sizler için hazırladığım meşhur Kıbrıs pilavı, sevilen magnolia tatlısı ve çok daha fazlası...
#İftar MenüsüHerkese merhaba sevgili dostlarım. Bu hafta patlıcanseverleri çok mutlu edecek bir tarifle geldim, üstelik galeta unu ve susamla buluşturduğum enfes bir versiyonu ile: susamlı patlıcan pane. Patlıcan, birçok yemek çeşidi çıkarılabilen, mutfaklarımızın olmazsa olmaz meyvelerindendir. Evet, meyve dedim, yanlış görmediniz.Patlıcanı çoğumuz sebze olarak kabullenmiş olsa da kesilip yakından incelendiğinde görülen, ete gömülü küçük tohumları patlıcanı meyve olarak niteler. Yani kısacası, çekirdekli ve tohumlu tüm besinler meyve sınıfında adlandırılır. Kızartmak, sotelemek, fırınlamak gibi farklı seçenekli yemeklere eşlik edebilen patlıcan, pek çok kültürde de oldukça sevilir. Cilt pigmentlerini geliştirmeye olan katkısı ve birden fazla içerdiği flavonoid ile de sahip olduğı antioksidan özellikler sayesinde beslenme uzmanları tarafından tüketimi sıkça tavsiye edilir. Fakat kendine özgü tadı nedeniyle patlıcanı bir de sevmeyen hatır sayılır kitlesivardır. Eğer onlardan biriyseniz, her yemeğin lezzetinin onu nasıl yaptığınıza ve hangi malzemeleri kullandığınıza bağlı olduğunu unutmayın. Bunun için de size pane yönteminden bahsetmek istedim.
#PatlıcanBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#Musİstanbul'un su kaynaklarından Sazlıdere Barajı'ndaki renk değişimiyle ilgili yapılan incelemenin sonucunu açıklayan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, İçsu Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Prof. Dr. Meriç Albay, "Barajın küçük bir bölgesinde yoğun şekilde siyanobakteri artışı olduğunu gözlemledik. Su seviyesinin düşmeye başladığı yaz ve sonbahar aylarında halk sağlığı bakımından baraj ve göllerin dikkatle izlenmesi büyük önem taşıyor" dedi.
#İstanbulİstanbul'un su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı'nın üzerinde oluşan yeşil ve mavi tabaka ile ilgili İSKİ açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ,"Sazlıdere Barajı'nda meydana gelen renk değişimi doğal bir süreç olup, suyun durgunlaşması sebebiyle ortaya çıkmıştır. Mavi ve yeşil renkteki alglerin oluşturduğu bu durumun ortalama 10 gün içerisinde ortadan kalkması ve suyun normal haline dönmesi beklenmektedir" denildi.
#Sazlıdere Barajı