Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez 2024 için araştırmalar hız kazandı. Kökeni Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'dan gelen ve günümüzde Anadolu'da dilek dilenmiş kâğıdı ağaca asma, ateşten atlama gibi Hıdırellez ritüelleri devam etmektedir. Ülkenin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez duası ile dilekler dilenir, gül ağacına asılır. Peki, Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman 2024? Hıdırellez neden ve nasıl kutlanır? İşte devam eden Hıdrellez ritüelleri ve gelenekleri...
#HıdrellezBaklava, bayram tatlısı denilince akla gelen ilk lezzet. Bu yıl Corona virüsü önlemleri kapsamında bayramı ev ortamında geçirecek olan pek çok kişi bayram tatlısını da evlerinde yapacak. Yapımının zahmeti gözünüzü korkutmasın, püf noktalarına dikkat ederek cevizli, fıstıklı veya sade baklavayı kendiniz yapabilir, aynı evi paylaştığınız aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızı şaşırtarak virüs nedeniyle buruk geçen bayramı şenlendirebilirsiniz. Baklava yapımında en önemli noktalardan biriyse şerbeti. Peki, baklava şerbeti nasıl olur? Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür?
#Baklava Şerbeti Nasıl Olur?Peynir özellikle kahvaltılarda olmazsa olmazların başında geliyor. Marketlerde çeşit çeşit peynir bulmak mümkün ancak peynirini evde yapmak isteyenler için de çeşit çeşit seçenekler mevcut. İşte katkısız doğal peynirler yemek isteyenler için çökelekten kaşara çeşit çeşit peynir tarifleri…
#Evde Peynir Nasıl YapılırKahvaltı sofralarının olmazsa olmazı peynir, börek, açma, salata gibi pek çok tarife lezzet katıyor. Marketler çeşitleri bulunan peyniri evinizde de katkısız olarak yapabilirsiniz. Peki evde peynir nasıl yapılır? İşte mayalı, mayasız, yoğurt ve sirke ile ev yapımı peynir tarifi...
#Evde Peynir Nasıl YapılırSalça yemeklerin olmazsa olmazı. Zeytinyağı ve peynirle de nefis bir kahvaltılık. Marketlerde hazır olarak çeşitli salçalar var. Ancak mevsim domatesiyle evde hazırlanan salçanın lezzeti bambaşka. Peki domates salçası nasıl yapılır? İşte kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları...
#Domates Salçası Nasıl YapılırAsya mutfağına özgü dünyaca ünlü lezzet sushi (suşi), artık ülkemizde de yaygın tercih edilen yemekler arasında yer alıyor. MasterChef suşi tarifi izleyiciler tarafından yeniden gündeme getirildi. Peki, suşi nasıl yapılır? İşte, ev yapımı suşi tarifi ve malzemeleri...
#SushiReçeller kahvaltı sofralarının gözdesi. Aynı zamanda sevilen meyveler reçel yapılarak farklı zamanlarda da tüketilebiliyor. Şeftali reçeli de bunlardan biri. Mevsiminin en güzel şeftalilerinden hazırlanan reçel kahvaltı sofralarına renk katacak. Peki Şeftali reçeli nasıl yapılır? Şeftali reçeli kaç dakika kaynatılır? İşte tam kıvamında şeftali reçeli tarifi ve püf noktaları...
#Şeftali Reçeli Nasıl YapılırÇilek reçeli, kokusu ve tadıyla kahvaltı sofralarının her daim vazgeçilmezi. Ayrıca pasta ve kurabiyelere de nefis aromasıyla lezzet katıyor. Mevsim çileklerinin lezzetini kış aylarına taşıyabilirsiniz. Peki evde çilek reçeli nasıl yapılır? Çilek reçelinin şekerlenmemesi için nelere dikkat edilmeli? Malzemeler hazırsa, çilek reçeli tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Çilek Reçeli TarifiSalça yemeklere lezzet veren enfes bir malzemedir. Sağlığında emin olduğunuz ve doğal yöntemlerle yaptığınız salça ise vazgeçilmez bir tercihtir. Evde kolayca yapabileceğiniz salçanın püf noktaları ise oldukça önemlidir. Bugünkü yazımızda hem biber hem de domates salçasının yapımı, püf noktalarını ele aldım. Peki, evde biber ve domates salçası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ev yapımı salça tarifi ve püf noktaları...
#Domates SalçasıMutfaktaki pişirme malzemelerine her zaman ayrı bir özen gösteririm. Farklı boyutlarda birkaç şimşir kaşık, çelik servis ve sunum araç-gereci her zaman elimin altındadır. Bu tür doğal malzemeden üretilmiş, minik yardımcılar hem sağlıklı hem de uzun ömürlü oluyor.
#MutfakRamazan Bayramı'na sayılı gün kala baklava tarifi ve püf noktalarıyla ilgili araştırmalar hız kazandı. Baklava yapımında en çok merak edilen konuların basında ise şerbeti geliyor. Kuralına uygun olmayan bir şerbet baklavanızın yavan veya fazla hamur olmasına neden olabilir. Peki, baklava şerbeti nasıl olur? Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Ramazan pidesi ardından bayramların vazgeçilmezi baklavayı da kendi elleriyle hazırlamak için püf noktaları derledik.
#Baklavanın ŞerbetiChoux (şu) veya diğer adıyla ‘paté a choux’, tarihi oldukça eskiye dayanan bir hamur... Özelliği, iki kere pişirilmesi... Ama gözünüz korkmasın, güzel bir şu hamuruyla profiterolden eklere evde pastacı elinden çıkmış gibi tatlılar hazırlayabilirsiniz. Bunun için verdiğim püf noktalarını uygulamanız yeterli.
#ProfiterolSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıBiber salçası, kışlık hazırlıklarının olmazsa olmazı. Yemeklere farklı bir lezzet katan biber salçasının ana malzemesi kapya biberi. Dilerseniz salçaya acı biber de ekleyebilirsiniz. Ayrıca salçayı hazırlarken biberlerin bol etli olmasına dikkat edin. Ev yapımı biber salçasını kahvaltılarda da tüketebilirsiniz. Peki biber salçası nasıl yapılır? İşte biber salçası tarifi ve püf noktaları
#Biber Salçası Nasıl YapılırHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıKabızlık durumu bağırsak hareketlerindeki yavaşlama sonucu oluşan dışkının sertleşmesi halidir. Kefir besinin ise sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir. Çünkü kefirin içerisinde kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelen bazı bakteriler bulunmaktadır. Kabızlık sorunun çözülmesi için kefirin aç karnına tüketilmesi önerilmektedir. Kabızlık için kefir kullanımı bu şekilde sabah veya akşam tüketilmektedir. İşte kefirin kabızlığa iyi gelip gelmediği ve nasıl tüketilmesiyle ilgili detayları derledik.
Müslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#Bursaİrmik helvası, az malzemeyle hazırlanan nefis bir lezzet. Yapımı oldukça kolay olan irmik helvasını dilerseniz fıstıklı veya cevizli olaral hazırlayıp dondurma ile servis edebilirsiniz. Canınız tatlı çektiğinde evinizdeki birkaç malzemeyle kısa sürede yapabilirsiniz. Peki irmik helvası nasıl yapılır? İşte püf noktalarıyla irmik helvası tarifi...
#İrmik Helvası Nasıl YapılırKahvaltılar, peynirsiz olmaz. Çeşit çeşit peynirler, sadece kahvaltı sofralarını değil, tercih edildikleri tariflere de ayrı bir lezzet veriyor. Kaşar peyniri de bu çeşitlerden biri. Dilerseniz hazır almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz. Peki kaşar peynir nasıl yapılır? İşte evde maya ile kaşar peynir yapımının püf noktaları
#Kaşar Peynir Nasıl YapılırMutfakta yemek yapmak keyifli olduğu kadar bazı durumlarda zorlu olabiliyor. Özellikle geride kalan lekeler, dibi tutan ve yanmış tencere biraz can sıkabiliyor. Ancak bu lekelerden kurtulmak için evde uygulanabilecek kolay yöntemler mevcut. Peki yanmış tencere nasıl temizlenir? Dibi tutan tencereyi temizlemenin etkili yolları...
#Yanmış Tencere Nasıl TemizlenirEnginar sağlık açısından çok faydalı. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle beslenme listesine eklenmesi tavsiye edilen bir besin. Enginarın yaprak ve sap kısımlarından sirkesini hazırlayabilirsiniz. Peki enginar sirkesi nasıl yapılır? İşte enginar sirkesi yapılış aşamaları...
#Enginar Sirkesi Nasıl YapılırYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuAhh minik Fransız kekleri. Zarif ve şık, bir o kadarda lezzetli. Bu kekler Fransa ‘ nın sembollerinden biri kesinlikle. Adını yaratıcısı olan aşçı Madeleine Paulmier’ den alıyor. Öyle bir kek ki romanlara konu oluyor. Bu zarif kekleri yapmamız için kendine has olan midye kabuğu kalıbına ihtiyacımız var.. Birazda sabıra, çünkü kek hamurunu yaptıktan sonra biraz dinlenmeye bırakacağız. Unutmadan, kekleriniz fırından çıkar çıkmaz nefis bir tereyağlı kek dokusuna sahip olacak, sonrasında ise kahveye batırmalık bir kurabiye... Hadi başlayalım.
#Madlen Kek