Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sağlıklı beyin gelişimi için ilk iki sene anne sütünün çok önemli olduğunu belirterek, sonrasında da çocukların beslenme ve gelişimi için günde 2 bardak süt içilmesi gerektiğini bildirdi.
Gün geçmiyor ki yeni bir sağlığa zararlılar listesi açıklanmasın. Sakızdan sucuğa, baldan bademe neredeyse her üründe hayal kırıklığı... Anneler ve bir kısım babalar kara kara çocuklarına ne yedireceğini düşünüyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’na anlattırdık.
Bu hafta "Yaşasın Hayat"ın doğumunun 3. yılı. Hayatı daha güzel yaşamak, sağlık, huzur ve keyifle yaşlanmak için yapmamız gerekenleri anlatan bir yol haritasıdır "Yaşasın Hayat". Hayata daha sıkı sarılmak, değmek veya dokunmak değil doya doya yaşamak ve iyi yaşlanmak sanatının ipuçlarıdır. Bugün size "Yaşasın Hayat" düşüncesini ve tarzını en güzel şekilde anlatan birkaç yazımıza yeniden yer veriyoruz.
Erciyes Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Araştırma Görevlisi Diyetisyen Dilek Katrancı, et ve sebze gibi besinler ile unlu ve hamurlu yiyeceklerin aynı tezgahta aynı araç gereçlerle hazırlanmasının Türk mutfağında en sık yapılan yanlış olduğunu belirterek, bu durumun çapraz bulaşma riskini gündeme getirip bakteri üremesine neden olduğunu söyledi.
Alışveriş merkezlerinde dolaşırken birçoğumuz hem kısa bir dinlenme molası hem de rahatlama hissi için masaj koltuklarına oturmuşuzdur. Bu koltuklarda masaj yaptırmak kısa süreli rahatlama sağlasa da çoğumuz tehlikenin farkında değiliz. Uzmanlar, bu koltukların yanlış kullanımının felce kadar giden ciddi problemlere neden olabileceğini söylüyor. Peki, neden bu kadar zararlı? Doçent Doktor Mustafa Çorum ile konuştuk.
#SağlıkYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça KayaBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları Dondurma