Yılbaşına artık günler değil saatler kaldı desek yeridir ve hazırlıklar son hızla sürüyor. Özellikle yılbaşı gecesini evde geçirecekler için hoş bir yılbaşı sofrası kurmak ve lezzetli bir yılbaşı menüsü hazırlamak her şeyden önde geliyor. Bu menünün yıldızı elbette ki fırında nar gibi kızarmış, çıtır çıtır hindi olacak. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Dikkat etmeniz gereken püf noktalarını aşağıda tüm ayrıntılarıyla sıralıyoruz. O halde fırında hindi pişirmenin ipuçlarını arayanları böyle alalım…
#Yılbaşı Hindisi Nasıl PişirilirIsparta Eğirdir yöresine ait sazan dolması MasterChef programı ile aranan tariflerden biri oldu. İç pilavı ile muhteşem bir lezzet olan sazan dolması kışa hazırlandığımız bu aylarda akşam yemeği için harika bir alternatif. Peki, sazan dolması nasıl yapılır? İşte MasterChef sazan dolması tarifi ve malzemeleri...
#Sazan DolmasıÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeIsparta usulü Tatar mantısı kıymalı iç harcı ve yoğurtlu sosuyla akşam yemeklerinize lezzet katıyor. Yapılışı zahmetli gibi görünse de Tatar mantısı kısa sürede hazırlanabiliyor. Peki, Tatar mantısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, Isparta Tatar mantısı tarifi detayları...
#Tatar MantısıAntalya mutfağının sevilen lezzetlerinden Frigya biber dolması akşam yemeği için harika bir alternatif olabilir. Adını eski bir uygarlık olan Frigya'dan alan Antalya Frigya biber dolması üzerine özel bir sos hazırlanarak sunuluyor. Peki, Frigya biber dolması nasıl yapılır? İşte, Antalya Frigya biber dolması tarifi ve malzemeleri...
#Frigya Biber DolmasıGelinim Mutfakta Sivas usulü salatalık dolması tarifi günün aranan yemekleri arasında yer alıyor. Yöresel bir lezzet olan salatalık dolması tarifi, akşam yemeği hazırlıklarına başlayan izleyiciler için araştırılıyor. Peki, Sivas usulü salatalık dolması nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta salatalık dolması tarifi ve malzemeleri...
#Sivas Usulü Salatalık DolmasıDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabMumbar dolması ya da bumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolmadır. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Yazın pek tercih edilmeyip, kışın daha fazla tüketilir. Peki, mumbar dolması nasıl yapılır? İşte, mumbar dolması tarifi ve malzemeleri...
#Mumbar DolmasKaburga dolması, hem görününüyle hem de lezzetiyle öne çıkan bir tarif. Lokum gibi yumuşacık et ile baharatlı iç pilavı sofranızı şölene dönüştürecek. Yapımı biraz zahmetli olsa da tadı buna değiyor. Peki kaburga dolması nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte kaburga dolması tarifi ve püf noktaları
#Kaburga Dolması TarifiSoğan dolması, Türk mutfağında yeri bulunan ancak çok sık tercih edilmemesi dolayısıyla geniş kitleler tarafından bilinmeyen bir yemek türüdür. Malzemeler çok kolay bulunan soğan dolması, evde kolayca yapılabilmektedir. Peki, soğan dolması malzemeleri ve tarifi nedir? İşte, o detaylar
#Soğan DolmasıMasterChef deli kız dolması günün aranan tariflerinden biri oldu. Her ne kadar adı dolma olsa da deli kız dolması sarma şeklinde yapılmaz, aslında bir tür bulgurlu karalahana yemeğidir. Peki, MasterChef deli kız dolması nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte, deli kız dolması tarifi ve malzemeleri...
#Deli Kız DolmasıArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#Yeşillik‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın on ikinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 24 Nisan Cumartesi Ramazan'ın 12. günü için iftar menüsü...
#12. Gün İftar MenüsüYılbaşı sofralarıyla özdeşleşen hindi dolması için hazırlıklar günler öncesinden başladı. Meşakkatli bir yemek olan hindi dolmasını bu yıl ilk kez deneyecek olanlar, tarif araştırması yapıyor. Yılbaşı hindisinin en iyi arkadaşı kuş üzümlü, kestaneli iç pilavdır. Peki, hindi dolması nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte hindi dolmasının yapım aşamaları…
#Hindi Dolması Nasıl YapılırKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciSahurda tüketilen besinlerin sağlıklı ve doyurucu olması, oruç ibadetini kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu sebeple ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. 29 gün sürecek Ramazan ayı boyunca iftar menüsü örneklerini bir araya getireceğiz. İşte, Ramazan ayının altıncı günü için iftar menüsü
#İftar MenüsüUğraştırıcı kebap tariflerine alternatif olarak pratik bir kebap arayanlar için şahane bir önerimiz var: Ekmek kebabı. Her evde bulunan malzemelerle yapabileceğiniz ekmek kebabı ile bayat ekmekleri değerlendirebilirsiniz. Peki, ekmek kebabı nasıl yapılır? Pratik ekmek kebabı tarifi
#Ekmek KebabıYılbaşı gecelerinin en güzel taraflarından biri, aile üyeleri ve dostlarla bir masa başında toplanıp, bir yandan eğlenceli sohbetler ederken bir yandan da lezzetli yemekler yemektir. Özellikle hindi, günümüzde yılbaşı sofalarının baş köşesinde yer alan, yılbaşı gecesi yenmesi neredeyse adet haline gelmiş lezzetlerden. Bu nedenle hindilerin satışı başlar başlamaz birçok kişi de şimdiden "Yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Yılbaşı hindisi pişirmenin püf noktaları nelerdir?" diye aramalara başladı. Eğer siz de onlardan biriyseniz, hindi kızartırken çok işinize yarayacak ipuçlarımıza bir göz atmalısınız.
#Yılbaşı Hindisi Nasıl PişirilirKabak çiçeği dolması nasıl yapılır sorusunun yanıtı sofralarına farklı lezzet ve tatlar katmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Ege bölgesinin meşhur zeytinyağlıları arasında yer alan kabak çiçeği dolmasının tarifini sizler için hazırladık. Peki, kabak çiçeği dolması nasıl yapılır?
#Kabak Çiçeği DolmasıYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 Yemeği