On bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#GüllaçDöner benim şahsi meselem. Ama sadece benim değil, Almanların bile şahsi meselesi artık. Bu ülkede sosisi, hamburgeri dahi solladı. Türkiye’nin en ünlü şeflerine ve gurmelerine, “Yabancı bir misafirinize İstanbul’da döner yedirecek olsanız nereye götürürdünüz” diye sordum, şehrin en iyi dönercileri ortaya çıktı. İki tane de ben ekledim... Eğer döner seviyorsanız ve bunları tatmadıysanız İstanbul’da yaşamıyorsunuz demektir.
#Savaş ÖzbeyBu hafta dünyaca ünlü çellist Hauser, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda; Dhafer Youssef, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde konser verecek. Elektronik müzikseverler Bob Moses ve GusGus için gün sayıyor. Özellikle astroloji meraklısı olanlar Dinçer Güner’in ‘Astro Sahne’ isimli eğlenceli performansını kaçırmasın.
#Uygar TaylanBu yıl deprem felaketleri nedeniyle tüm kutlamalar gibi Anneler Günü’nün de coşkusu eksik. Üstelik aynı gün 14 Mayıs Seçimleri için sandığa gitmemiz gerekiyor. Ama yine de mayıs ayını değerlendirebilir, bu özel günü geç de olsa birlikte seyahate çıkarak kutlayabiliriz. Jürimizden annesiyle geziye çıkmayı düşünen ve farklı beklentileri olanlar için bol öneri istedik...
#SeyahatBir Ramazan ayıyla daha buluşmanın sevincini yaşıyoruz, fakat bu yıl başka. Bu yıl buruk sevinçle yaşıyoruz Ramazan’ı. Bereketiyle birlikte gelen bu ay, yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle biraz kederli geçse de Ramazan ayının sahip olduğu paylaşma ve dayanışmanın, millet olarak daha fazla kenetlenmemize vesile olacağına inanıyorum.
#Güllaç10 Ekim 2017 tarihinde Muslim Gemeinde Vilsbiburg’da göreve başlayan Ramazan Cin Hoca, 5 yılın sonunda Türkiye’ye dönüşü öncesi, Merkez Camii Yönetim Kurulu, veda ve vefasını gösterme ekseninde, herkesin takdir ettiği, akıcı ve güzel bir programı tertip ettiler.
#Muslim GemeindeMersin denince akla gelen ilk sokak lezzeti elbette coğrafi işaret tescilli tantuni. Küçük küçük doğranmış et önden haşlanıyor, ardından toz kırmızı biber eklenip pamukyağında soteleniyor. Mersin’de bu kavurma işlemi tantuniye özel bir sac tavada yapılıyor. Lavaş veya ekmekler etlerin üzerine bastırılarak ısıtılıp sosu çektiriliyor ve etle doldurulup sarılıyor. Jürimize bu bize has tadın hakkını veren adresleri sorduk.
#LavaşHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#HürriyetMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapBiz çıkalım kerevetine derler ya... Bu güzel çiftin mutluluğunu paylaşmak bize de kısmet oldu. İki gün, iki gece süren Mustafa-Melis Sandal çiftinin düğününe ben de davetliydim. 3 Haziran’da Roma’da nikâh masasına oturan çift, aileleri ve dostları için Marmaris Hisarönü’ndeki D-Maris’in muhteşem atmosferinde düğün daveti verdi.
#Mustafa SandalBiz çıkalım kerevetine derler ya... Bu güzel çiftin mutluluğunu paylaşmak bize de kısmet oldu. İki gün, iki gece süren Mustafa-Melis Sandal çiftinin düğününe ben de davetliydim. 3 Haziran’da Roma’da nikâh masasına oturan çift, aileleri ve dostları için Marmaris Hisarönü’ndeki D-Maris’in muhteşem atmosferinde düğün daveti verdi.
#MUSTAFA SANDALÜlkemizin en önemli gastronomi şehirlerinden Gaziantep’i bir de sabahın ilk ışıklarında turlamak gerek. Şehrin, daha çok günün ilk öğününde tüketilen incelikli lezzetleri en az baklavası kadar ünlü. Ciğerci Ali Haydar, Metanet ve Zekeriya Usta, şahane bir kahvaltı için önereceğim üç adres...
#CiğerSütle hazırlanan tatlılar, şerbetli tatlılara göre daha az kalorilidir. Beslenme uzmanlarının da önerdiği bu tatlıların yapılışı da son derece pratik olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen sütlü tatlıların isimlerini detaylı olarak derledik.
Geçen hafta ekipçe İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en güzel semtleri adım adım gezdik, nerede ne yapılması gerektiğini yazdık. Bu hafta hedefimizde Anadolu Yakası var. Önce bir vapur turu yapıp Boğaz’ın iki yakasındaki ‘en havalı’ semtlere uğradık, sonra da Bağdat Caddesi’nden Kalamış’a, Moda’ya baharın tadını çıkarabileceğimiz en güzel yerleri ve buralardaki önemli noktaları anlattık. Haftaya Adalar, Beykoz, Anadolukavağı ve Rumelikavağı’ndayız; İstanbul’dan çıkmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerleri sıralayacağız.
#Moda1400 ‘lü yılların sonuna doğru Saray mutfağına Kastamonulu Ali Usta tarafından getirilen, ramazan denince de ilk akla gelen tatlı “Güllü aş”.. Yine bir ay görünüp, tüm zarafetiyle sahneye veda edecek.. Yıllar içinde farklı çeşitlere, lezzetlere büründü kendileri. Çikolatalı bile oldu evet. Her güzel tatlının içerisine eklenen çikolata güllaca da eklendi, ne gerek varsa! Evet çikolata konusunda biraz tepkiliyim. Sosyal medyada her tatlının üzerine çikolata akıtmanın bir akım olmasıyla birlikte, pasta şefi olarak ayda minimum 50 kg çikolata ile haşır neşir olan beni bile soğuttular çikolatadan. Yanlış anlaşılma olmasın, çikolatadan değil, üzerine akıtıldığı tatlıları kastediyorum. Bu sebeptendir ki pastanemde hiçbir tatlının üzerinden çikolata akıttırmadım ! Tatlınızın temeli iyiyse çikolata gibi baskın bir tatla neden onun asıl lezzetini gölgede bırakayım ki ? Ahh konumuz Güllaçtı değil mi ? Bu vesile ile sizlere içimi dökmüş oldum... Bu yıl Ramazan ayı için güllaç hazırlarken porsiyonluk olarak hazırlamayı tercih ettim, arasına da Antep fıstığı ve babamın Kastamonu'daki bahçemizden toplayıp getirdiği dondurulmuş vişneleri kullandım... Tarife geçmeden soruyorum size, "Siz de Güllaç olmadan iftar sofrasına oturmayanlardan mısınız ?"
#RamazanDoğuştan şanslıdır İzmirli. Yaşama sanatını iyi bilir. Midesine düşkündür. Kalabalık sofralarda saatler boyu keyif yapar. İzmir de yerlisinin ağzına layık yüzlerce farklı lezzet sunar. Bu lezzetlerin kuşaklar boyu yaşatıldığı en önemli yerlerden biri de şüphesiz tarihi Kemeraltı Çarşısı’dır.
#1‘Kadıköy’ün Güngörmüş Sayfiyesi Moda’ kitabının yazarı Osman Öndeş’le kitabını ve semti konuştuk. Öndeş, eski zamanların farkını şöyle anlatıyor: “Moda’yı Moda yapan mahalleli olma sevdasıydı. Selamlaşmadığımız, sohbet etmediğimiz kimseler yoktu!”
#Osman ÖndeşPek çok yerde denediğim ve kendi restoranımda da yaptığım cağ kebabını ilk kez kendi şehrinde yedim, ‘tatari’ denilen az pişmişini tatma fırsatı da yakaladım. Aklınızsa olsun, doyduğunuzda garsonları uyarın çünkü siz “Dur” diyene kadar ‘cağ’lar masaya gelmeye devam ediyor. Belki çok iddialı gelebilir ama şimdiye kadar içtiğim en iyi ayak paça ve kelle paça çorbalarını da burada buldum. Giderseniz şalgam dolması ve lalanganın da tadına bakın.
#Erzurum