ABD tarım dışı istihdam haberleri sayfasında ABD tarım dışı istihdam hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1169 ABD tarım dışı istihdam haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Küresel piyasalarda enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir hareket edene kadar FED'in faiz indirimi yapmayacağını açıklamasının ardından dikkatler ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrilmişti. ABD'de Fed'in para politikası için kritik önemdeki tarım dışı istihdam verileri, petrol, kripto para, altın ve dolar üzerinde etkili olacak. Mart ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 3,8 olarak açıklanırken, şubat ayında ülkede tarım dışı istihdam artışı 270 bin olarak gerçekleşmişti. Peki, nisan ayı ABD tarım dışı istihdam verisi kaç oldu? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#ABD Tarım Dışı İstihdamABD tarım dışı istihdam verileri ile ilgili gelişmeler küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Kamuoyu ile paylaşılacak veriler altın ve piyasalara yön verecek. Ayrıca FED'in para politikasını da etkileyecek. ABD'de tarım dışı istihdam piyasa tahminlere yakın gelirken, işsizlik oranı geriledi. İşte Mart ayı ABD tarım dışı istihdam verisi...
#ABD Tarım Dışı İstihdam VerileriABD tarım dışı istihdam verisi ile ilgili son dakika haberleri yakından takip ediliyor. ABD tarım dışı istihdam verisi bugün açıklanacak. Piyasa beklentisi verinin 325 bin gelmesi yönünde. Peki, ABD tarım dışı istihdam verisi saat kaçta, ne zaman açıklanacak?
#ABD Tarım Dışı İstihdamABD’de tarım dışı istihdam temmuzda 255 bin artarak 180 bin seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Yüzde 4,8'e gerilemesi beklenen işsizlik oranı ise yüzde 4,9'da sabit kaldı. Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler yüzde 0,3'lük artışla beklentinin üstünde gerçekleşti.
#Abd Tarım Dışı İstihdamBorsada 2026 Ocak ayının primi, 2025’in tamamının oldukça üzerinde. Bir aylık primin yüzde 25’i bulması, olumlu gelişmelerin fiyatlanması, yeni beklenti oluşturmakta zorlanması kâr satışlarını beraberinde getirdi. BIST100 Endeksi için çok primli ve pahalı demek biraz zor. Ancak kısa dönem için bir yorgunluk durumu da söz konusu. Mevcut veriler ışığında kâr satışı ve düzeltmelerle çıkış trendinin orta ve uzun dönem için devamı beklenebilir.
#Borsa İstanbulYıl, 2025’ten miras kalan jeopolitik gerginliklerle başladı. ABD’nin Venezuela’yı vurması, piyasalarda ‘Olay hava saldırısıyla sınırlı kalır mı veya genişler mi’ tedirginliğini öne çıkardı. Şimdi gözler Çin ve Rusya’da olacak. Jeopolitik gerilim, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi demek. Venezeula en yüksek petrol rezervine sahip ülke ancak olay petrol ile sınırlı kalmaz. Gerginlik altın ve buna bağlı olarak gümüş ile diğer kıymetli madenleri de etkileyebilir.
#TrumpTasarrufları altın ve faizden hisse senetlerine çekecek güçlü bir beklenti borsada henüz oluşmuş değil. Yabancılar için de bu durum geçerli. Gözler son dönemde gelişen ekonomilere yönelmiş durumda ama Türkiye bundan ne kadar yararlanacak bakmak lazım. JP Morgan’ın Türkiye yatırımlarını genişleteceği konusundaki haberler bu açıdan önemli. Borsa düşünce ucuz ve primsiz olduğu gerekçesiyle tepki alımları geliyor, çıkış denemeleri ise direnç noktalarına takılıp kalıyor. Yani temkinli görünüm korunuyor.
#BorsaPiyasalar 15 Eylül’deki CHP Kurultay davasını beklemeye başladı. Bu tarihe kadar yön arayışıyla birlikte dalgalı ve baskılı bir piyasa görünümü muhtemel. BIST100 Endeksi’nde tepki yükselişleri sınırlı kalırken geri çekilmelerde tutunma çabası ve tepki alım denemeleri görülebilir. Piyasaların yön bulabilmesi için 15 Eylül bir eşik olarak görülüyor. Bu tarihten önce diğer önemli gündem ise 11 Eylül’deki TCMB faiz kararı olacak.
#PiyasaTrump’ın tarifeleriyle artan siyasi gerginlik, Ortadoğu’daki sıcak gelişmeler, Ukrayna savaşının uzaması, merkez bankalarının devam eden altın talebi ve son olarak da Fed’in bu ay faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin artması... Tüm bu gelişmeler altın fiyatlarında yeni rekorlar getirdi. Gelinen noktada, Fed’den beklenen faiz indirimlerinin güçlenmesiyle altındaki yükselişin devam edeceği öngörülüyor.
#Altın Fiyatları1 Eylül büyüme, 3 Eylül enflasyon, 11 Eylül TCMB faiz kararı, 15 Eylül kurultay davası, 17 Eylül Fed toplantısı ve faiz kararı gibi yoğun bir takvim var. Ağustos enflasyonunda yüzde 2’nin altında gelecek bir veriyi piyasa hayra yorar ve olumlu değerlendirebilir. Benzer şekilde Fed için de eylül toplantısında faiz indirim beklentisi yüzde 90’a yakın. Bu aşamada olayın ekonomik tarafında fazlaca bir belirsizlik ve sıkıntı görülmüyor.
#EnflasyonBeklentilerden iyi gelen temmuz enflasyonu, buna bağlı olarak faizdeki düşüşün devamına ilişkin öngörüler ve genel olarak iyi bulunan ilk yarı bilançoları BIST100 Endeksi’ni, tarihi zirvesi olan 11.250 seviyesine yaklaştırdı. Hesaplar şimdi ‘zirve geçilecek mi yoksa 11.250 zirve olarak kalıp oradan satışlar mı gelecek’ üzerine yapılıyor. Piyasada satışlar görülse de çıkış hareketinin gücünü koruduğu yönündeki görünüm ve iyimserlik hâkim.
#BorsaPiyasalar bir gergin bir iyimser. Kısa sürede trilyon dolarlar el değiştiriyor. Dünya devi iki ülkenin özellikle ABD’nin kısa süreli tavır ve söylem değişikliği bazı çevrelerce manipülasyon iddialarına neden oldu. Trump’ın tüccar zihniyetiyle pazarlık payı bırakmak için tarifeyi çok yukarıdan açıp sonra geri adım atacağı hep konuşulan bir konuydu. ABD Başkanı Trump’tan Çin ile yaşanan ticaret savaşına dair gelen açıklamalar “U” dönüşü olarak algılandı ve iyimser hava estirdi. Dışarıdaki iyimserlik iç piyasalara da yansıdı. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#TrumpBelirsizlik henüz aşılmadığı için borsada görülen toparlanma çabaları direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. Bunun yanı sıra; hisse fiyatlarındaki sert düşüş ile göreceli ucuzlama ve şirketlerin kendi hisselerinde yaptıkları geri alımlar tepki çıkışını destekledi. Çok sayıda şirket ciddi alımlar yaptı. Siyasette yaşanacak bir sakinleşme tekrar 19 Mart öncesi konuma hızla geri dönüşü sağlayabilir.
#TCMBOcak ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 42.12 olarak açıklanırken piyasaların şubat beklentisi aylık yüzde 2.8-3 bandında, yıllık yüzde 40 olarak şekillendi. Bu durumda yüzde 45 olan politika faizi için TCMB’ye bir alan açılmış olacak. Bu açıdan 250 baz puanlık indirim olasılığı öne çıktı. Yine de gerçekleşmeleri görmek gerekir. Enflasyon ve TCMB faiz kararına kilitlenen Borsa İstanbul’da tepki çıkış denemelerine rağmen temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonTürkiye için yabancı finans çevrelerinden gelen olumlu görüşler sıklaştı. Ayrıca, 24 Ocak ile biten haftada yabancılar 345.4 milyon dolar ile hisse senetlerinde son 9 ayın en güçlü alımını yaptılar. Bir haftalık alım “borsaya yabancılar geliyor” demek için yeterli değil. Bu alımların devamının gelmesi gerekecek. Bu durumda borsa için ileriye yönelik daha olumlu projeksiyonlar yapılabilir. Önce yabancıların “samimiyet testini” görmekte yarar var.
#TCMBABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem atacağı faiz indirimi adımlarının büyüklüğüne ilişkin belirsizlikler devam ederken, bugün istihdam alanındaki verilerden alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği öngörülüyor. Analistler, söz konusu verilerin beklentilerin altında gelen özel sektör istihdamı sonrası artan durgunluk endişelerini sınırlı da olsa baskıladığını belirterek, tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirli olacağını söyledi. ABD'de Fed'in para politikası için kritik önemdeki tarım dışı istihdam verileri, petrol, kripto para, altın ve dolar üzerinde etkili olacak. Peki ABD tarım dışı istihdam verisi ne zaman, saat kaçta açıklanacak? İşte ayrıntılar...
#ABD Tarım Dışı İstihdam VerisiKüresel piyasalar ABD'den gelen olumsuz verilerin etkisiyle adeta deprem yaşıyor. ABD borsalarında düşüşler hızlanırken erken saatlerde işleme başlayan Asya piyasalarında da sert düşüşler yaşandı. Lider kripto para birimi Bitcoin yüzde 15'e yakın değer kaybetti. Borsa İstanbul güne yüzde 6.72 oranında düşüşle 9769 puandan başladı. Açılışta sadece 5 hisse yükselirken 536 hisse düşüş gösterdi.
#PiyasaFed toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ile Ortadoğu’da yaşanan gerginlik yatırımcılara altının ‘güvenli liman’ özelliğini tekrar hatırlattı. Altında mevcut parametrelerin çıkışı desteklediği görülüyor. İç piyasalarda da altının gram/TL fiyatında 2.643 seviyesi geçilirse tırmanış güçlenebilir. Genel tabloya bakıldığında çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün.
#AltınFED faiz toplantısı kararı piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Haziran ayı FED faiz beklentisi, ABD tarım dışı istihdam verileri ile gündeme geldi. Çalışma Bürosu, özel sektörde istihdam artışının 204 bin, kamu istihdamında artışın 43 bin olduğunu açıkladı. Piyasalar özel sektörde istihdamın 170 bin artacağını öngörüyorlardı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı faiz toplantısı öncesinde tarım dışı istihdam verileri politika faizinde etkili olacak. Peki, Haziran ayı FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? ABD Merkez Bankası (FED) faiz indirecek mi? İşte, FED haziran ayı toplantı tarihi ve ayrıntılar...
#FED Faiz KararıAvrupa Merkez Bankası (ECB) 5 yıl sonra 25 baz puan ile faiz indirim sürecini başlattı ve faizi yüzde 4.25’e çekti. Şimdi faizi gevşeterek ekonomiye bir anlamda soluk vermek amaçlanıyor. ECB’nin temmuzda faizi sabit tutacağı, eylülde tekrar indirime gidebileceği öngörüleri öne çıkmış durumda. Temkinli duruş hâlâ var. Piyasalara etkileri zayıf kalsa da öncü merkez bankalarından birinin faiz indirim sürecini başlatmış olması olumlu bir gelişme. En büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde, faizdeki düşüşle sağlanacak ekonomik canlılık, Türk ekonomisine orta ve uzun dönem olumlu yansıma gösterebilir.
#Avrupa Merkez BankasıBorsa İstanbul’daki yükselişte yabancı yatırımcılara yerlilerin de katıldıkları anlaşılıyor. BIST100 Endeksi’nde kâr satışlarına bağlı geri çekilmeler derinleşmeden alımların gelmesi ise yükseliş trendinin gücünü gösteriyor. Yani yükseldikçe güç kazanan bir borsa söz konusu. Psikolojik direnç noktası 10.000 seviyesinin üzerine yerleşen BIST100’de yılbaşından bu yana prim yüzde 37’yi aştı. “Prim var ama yükseklik korkusu yok” algısı güçleniyor.
#Borsa İstanbulPiyasalarda seçim sonrasında iyimser hava hâkim. Borsa’da haftalık bazda prim yüzde 2’yi aştı. Kurlarda hafif olsa da bir gerileme, gösterge tahvil faizinde ise düşüş var. Ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik programın devam edeceğini altını çizerek vurgulaması iyimserlikle karşılandı. Özellikle yabancı yatırımcılar ve finans çevrelerinin bakışı olumlu. Bunu 300 seviyesinin altına inen CDS’lerde de görmek mümkün.
#Merkez BankasıBir süredir yükselişini sürdüren altının onsu, ABD istihdam verilerini açıklanması ile 2324 doları aşarak rekor kırdı. Peki altın fiyatları neden yükseliyor? Altın fiyatları hangi seviyelere kadar çıkacak? Uzmanlar artışın nedenini ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi beklentisine, jeopolitik gerginliklere ve merkez bankalarının altın alımına bağlıyor.
#Çeyrek AltınBorsada tepki yükselişi banka hisseleri öncülüğünde devam ediyor. ABD’li bir yatırım bankasının dört özel Türk bankası için al tavsiyesi vermesiyle banka hisselerine gelen alımlar piyasanın geneline yansıdı ve BIST 100 Endeksi’ni 8 bin seviyelerine taşıdı. Cuma akşamı Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümünü yükseltmesi Borsa İstanbul’a olumlu yansıyabilir. S&P’den sonra Moody’s’den gelen bu değerlendirme ile 2024 yılı içinde Türkiye’nin kredi not artırım beklentileri daha da arttı.
#Borsa























