Gurme çocuklar

Henüz küçükken oğlum Ömer’in iştahsız olduğunu düşünür üzülürdüm.

Haberin Devamı

Aslında Ömer’in yemeyen bir çocuk olmadığını, sadece seçici olduğunu, neredeyse bir gurme kadar hassas bir damak tadı olduğunu fark edeli çok oldu.
Daha küçük bir çocukken lezzetleri bu kadar net ayırabilmesi bana biraz şüpheli bir durum gibi görünüyordu. Ama artık büyüdü ve ben de boşu boşuna üzüldüğümü anladım.
Üç çocuk sahibi bir anneyim ve pişirdiğim tüm yemekleri bütün aile bireylerinin yemesini isterim. “O sebze yemez, öbürü tatlıya bayılır, diğeri salatacıdır” derken, bir de bakıyorum ki, babaları da dahil olmak üzere dört erkek için ayrı ayrı yemek pişirmişim! Neyse ki, üç erkeği de iyi tanıdığım için hepsine birden hitap edebilecek mönüler hazırlayabiliyorum. Ancak yine de şunu söyleyebilirim; memnun etmesi en zor olan Ömer. Çünkü yemek yemeyi yalnızca karın doyurma eylemi olarak algılamıyor. Sofra düzenine çok önem veriyor. Onun gibi tipler aceleye gelmiyor. Bilmiyorum sizin çocuğunuz nasıl ama Ömer gibi çocuklar sürekli sürpriz yapılmasından hoşlanıyor.
Benim annelere tavsiyem; biraz daha zahmete katlanarak yaratıcı olmaları...

Haberin Devamı

HALIŞKA (Çene Çarpan)
(Sakala çarpan-Haluçka diye de adlandırılır)

Yumurtayı derin bir yoğurma kabına kırıp üzerine un ve tuzu ekleyin. Suyu azar azar katarak kulak memesinden biraz daha sert olan ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru toplayıp üzerini örterek oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün.
Hamur parçalarını unladığınız tezgahta 1 santim kadar kalınlığında yuvarlaklar halinde açın. Yufkaları isterseniz kenar uzunluğu 1 santim olan kareler halinde, isterseniz parmak uzunluğunda şeritler halinde kesin. Hamur parçalarını un serptiğiniz tepsiye dağıtın.
Bol tuzlu suyu büyük boy bir tencerede (makarna tenceresi de olur) kaynatın. Hamurları kaynayan suda makarna haşlar gibi, sık sık karıştırarak 7-8 dakika kadar pişirin.
Süzüp servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirin. İsterseniz eritilmiş tereyağı ekleyip nane, pul biber de serpiştirin ve sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı un
- Yarım su bardağı su
Üzeri için;
- 500 gr yoğurt
- 3-4 diş sarmısak
- 25-30 gr tereyağı
- Kuru nane ve pul biber

Yazarın Tüm Yazıları