Gümrüksüz puro mağazaları

Havalimanlarındaki gümrüksüz puro mağazaları ve oralarda satılan purolarla ilgili bilgi verir misiniz?

(Geçen haftadan devam)

-Havaalanlarında çoğu zaman puroların ideal koşullarda saklanamama nedeninden uçak yolcularını sorumlu tutmak hiç de yanlış değil. Bu durum bilhassa yolcu trafiğinin çok fazla olduğu uluslararası havalimanlarında sıkça görülmekte. Yoğun müşteri trafiği nedeniyle puro dolabının veya odasının kapısı sürekli açılıp kapandığından ideal rutubet ortamını sağlamak ister istemez mümkün olamamakta. Bu konuda başka bir sorun da çalıştırılan personelin puro hakkında yeterli deneyim ve bilgiye sahip olmaması. Sattıkları puroların özelliklerini bilmediklerinden acemi müşterileri doğru seçim yapmaya yönlendirmekte zorluk çekiyorlar. Kararsız acemi müşteriler de dolabın kapısını sürekli açıp kapattığından doğal olarak rutubet ortamında da sorunlar yaşanıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı gümrüksüz mağazalardan satın alacağınız puroları ve de özellikle çok pahalı kaliteli Küba purolarını parasını ödeyip satın almadan önce iyice kontrol edin. Sahte değil ama kötü muhafaza edilmiş (kurumuş) ya da çok yeni üretim tarihli ve bu nedenle amonyak yüzdesi fazla, mide bulandıran yeşil yani taze puroları içmek zorunda kalırsınız. Gümrüksüz mağazalarda satılan puro kutularının kapağı genelde yetkililerce kontrol edildiği için açık olabilir. Aklınıza başka bir şey gelmesin.

ŞEHİRDE DAHA UCUZ

Fiyatlara gelince; günümüzde bilhassa önemli uluslararası havalimanlarındaki dükkan kiraları şehirdekilerden daha yüksek olduğundan doğal olarak bu da fiyatlara yansımaktadır. Bu nedenle mesela Londra, Paris, Düsseldorf, Madrid, Brüksel vb. gibi şehirlerden puro satın alıp katma değer vergisini havalimanında geri almak size daha ucuza gelecektir. İspanya'daki bir toplantıda, Barselona Havalimanı'ndaki gümrüksüz fiyatların şehre nazaran yüzde 10, Cenevre ve Londra'da yüzde 20 daha ucuz olduğu söylenmişti. Atatürk Havalimanı Avrupa'daki emsalleri arasında makul fiyatlarla zengin çeşitli Küba purosu satan free-shop'lara sahiptir. Ancak mağazalardaki çeşitlilik günden güne değişiklik göstermektedir. Küba'ya gelince aynı puroyu Havana'dan almakla havalimanından almak arasında hiçbir fiyat farkı yok. Ancak şehirde aradığınız marka ve ebadı bulabileceğiniz çok daha fazla sayıda mağaza var.

KÜBA PUROSU YASAK

Havalimanı son dakika puro satın almak için yararlı. ABD'de havalimanlarındaki puro mağazaları, ambargo nedeniyle Küba purosu satmadığından bunları Amerika'da aramayın. ABD'de şehirlerdeki puro mağazalarında çok daha değişik marka ve zengin çeşidi ucuza almak mümkün olduğundan kimse gümrüksüz mağazalardan puro satın almayı aklına getirmiyor. Bu nedenle ülkenin hemen hemen tüm havaalanları puro bakımından çok zayıf. Dominik Cumhuriyeti, Nikaragua, Honduras ve Meksika gibi puro üreticisi ülkelerin havalimanlarında ise oldukça bol ve çeşitli yerli puroları şehre kıyasla ucuza bulabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları