Gençler bugün Anıtkabir’e yürüyor

TÜRKİYE’nin her yerinden üniversite öğrencileri Atatürk’ün yolunda 12 Kasımda (bugün) Ankara’da buluşuyor.

Atatürk’ün Nutuk’ta gençliğe verdiği görevi yerine getirmek amacıyla yola çıktıklarını belirten yeni oluşturulan ’Türkiye Gençlik Birliği’nden (TGB) yapılan açıklamada; "Ülkemize ve üniversitelerimize yönelen tehditler aynı zamanda Türk gençliği üzerine de sorumluluklar yüklemektedir. Bu görev ve sorumluluk bilinciyle TGS olarak bugün onbinlerce üniversiteli ve liseli Atatürk gencinin bir araya getiriyoruz" deniliyor.

Bugünkü program şöyle:

11.00- Türkiye Gençlik Birliği’nin (TGB) basın açıklaması: Attila İlhan Kültür Merkezi önü; Selanik Cad. 3274 KIZILAY

12.30- Anıtkabir ziyareti

13.30- "Atatürk’ün Yolunda Bağımsızlık ve Gençlik Konferansı)

(Gazi Üniversitesi İİBF 100. Yıl Kültür Merkezi, BEŞEVLER)

Açış: Prof. Tuba Ongun (Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı)

Konuşmacılar: Prof. Alpaslan Işıklı (SBF öğretim üyesi)

Prof. Sina Akşin (SBF öğretim üyesi) Ahmet Zeki Bulunç (KKTC eski Büyükelçisi, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi.

Topluluk temsilcilerinin konuşmaları.

17.30-Tiyatro ve konser

Kentsel dönüşüm ne demektir

TMMOB Çevre Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odaları Ankara şubelerinin ortak açıklamasında Dikmen Vadisi 4-5 Etap’ta yaşayanların sorunları ile ilgili bir bildiri yayınladılar.

Okuyoruz:

"Kentsel dönüşüm alanlarında yapılan uygulamaların sosyal sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Sosyal politikalar geliştirilmeden, bu bölgede yaşayan insanların ekonomik, sosyal konumları ve talepleri dikkate alınmadan, sadece kentsel ranta el koymak amacıyla yürütülen bu projelere karşı ilk yerel tepki Dikmen Vadisi 4-5 Etap’ta yaşayan halktan geldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dikmen Vadisi 4-5 Etaplar Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 1500 kişinin barınma hakkını ellerinden almaya hazırlanıyor. Belediye yönetimi bir taraftan da mahalle halkını haklarını savunmak için bir araya getirmeyi başaran 7 hane sahibine yıkım için tebligat gönderiyor. Kentlilerin haklarını savunmak için bir araya gelmelerine bile tahammül edemeyen bu yönetim aynı şekilde mühendis, mimar ve şehir plancılarının da önerilerine kulak tıkamaya devam ediyor.

Aşağıda imzası bulunan Meslek Odaları olarak bir kez daha projenin uygulanması sürecine esas olması gereken ilkeleri tekrarlıyoruz:

YAPILMASI GEREKENLER

n Belgeli belgesiz ayrımı gözetilmeden, barınma ve konut hakları göz ardı edilmeden, şu anda mahallede yaşayanlar açısından bu dönüşümün sosyal bir yıkıma dönüşmesi engellenmelidir.

n Mahalle halkı bu dönüşümle şu anda yaşadıkları çevreden uzak yerlerde iskan edilmemelidir.

n Dönüşüm sonucu ortaya çıkacak kentsel çevrenin belirlenmesi ve projenin yönetimi sürecine mahalle halkı katılmalıdır.

n Projede konut edinme koşulları mahalle halkının ödeme gücü düşünülerek yeniden düzenlenmeli ve ödemeler iskan sonrası başlatılmalıdır.

nBölgede kiracı olarak yaşayanların da barınma hakkı olduğu unutulmamalı ve onlarında bu süreç sonunda konut sahibi olması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

n Projeden etkilenenlerin tümüne günümüz koşullarına uygun kira yardımı yapılmalıdır.

Kentsel Dönüşüm; çevre, insan ve doğa temelleri üzerinde yükselmediğinde, gerçekten toplum yararına, bütünsel, planlı bir yaklaşımla ele alınmadığında, toplum açısından yaratacağı yıkımları tahmin etmek zor değildir. İşte bu nedenle, kentsel dönüşüm deneyimlerinin ortak bir toplumsal değere dönüşebilmesi için Dikmen 4. ve 5. Etap sakinlerinin talepleri dikkate alınmalı, proje Belediye yönetimi tarafından yenilenmelidir."

Teşekkür

ANADOLU
Bulvarı üzerinde, CHP Genel Merkezi’ni geçince TPAO ile Çankaya Belediyesi’ne ait olan alan arasında bulunan yolun, Bulvar ile kesiştiği noktaya bir trafik lambalı göbek yapımına başlanmıştır.

Bu konuda duyarlılık gösteren yetkililere ve size, Anadolu ve Emsan Siteleri sakinleri adına çok teşekkür ediyorum.

İbrahim BALCI- Anadolu Sitesi

Motosikletli polis olmaz mı

ATATÜRK Bulvarı trafiğe kapalı olduğu için Konya-Samsun yolunda çok yoğun trafik oluyor ve bu nedenle hemen her gün küçük de olsa en az bir-kaç kaza oluyor. Rapor için polis beklendiği için trafik çok uzun süre tıkanıyor. Yetkililer, Migros-Oran kavşağı arasındaki bu 8-10 km’lik yoldaki kazalara anında müdahale edebilecek bir motosikletli polis ayırabilirse sanıyorum çilemiz biter.

Prof. Sedat VELİOĞLU- DIŞKAPI

Değnekçiler ne kadar güçlüymüş

BİZLER Tuna Caddesi sakinleri olarak burada mekan tutmuş olan değnekçi 4-5 gençten şikayetçiyiz. Her gün sabah saat 07.00’den akşam 19.00’a kadar ücretli bir işte çalışıyormuş gibi burada araba park ettiriyorlar.

Ofisimizin önüne park ettiğimiz arabadan bile korkumuzdan yasal olmayan park ücreti ödüyoruz.

Kaldırımlara araba çektiriyorlar ancak kendileri de biliyor ki yasal değil... Park dolduğu zaman Ankara Trafik Vakfı’nın çekicilerine çektirip tekrar park yerini müsait hale getiriyorlar.

Gelip geçenler bile rahatsız. Bir başka olağan dışılık da bu olan-biten Büyük Birlik Partisi önünde görev yapan polis memurlarının bu olaya seyirci kalması... "Sen ne yapıyorsun kardeşim?" diyemiyorlar.

Bana dokunmayan yılan bin yaşasın, mesaim bitsin evime gideyim, zihniyeti içinde görev yapan polis memurları... Polise güvenmeyip de kime güveneceğiz?
Yazarın Tüm Yazıları