Fren yapmayı bilmiyoruz

Geçen hafta F3 ve F1 araçları kullanmak ve eğitim almak için Fransa’ya F1 pilot okuluna gittim. Bu konuda yazdığım yazıyı Otoyaşam sayfalarında bulabilirsiniz.

F1 okulunda Fransız pilotların, bütün katılımcılar için yaptığı bir eleştiriyi sizinle paylaşmak istiyorum. F3 test sürüşü tamamladıktan sonra, Fransız F1 pilotları bütün Türk katılımcılara frene basmayı bilmiyorsunuz eleştirisinde bulundular. Türk grubunda F3 kullanan hemen herkes ya frene az dokunuyor, ya pompalıyor, ya da tam viraj içindeyken frene basıyormuş. Normal otomobillerde fren destek sistemleri sayesinde, frenleme ile ilgili çok önemli bir sorun yaşanmayabilir. Ama F1 araçlarında herhangi bir teknolojik destek olmadığı için gerektiği anda freni doğru kullanmak şart.

Fransız pilotların yaptığı eleştiriyi Auto Show 2004 Fuarı’nda İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürü Ali Kemal Hanlı ile paylaştım. Hanlı, Fransız pilotların fren konusunda yönelttiği eleştiriye katıldığını belirterek, İstanbul’da trafik kazalarının yarısından fazlasının arkadan çarpma sonucu gerçekleştiğini anlattı. Birçok sürücünün otomobilin hangi hızda kaç metrede durduğunu bilmediğini, bu yüzden de kazaların meydana geldiğini söyledi.

Sonuç olarak, durmasını bilmiyoruz.

Otobil’de birinciler 16 Aralık’ta kürsüye çıkıyor

Türkiye’nin en beğenilen otomobilleri yarışmasına katılım 29 Kasım 2004 tarihi itibariyle sona erdi. Otomobilseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleşen oylama sonucunda 11 segmentin birincileri belli oldu. Ancak, sonuçları öğrenmek için biraz daha bekleyeceksiniz. 11 segmentin birincileri yani ‘Türkiye’nin en beğenilen otomobilleri’ 16 Aralık 2004 tarihinde Hürriyet Gazetesi’nde açıklanacak.
Yazarın Tüm Yazıları