Fondü

Bizde adet sofradaki herkesin aynı tabaktan yemesidir, ister salata olsun ister meze, Türk mutfağında yemeği aynı kaptan paylaşmak esastır.

Bazı ülke mutfaklarında ise bu durum oldukça farklı bir anlam taşıyor. Mesela eğer bir Fransız arkadaşınız sizi fondü yemeye davet ediyorsa sizi kendine yakın hissettiğinden emin olabilirsiniz, çünkü aynı tencereden yemek, onlar için sadece aile ve yakın arkadaşlarla yapılan oldukça anlamlı bir paylaşım.
“Fondü” aslında ısviçre kökenli ve eritmek anlamına geliyor. Köylülerin sertleşmiş eski peynirleri ve bayat ekmekleri değerlendirmek için buldukları bu yemek zamanla içeriği zenginleştirilerek özel bir hâl almış. ıspirto ocağıyla sofrada sıcak tutulan tencerenin içinde emmentaler veya gruyer peyniriyle şarap eritiliyor ve uzun çubuklara saplanmış bayat ekmekler bu karışıma banılıyor.
Erime işlemine kiraz brendisi eklenmesiyle tamamlanan fondü asıl çıkışını, 1952 yılında New Yorklu bir ısveç aşçının eritilmiş peynir yerine sıcak yağ, bayat ekmek yerine de kuşbaşı et kullanmasıyla yapmış. Bir 10 yıl sonra da çikolata fondü gelmiş.
Size tavsiyem, bu özel yemeği yapacağınız zaman damak tadınıza uygun seçimlerle kendi karışımınızı hazırlamanız.

ZENCEFİLLİ ZERDEÇALLI KARİDES SOTE

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 10 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 12-16 adet büyük boy kabuklu karides
* 2 yemek kaşığı sirke
* 6 su bardağı su
Sos için;
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet yeşil taze soğan
* ½ çay kaşığı toz zencefil
* 2 çay kaşığı toz zerdeçal
* 1 su bardağı ılık tavuk suyu (Yarım paket hazır tavuk bulyonu ılık suda eriterek de hazırlayabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 demet maydanoz
* 4-5 yaprak taze fesleğen
* 1 su bardağı hazır süt kreması

YAPILIŞI
Kabuklu taze karidesleri orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 6 su bardağı suyu ve sirkeyi ekleyip orta ısılı ateşte haşlayın. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karidesleri ocaktan alıp süzün. Kuyrukları kalacak şekilde kafalarını koparıp atın. Ortadaki kalın kabuklarını çıkardıktan sonra bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp zencefil ve zerdeçalı tavaya aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak yarım dakika, zerdeçal sarı rengini yağa verinceye kadar pişirin. Üzerine incecik doğradığınız yeşil soğanı (sadece yeşil kısmını kullanın) ekleyip karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika kavurun.
Karidesleri ve 1 su bardağı tavuk suyunu da katıp kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca incecik kıydığınız maydanoz ve taze fesleğeni ilave edip tuz ve karabiberi serpin. Kremayı aktardıktan sonra orta ısılı ateşte, 5 dakika daha pişirin. Yemeği servis tabağına aktarıp, sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları