Fleming’i dinlemek bir şanstır

STOCKHOLM
UZUN bir süre Nobel’den söz etmeyeceğim, desem de yalan.

Ne var ki, cuma akşamı Stockholm Konser Salonu’nda Renee Fleming’i dinlerken, iyi ki buradayım, dedim.

Konseri Orhan Pamuk’un ailesiyle birlikte yan yana izledim. Orhan Pamuk, konseri bana İstanbul’da haber vermişti. Stockholm’e gelir gelmez Grand Hotel’in lobisinde zarf içinde verdiği davetiyedeki Renee Fleming’in adını görünce; kısa bir süre önce hakkında okuduğum uzun bir yazıyı anımsadım.

Ünlü klasik müzik dergisi Gramophone’un kasım sayısında Fleming kapak konusuydu.

Konser Nobel Konseri’ydi. Kral ve ailesi de, sanatçıyı localarında dinlediler, koyu renk elbiseli dinleyiciler salonu, balkonları doldurmuştu. Kral ve ailesinin locaya giriş çıkışlarında biz de ayağa kalkıp yönümüzü onlara döndürerek saygılarımızı sunuyorduk.

Son yılların en gündemdeki sopranosuna, Lawrance Renes yönetimindeki Royal Skockholm Philharmonic Orchestra’sı eşlik etti.

İlk kez İsveç’e gelmiş olan Fleming, yaptığı konuşmada Kral’a saygılarını sunduktan sonra, Nobel kazananlar onuruna verilen bir konserde söylemekten duyduğu memnuniyeti belirtti.

Konserde Richard Strauss, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, George Gerswin, Lole Porter, Frederic Loewe’un şarkılarını seslendiren Fleming, dakikalarca ayakta alkışlandı. Üç defa "bis" yapan soprano, konseri Schubert’in "Ave Maria"sı ile bitirdi.

* * *

FLEMING, 14 Şubat 1959’da Indiana, Pennsylvania’da (ABD) doğdu, annesiyle babası müzik öğretmeniydi. İki kez Grammy Ödülü kazandı. "The Inner Voice" adlı kitabında; mesleği, şarkıcılık kariyeri, şarkı söyleme teknikleri hakkında bilgi verdi, düşüncelerini açıkladı.

Gramophone’daki konuşmasında repertuvarındaki bu çeşitliliği şöyle açıklıyor ünlü soprano: "Konser programları yemek mönüsü gibidir; bir küçük sorbet, biraz şampanya gerekir."

En beğendiği, en çok övdüğü orkestra şefi Valery Gergiev. Yetişme döneminde en çok dinlediği sopranolar: Kiri Te Kanava, Leontyne Price, Joan Sutherland. Sekiz dilde şarkı söyleyebildiğini, öğrencilik yıllarında caz kulüplerinde çalıştığı için caz konusunda da bilgisi olduğunu belirtiyor.

Konserden sonra, sevdiği aryalara baktım. Bunların başında Giacomo Puccini’nin "Tosca" operasından "Vissi d’arte" geliyordu, konserde onu da seslendirmişti.

Renee Fleming’in CD’lerini edinmek isteyenlere 5 CD’lik bir liste verebilirim:

Dvorak: Russalka/Czech P.O. - Mackerras

Previn: A Streetcar Named Desire/San Francisco Opera - Previn

Strauss Heronies/ V.P.O.-Eschenbach

Messenet: Thais/Bordeaux-Aqutaine National Orchestra-Abel

Bel Canto/St. Luke’s-Summers

* * *

BUGÜN katılacağım ana törenle Nobel Haftası’nı noktalayacağız

Bu bilgileri ve CD listesini, Gramophone Dergisi’nin kasım sayısından aktardım.
Yazarın Tüm Yazıları