Fatih de balık severmiş

İstanbul’un fethiyle yalnızca Türk tarihinde değil, dünya tarihinde de bir dönüm noktası yaratan Fatih Sultan Mehmet’in aynı zamanda çok iyi bir gurme olduğunu biliyor muydunuz?

Osmanlı mutfağı onun döneminde çok daha sağlıklı, rafine ve sade yemeklerle tanışmış. Fatih Sultan Mehmet’in özellikle de balığa ve deniz ürünlerine bağlı olduğu biliniyor. Midyeden tutun da ıstakoza kadar çok çeşitli deniz ürünü padişahın sofrasından eksik olmazmış. Zaten bu deniz ürünlerinin mutfakta saklandığı ayrı bir bölüm varmış ve bu bölüm "Haşerat-ı Bahriye" adıyla anılırmış. Uzun yıllar bir tek kadına aşkla bağlı kalan, sağlıklı beslenmeye çok önem veren ve ara sıra diyet uygulayan Fatih’in ıstakoza düşkünlüğü dillere destanmış. İstanbul’da ağızdan ağıza dolaşan "ıstakoz zehirlidir" söylentisi yüzünden ıstakoz gözden düşmüş. Ancak Bizanslıların kurduğu balık pazarının bozulmasına izin vermeyen Fatih’in balık tutkusu hiç bitmemiş.

Pazılı makarna omleti

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

1 su bardağı incecik kıyılmış pazı yaprağı

4 adet yumurta

1 su bardağı haşlanmış makarna

4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 su bardağı rende kaşar ya da beyaz peynir

Yumurtalar, tuz ve karabiber derin bir kapta çırpılır. Üzerine haşlanmış makarna eklenip incecik kıyılmış pazı ilave edildikten sonra tekrar karıştırılır. Sıvıyağ, en az 20-25 santim çapındaki teflon tavaya koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Çırpılmış omlet yavaşça tavaya aktarılır. Omlet orta ısılı ateşte 1-2 dakika karıştırılır. Tavanın kapağı kapatılarak omlet kısık ateşte tava arada sırada sallanarak pişirilir. Omlet tabak yardımıyla ters çevrilip diğer yüzü de pişirilir. İki tarafı da pişen omlet servis tabağına alınıp, henüz sıcak haldeyken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ya da beyaz peynir serpilir.

Not: Pazı yerine ıspanak da kullanılabilir.

Üzümlü çavdar unlu ekmek

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

5 su bardağı çavdar unu

2 su bardağı su

1 su bardağı kuru İzmir üzümü

2 çay kaşığı tuz

11 gr hazır toz maya

(42 gr’lık yaş mayanın yarısını da kullanabilirsiniz.)

Üzeri için;

4 yemek kaşığı süt

Çavdar unu karışımı, tuz ve hazır toz maya (kabartma tozu şeklinde), (toz maya yerine ufalanmış yaş maya da kullanılabilir) derin bir kaba koyulup karıştırılır. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen su azar azar aktarılır ve yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Kuru üzüm de serpiştirildikten sonra tekrar yoğrulur. Üzeri hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtülüp oda sıcaklığında 40-50 dakika kadar dinlendirilir. İki misli hacme ulaşan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır.

Hamurun ele yapışmaması için eller sık sık sıvıyağa batırılabilir. Fırın tepsisi 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır ve üzerine 1 yemek kaşığı un serpiştirilir. Hazırlanan tombul ekmekler fırın tepsisine en az 3-4 santim aralıklarla yerleştirilir. Ekmekler tepside 20-30 dakika kadar daha bekletildikten sonra üzerlerine fırçayla süt sürülür. 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanıp 5 dakika önceden ısıtılan fırının en alt katına, ekmeğin kabuğunun sertleşmemesi için ısıya dayanıklı suyla dolu bir kase ya da fırın kabı yerleştirilir. Ekmekler yaklaşık 20 dakika, üzerleri kahverengi oluncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp soğuması beklenir ve servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları