Falı da var, zeytinyağlısı da

“Abla at beş lira da bakayım falına” deyip yanı başınıza çöken çingene kadının, siz daha bir şey söylemeden yere attığı taşlar ve taşların arasındaki bakla tanelerini bilirsiniz değil mi?

Haberin Devamı

Bu sahne çok semboliktir ve henüz siz onaylamadan atılan bakla taneleri sizi fal havasına sokmaya yarar. Kimimiz “aman ben böyle şeylere inanmam” deyip kaldırırız kadını yanımızdan, kimimiz gelecekten haber almanın çekiciliğine dayanamayıp beş lira olmasa da biraz para verir ve baktırırız falımıza.
Baklayla yapılan şeylerden biridir, bakla falı bakmak. Kökeni Hindistan’a dayanan bakla falı Avrupa’ya ve Türkiye’ye Çingeneler tarafından getirilmiştir.
Dediğimiz gibi, baklayla yapılan tek şey fal bakmak değildir. Baharın müjdecisi olan baklanın tazesiyle, kurusuyla, tanelerinden pek çok yemek yapar ve mutfaklarımızın bu güzel sebzeyle şenlenmesine izin veririz. İlk Türk yemek kitabında bakladan bahsedilmiş olması ise bize mutfaklarımızı baklayla şenlendirme işini eskiden beri yaptığımızı gösterir.

Somonlu krep ruloları
12 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
Krep için;
2 adet yumurta 
1 su bardağı dolusu un
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;
1 kutu labne peyniri (200 gr) 
2 yemek kaşığı dolusu mayonez 
½ su bardağı süt
1 demet dereotu 
3 yemek kaşığı dolusu yeşil soğan (incecik kıyılmış) 
4-6 dilim orta boy somon füme

YAPILIŞI : Krebi hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine unu azar azar ekleyip mikserle çırpmaya başlayın. Ilık haldeki sütü de azar azar ilave ederek mikserle çırpmaya devam edin. Tuzu serpip zeytinyağını da katın. Malzemeleri iyice çırpıp ayran kıvamında bir hamur hazırlayın. Üzerini alüminyum folyoyla kapatıp oda sıcaklığında en az 30 dakika dinlendirin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; krem peynir, mayonez ve sütü derin bir kaba aktarıp çatalla karıştırın.
Üzerine incecik kıyılmış dereotu ve yeşil soğanı da ilave edip karıştırın. Krep tavasına ya da küçük bir teflon tavaya fındık kadar yağ koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ kızınca krep hamurundan Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan alıp yakın mesafeden tavaya aktarın. Tavayı hafifçe sallayarak hamuru tavaya yayın ve altı kızarıncaya kadar pişirin. Altı kızaran krebin öbür tarafını da pişirin. Hazırladığınız kreplerin soğumasını bekleyip üzerlerine ince bir tabaka halinde peynirli karışımdan sürün. Üzerlerine somon dilimlerini parçalayarak koyun. Krepleri sararak rulo yapın ve hazırladığınız ruloları 2 parmak eninde dilimleyip ervis tabağına dik ya da yatık şekilde yerleştirin. Yeşil sebzelerle süsleyerek servis yapın.

Bademli meyveli dondurma
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA ÜSRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
500 gr tuzsuz lor peyniri (İtalyanların rizotto peynirini de kullanabilirsiniz.) 
100 gr eritilmiş ılıtılm ış tereyağı 2 paket hazır süt kreması 
1 paket vanilya 
3-4 adet kuru kayısı 
3-4 adet kuru incir 
1 su bardağı frambuaz veya karadut 
1 su bardağı pudra şekeri 
1 su bardağı çekilmiş badem içi

YAPILIŞI : Tuzsuz lor peyniri ya da rizottoyu derin bir kaba aktarıp üzerine eritilip ılıtılmış tereyağını ekleyin. Bir yandan çatal ya da tel çırpacak yardımıyla çırpmaya devam ederken, bir yandan da süt kremasını yavaş yavaş ilave edin. Malzemeleri iyice karıştırıp oda sıcaklığında bir süre bekletin. Diğer taraftan kuru kayısı ve kuru incirleri tavla zarı formunda doğrayıp başka bir kaseye koyun. Üzerine dondurulmuş ya da taze frambuazları veya karadutları ilave edip karıştırın.

Meyvelerin üzerine pudra eşkeri ve vanilyayı serpiştirin. Son olarak, file badem dediğimiz ince çekilmiş bademi de ilave edip karıştırın. Hazırladığını meyveli karışımı kremalı karışımın üzerine aktarıp karıştırın. Çırpma teli ya da çatal yardımıyla karışımı iyice harmanlayın. Geniş ve derin cam ya da porselen kalıba temiz bir buzdolabı poşeti yayın. Hazırladığınız donddurma karışımını spatula yardımıylşa kalıba boşaltın. Üzerine bastırarak düzelttikten sonra buzdolabında 2 saat kadar bekletin. Buzdolabının alt raflarından aldığınız dondurmayı derin dondurucuda 2 saat daha bekletin. Buzdolabından çıkarıp servis stabağına ters çevirdikten sonra üzerindeki naylonu ya da streç filmi sıyırın. Kek gibi dilimleyerek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları