Evliya Çelebi hamsiden çok etkilenmiş

Sevgili kardeşim Ayşe bu yılki kuzen toplantılarımızı hamsi mönüsüyle başlatınca hamsi muhabbetleri aldı başını gitti.

Fatma’nın mısır unuyla yaptığı hamsi tavaya “uyar yok” diyerek başlayan muhabbet, Gülçin’in hamsili pilav yapmak için yeni keşfettiği minik yayvan seramik kaplarla devam etti.
Benim yeni meşhur olan sebzeli hamsi kuşu tarifimi tekrar istemeleri ile uzayıp giden muhabbet sırasında “başka hangi ürün ve şehir Trabzon ve hamsi kadar bütünleşmiştir ve hangi ikilinin yol açtığı muhabbet bu kadar tatlı ve uzun olabilir” diye düşündüm.
şimdi sizin bu soruya verilecek pek çok yanıtınız olduğunu da duyar gibiyim. Konu yemek olunca, pek çok ürünün şehir isimleriyle birlikte anılması da doğal oluyor değil mi?
Ama hamsinin ayrı bir yeri vardır. Yüzyıllar önce yaşamış olan Evliya Çelebi bile Seyahatname’sinde bir tek yemek tarifi verir. O da hamsi buğlamadır. 10 ciltlik bu eserde başka da tarife rastlayamazsınız.
Evliya Çelebi bu unutulmaz eserinde Trabzonluların hamsi aşkıyla ilgili o kadar çok şey anlatmıştır ki onun Trabzonlulardan ve hamsiden ne kadar hoşlandığını anlamamak mümkün değil. Lakin Evliya Çelebi’nin balıklara ayırdığı bölümün en uzun ve en canlı kısmıdır bu.
Trabzonluların hamsi aşkını keyifle anlatan gezgin, hamsiden yapılan kırk farklı yemek olduğundan da söz eder. Çorbasından yahnisine, kebabından böreğine, pilakisinden baklavasına kadar pek çok yemek...

Badem tatlısı

MALZEMELER
Hamur için;
· 1 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pudraşekeri
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan yoğurt
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
· 1 çay kaşığı kabartma tozu
· Alabildiği kadar un
· Varsa, 1 kahve fincanı damla çikolata
için;
· 2 su bardağı tozşeker
· 3 su bardağı su
· Ayrıca; ½ su bardağı hindistancevizi

YAPILIŞI
Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak şeker eriyinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. (sakın kaynatmayın)
Soğuması için kenarda bekletin. Oda sıcaklığında beklemiş yumurtayı ve pudraşekerini derin bir kaba aktarın. Çatal yardımıyla çırpın. Yoğurt, kabartma tozu ve sıvıyağı ekleyin.
Bir taraftan yoğururken, bir taraftan da unu azar azar ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekir.
Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları yuvarlak uzun parçalar haline getirin. Üzerlerine hafifçe bastırarak oval hale getirin. (iri Datça bademi gibi olmalılar) Tatlıları yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin. ısterseniz üzerlerine birer adet damla çikolata yerleştirin.
5 dakika önceden 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız tatlıları sıcakken servis tabağına alın ve üzerlerine soğuk şerbet gezdirin. Hindistancevizi serpiştirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları