Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelli çocukları toplumla bütünleştiren projeler

Merhabalar sevgili okurlar. Engelli çocuklarımızın topluma kazandırılması için başlatılan devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör işbirliği sürdürülüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın devlet koruması altındaki zihinsel engelli çocukların günlük hayata uyum sağlamaları için başlattığı 'Umut Evi' projesi kapsamında ikinci Umutevi de açıldı.

Haberin Devamı

Engelli çocukları toplumla bütünleştiren projeler

Elin Elimde Derneği'nin Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim Rehabilitasyon Merkezi'yle yaptığı protokolle İstanbul'da eğitilebilir spastik gençler için site ya da apartmanlarda evler döşeniyor. Bu evlerde 13-18 yaş arasında dört spastik engelli kız çocuk kalıyor. Umutevi'nde kalan çocuklar, bir yandan özgür bir ev hayatı yaşayıp mahalleyle bütünleşirlerken, bir yandan da çeşitli mesleklerde eğitilmeleri için İŞKUR ya da belediyelerin açtığı kurslara katılıyorlar.

“Elin Elimde Derneği” tarafından İstanbul Ümraniye’de açılan “Ali Çebi Umutevi”, Şerifali bölgesinde hazırlanan ilk evin ardından, İstanbul’da sivil toplum eliyle açılan ikinci Umutevi.

Haberin Devamı

Umutevleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yeni dönemdeki engellilik politikası çerçevesinde planlanan yeni bir bakım hizmeti. Bu hizmetin planlanması sırasında, Bakanlık’ça, sivil toplum eliyle bu yönde yürütülen projelere de destek verilmesi kararlaştırılmış bulunuyor. Bu yönde en önemli girişimlerde bulunan sivil toplum kuruluşumuz ise “Elin Elimde Derneği”.

Engelli çocukları toplumla bütünleştiren projeler

Proje kapsamındaki ikinci ev olan “Ali Çebi Umutevi”, tıpkı önceki gibi, engellilerimizin sosyal hayata katılımlarına büyük katkılarda bulunacak.

Engelli çocukların toplumla bütünleşmesi adına gerçekleştirilmiş bulunan diğer bir önemli  çalışma da, geçtiğimiz yılın son günlerinde Konya-Ereğli’de açılan Down Cafe.

Ereğli Belediyesi ve Kazım Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu işbirliği ile kurulan ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen “Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi”, zihinsel engelli ve down sendromlu gençlere uygulamalı eğitim ve staj olanağı veriyor. Cafe, aynı zamanda, özel bir sergi salonu olarak da faaliyet gösteriyor. Konya ili ve Ereğli ilçesinde bir ilk olma özelliği taşıyan “Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi”, çalışmalarını proje ortaklarından İstanbul Şişli Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği’nin desteğiyle sürdürüyor.
Zihinsel engelli gençlere eğitim verilerek, istihdam edilmeleri hedefi ile açılan Down Cafe’nin diğer bir amacı da gençlerin Ereğli halkı ile buluşturularak, toplumun engellilikle ilgili farkındalığının artırılması.
Ülke çapında yaygınlaştırılabilecek bir model oluşturma özelliği taşıyan bu gibi projelerin çoğalmasının, engellilikle ilgili sorunların çözümüne büyük katkı vereceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları