Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engellerin Ötesinde olabilmek!”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Engellerin Ötesinde Derneği 2014 yılına ilk olarak 14 Aralık Cumartesi günü Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi’nde girdi. Yaşamlarını “Elin Elimde Derneği” tarafından açılan Umutevi’nde sürdüren engelli gençlerin ağırlandığı yılbaşı partisine ben de davetliydim. Partiye katıldım ve bu özel gençlerin sevinçlerine ortak olma şansını yakaladım.

“Engellerin Ötesinde” Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden birisinde sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılmış. Proje bir yıl sürmüş ve bu süre sonunda özel sektörden kazanılan gönüllülerin bireysel girişimleriyle Engellerin Ötesinde Gönüllü Kulübü kurulmuş. Kulüp üyeleri ve Sultanahmet’te bir ritim etkinliğinde tanıştıkları “İyilik Nerede Biz Orada” kurucusu Yaşar Morpınar 2012 Mart ayında yollarını birleştirerek Engellerin Ötesinde Derneği’ni oluşturmuşlar.

Haberin Devamı

Dernek üyeleri, önce, “Her gün iç içe yaşadığımız engelli bireylerin ne kadar farkındayız? Engelli bir birey olabilmenin yalnızca ‘bir an’ uzağında bulunduğumuz gerçeğinin neresinde durmaktayız?” diye sormuşlar kendilerine. Bu soruların yanıtlarına olan yabancılıkları onlar için bir başlangıç noktası olmuş. Engelli bireylerin ve toplumun birbirlerinden çok uzakta olduğunu düşünen Engellerin Ötesinde Derneği, tüm dezavantajlı gruplar ve toplumun bütünleşmesi için çalışıyor. Ritim Atölyesi engelli bireylerin toplumla bütünleşmesi ve toplumda engelli farkındalığının oluşturulması için gerçekleştirdikleri aktivitelerden biri. Gönüllü ritim öğretmenleri ise dernek kurucularından olan Yaşar Morpınar. Çok sayıda gönüllüsü var bu derneğin. “Engelli Farkındalığı” için birlikte ritim tutuyorlar.

14 Aralık Cumartesi günü de hep birlikte ritim tuttuk. Gönüllüler ve biz davetliler, tamamıyla zihinsel engelli bireylerden oluşan Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu ile Umutevi’nde yaşayan engelli gençler arasında yerlerimizi alarak eğlenceye katıldık. Ritimle coşan gençler Metin Tüzün’ün gitarına danslarıyla eşlik ettiler. Öyle mutlu, öyle keyifliydiler ki, kıskanmamak zordu onları.

Haberin Devamı

ENGELLERİN ÖTESİNDE / Foto Galeri

ENGELLERİN ÖTESİNDE / HÜRRİYET TV

Genel anlamda zihinsel engelli olarak adlandırdığımız, down sendromu, otizm ve benzeri rahatsızlıklara sahip olan bireyler kötülüğün ve yalanın ne olduğunu bilmiyorlar. Onları mutlu etmek çok kolay. Herkese inanıyorlar ve güveniyorlar. Bu yüzden onları kandırmak da çok kolay. Ben onların birer melek olduklarını düşünüyorum. Ve bu meleklere yeni bir yıla girerken güzel bir gün yaşatan Engellerin Ötesinde Derneği’ne ve özellikle de Sevgili Yaşar Morpınar’a çok teşekkür ediyorum. Umarım hepimiz yeni yılın her gününü böyle güzel ve anlamlı olarak yaşama fırsatına sahip olabiliriz.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları