En uzun tarifeli uçuş

Singapur Havayolları 3 Şubat 2004'te dünyanın en uzun duraksız tarifeli uçuşuna imza atacak. Singapur'dan kalkacak Airbus A340-500 tam 16 saat uçup Los Angeles'a inecek. Dönüş yolculuğu ise 18 saat 20 dakika sürecek. Bundan önceki rekor United Havayolları'nın New York-Hong Kong arasında yaptığı 15 saat 30 dakikalık seferdeydi.

Yolcular gidecekleri yerlere non-stop yani duraksız uçmak istiyor. Havayolları yakıt veya yolcu alma amaçlı aktarmalarla 1,5-2 saat kaybediyor. Avrupalı imalatçı Airbus Endüstri, havayollarından gelen istek üzerine yolcu kapasitesi düşük ancak çok uzun menzillerde ekonomik olarak uçabilen A340-500'ü geliştirdi. Uçak kısaca A345 olarak adlandırılıyor. Her biri 185 milyon dolardan toplam 5 A345 siparişi veren Singapur Havayolları, ilk uçağını 15 Ekim'de teslim aldı. Şirket, Los Angeles'tan sonra temmuzda non-stop New York'a uçacak.

KABİN DEĞİŞTİ

Singapur Havayolları bu özel uçuş için standart kapasitesi 313 yolcu olan A345'in kabinini 64'ü business 181 koltuğa indirirken first class'ı da kaldırdı. Yeni tasarımda, yolculara kabinde geniş koltuk aralıkları sağlandı. Ekonomi sınıfı toplam 117 koltuktan oluşuyor.

GENİŞ KOLTUK

Koltuk oturumu 2-3-2. Normalde Avrupa içinde 67-70 santimetre olan koltuk aralıkları bu uzun uçuş için 94 santimetreye çıkartıldı. Koltuğun eni ise 51 santimetre. Her koltukta 23 santimetrelik kişisel ekran, dizüstü bilgisayar için güç bağlantısı yer alıyor. Singapur Havayolları bu yeni tasarımı 'Executive Economy' olarak tanımlıyor. Ekonomide ayrıca özel bara da yer verildi. Yolcular bu bardan self servis yiyecek ve içecek alabilecek. Aslında barın amacı yolcuların yürümelerini sağlayıp bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırmak.

Raffles Class yani business'ta ise 2-2-2 oturumlu toplam 64 koltuk bulunuyor. Koltuk aralığı 163 santimetre. Ayak uzatma yeri ile koltuk 198 santimetrelik yatak haline geliyor. Her koltukta 27 santimetrelik özel ekranlar bulunuyor. Eğlence sisteminde film, müzik, oyun dahil 200 çeşit program takip edilebiliyor.

Normalde 747-400 ve 777-200ER ile gerçekleştirilen Singapur-Los Angeles seferlerinde aktarma noktası olarak Tokyo ve Taipei kullanılıyor. A345'in bu hatta hizmete girmesiyle uçuşlar direkt yapılabilecek. Singapur Havayolları şu an Los Angeles'a vergiler dahil non-stop uçuşları için gidiş dönüş first 6029, business 4127 ve ekonomi 2169 dolardan başlayan fiyatlar sunuyor.

Menzili 15 bin 740 kilometre

Airbus, iki katlı 555 yolcu kapasiteli A380 ile ortalama 280 yolcu kapasiteli A340 arasında yeni bir uçak yapmak üzere 1996'da çalışmalarına başladı. A340-300'e oranla daha büyük motorlara sahip uçaklardan 600 serisi 372, 500 serisi yani A345, 312 koltuklu olarak planlandı. A345 ilk uçuşunu 11 Şubat 2002'de yaptı. Toplam 400 saatlik test uçuşlarından sonra 3 Aralık 2002'de havacılık otoriteleri tarafından yolcu taşıma sertifikası verildi. Gövdesi A340-300'den 3.19 metre daha uzun olan A345'te yüksek itiş gücüne sahip Rolls Royce'un Trent 556 motorları bulunuyor.

Teknik özellikler

Gövde Uzunluğu:

67.51 metre

Yükseklik:

17.75 metre

Kanat Açıklığı: 63.45 metre

Menzili: 15 bin 740 kilometre

Yakıt Hacmi: 213.120 litre

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 368.000 kg


TASSA’ya yeni başkan

Türk Hava Yolları Hostes ve Kabin Memurları Derneği'nin (TASSA) yeni başkanı Berna Tanyolaç oldu. Neşe Kocaoğlu'nun Kabin Hizmetleri Başkanlığı'na atanmasıyla ayrıldığı TASSA Başkanlığı'na haziran ayından bu yana Jale Alpagut vekalet ediyordu.

Tek aday olarak katıldığı seçimde, 10 yıldır THY'de çalışan 29 yaşındaki Kabin Amiri Berna Tanyolaç, tüm üyelerin oylarını aldı. Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılan seçim sonrasında konuşan Tanyolaç, amaçlarının İş Kanunu'nda meslek sınıfı olarak yer alabilmek ve TASSA'nın kapılarını özel havayolu şirketlerinde çalışan kabin memurlarına da açabilmek olduğunu söyledi.

YÖNETİM KURULU

TASSA Yönetim Kurulu’na asil olarak Ceylan Teközgen, Özlem Yeğinbaş, Kubilay Poyrazoğlu, H.Hakan Erişken, Şelale Kocasoy, Gülden Kaya, Türkan İşyapan, Derya Yücer, Ozan Soysal, F.Nihal Şahin seçildi. Denetleme Kurulu’nun asil üyeleri ise Deniz Aldırmaz, Gülay Gülger ve Burcu Teoman oldu.

Londra şimdi 230 dolar

İngiliz Havayolları British Airways'in yeni kampanyası 'Londra Şimdi Daha da Yakın' ile 230 dolardan başlayan fiyatlarla İstanbul-Londra arasında gidiş dönüş bilet, kişi başına 42 dolardan başlayan fiyatlarla da iki kişilik odada konaklama imkanı veriyor. Yeni fiyat politikası ile yolculara 60 farklı bilet fiyatı sunabildiklerini söyleyen Türkiye Ticaret Müdürü Ayşim Arda, böylece yolcuların gidiş ve dönüş tarihlerine göre farklı sınıfta bilet alarak seyahat maliyetlerini düşürebildiklerini belirtti.

Kampanya ile ilgili olarak İstanbul'daki 6 değişik noktada Londra'nın simgelerinden kırmızı telefon kulübeleri ve posta kutuları meydan ve parklara yerleştirildi. BA, kış sezonuyla birlikte İstanbul-Londra uçuşlarında daha fazla yolcu kapasiteli Boeing 757 uçaklarını kullanacak.

New York’a çağrı merkezi

Türk Hava Yolları, Amerika hattında maliyetlerini azaltmak için Manhattan Madison Caddesi'ndeki bilet satış ofisini kapatıyor. THY, Amerika’daki rezervasyon hizmetlerini Long Island Westbury'de kurulacak yeni çağrı merkezine kaydıracak. Bilet satış ise JFK Havalimanı'ndaki ofisten yapılacak. Büyük havayolu şirketlerinin seçtiği bu yöntem ile şehir merkezindeki yüksek kiraya sahip ofisler kapatılarak maliyetler azaltılıyor ve müşteri odaklı çağrı merkezi sistemine geçiliyor. THY ekiplerinin New York'ta kaldığı otelin de değiştirilmesi için çalışmalar başladı. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde Manhattan'daki otelden havalimanına ulaşımın 1 saati geçmesi nedeniyle JFK Havalimanı'na daha yakın bir otele geçilmesi hedefleniyor.

Miles&Miles yenileniyor

Türk Hava Yolları 1 Kasım tarihinden itibaren özel yolcu programı 'Miles&Miles' da değişiklik yapacak. Yeni uygulamada;

Yolculara mil karşılığında bayram gibi aşırı yoğun dönemler haricinde yaz-kış bedava uçuş imkanı sunacak.

Uçaklarda mil karşılığı kazanılan biletler için ayrılan koltuk sayısı arttırılacak.

Bedava bilet kazanmak için gerekli puanlarda düzenleme yapılacak.

Cathay'a ödül

Financial Times tarafından en başarılı havayolu seçilen Cathay Pacific, bu ödülü Hong Kong Uluslararası Finans Merkezi'nin kulesine astı. 50 kat uzunluğundaki dev afiş, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. İnternette yapılan oylamada Cathay Pacific check-in servisi, özel yolcu salonları, boarding, kabin-koltuk tasarımı ve hizmet konusunda 4 milyon 400 oy aldı.

Kontrolörler Günü

Hava Trafik Kontrolörleri Günü Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen konferans ile kutlandı. DHMİ'nin seyrüsefer hizmetlerini veren ve havalimanı işleten iki ayrı bağımsız birime ayrılmasının gündeme getirildiği konferansta, insan ve teknolojiye yapılan yatırımın uçuş emniyeti olarak geri döndüğü vurgulandı. Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği TATCA tarafından organize edilen toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Romanya ve Bulgaristan'dan konuşmacılar katıldı.

Airbus’tan bakım eğitimi

Airbus Endüstri yeni bakım teknikleri ve maliyetlerin azaltılması konusunda 5 havayolunda görev yapan 50 mühendise özel eğitim verdi. THY Eğitim Başkanlığı'nda gerçekleştirilen kursa THY'nin yanı sıra Onur, MNG, Free Bird ve Fly Havayolları'ndan mühendisler katıldı.

Uçak satışlarına oranla çok daha hızlı büyüyen bakım pazarı, havayolları için önemli bir gelir kaynağı haline geliyor. Normalde havayolu operasyonlarının yüzde 15-20'sini bakım maliyetleri oluşturuyor. Bir uçağın kullanım süresince yapılan bakım masrafları, uçağın fiyatının üzerine çıkıyor. Bakımlarını standartlar içinde ve düşük maliyetle yapabilen şirketler giderlerini azaltabiliyor.

THY'nin teknik kapasitesini hızla büyüttüğünü söyleyen Müşteri Servisi Verimlilik Analiz Grup Müdürü Alain Andria, Airbus'ın Doğu Avrupa ve Ortadoğu'daki havayollarını bakım için İstanbul'a yönlendirdiğini belirtti.

THY Teknik, önümüzdeki günlerde uçak alımı ile birlikte ortaya çıkacak off-set anlaşmasından yararlanmak üzere hazırlıklarını hızlandırdı. Off-set sayesinde Türkiye'de parça imalatı gerçekleşirken ödenen paranın bir kısmının ülkede kalması sağlanıyor. Ankara merkezli TAI'de Boeing ve Airbus'tan alınan uçaklar karşılığında uzun süredir başarıyla parça imalatı gerçekleştiriliyor. Avrupa Havacılık Otoritesi JAA'e uçak parçası tasarım ve imalatını içeren JAR21 yetkisini almak üzere başvuran THY, imkanlarına göre bazı parçaları kendi tesislerinde üretecek. İmalatla ilgili olarak TAI ve TEI ile de görüşmeler yapılıyor.

Nurçin Özsoy Onur'da

THY Kabin Eğitim Müdürlüğü'nden emekli olan Nurçin Özsoy, Onur Havayolları'na geçti. Kabin Hizmetleri Müdürü olarak göreve başlayan Özsoy, aynı zamanda kabin memurlarının eğitiminden de sorumlu olacak. 1974 yılında THY'de kabin memuru olarak çalışmaya başlayan Nurçin Özsoy emekli olmadan önce 10 yıl boyunca Kabin Eğitim Müdürü olarak görev yapmıştı.
Yazarın Tüm Yazıları