Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Düzenle, depola, sakla

Tam bir düzen tutkunuysanız (ya da başak burcuysanız!) sorun yok; ama organize bir yerleşim için yeterince alanınız yoksa, evdeki karmaşaya bir türlü çözüm bulamıyorsanız ya da tüm çözümler ekstra maliyet gerektiriyorsa, kendi küçük hilelerinizi devreye sokmalısınız. Şimdiye kadar biriktirdiğiniz fikir dolabınızı açın, bakın orada neler neler gizli...

Yatak odasında

Belki de en büyük karmaşayı yatak odasında yaşıyorsunuz. Raflara yığılmış kazaklar, üst üste asılmış gömlekler ve bunların arasına sıkıştırılmış ayakkabılar sizi bunaltabilir. Oysa giysi dolapları için piyasadan satın alabileceğiniz birkaç karton kutu, elbise askılığı ya da şeffaf torbalarla farklı çözümler üretebilir ve kendinize göre bir düzen sağlayabilirsiniz. Çekmece içi bölücüler, Ray Dolap.

Çalışma alanında

Her zaman hatırlamak zorunda olduğunuz telefonları kolayca bulmak ya da projelerinizi kaybetmemek için çalışma odanızı organize edebilirsiniz. Örneğin duvarlara asacağınız açık raf sistemleri fazla ajandalar ve kalemliklerinizi depolamak için çok kullanışlı. Kutular: 24-30 YTL., Marks&Spencer.

Kutu deyip geçmeyin

Evlerdeki tavana kadar uzanan dolaplar artık maziye karışıyor. Kullanım kolaylığı, her tarz mobilyaya uyumlu tasarımları ve yer tasarrufu özellikleriyle kutular, evlerinizdeki dağınıklığa son veriyor. Pratik, dekoratif olduğu kadar eğlenceli olan kutular, evlere ve ofislere düzen getiriyor. Çok çeşitli malzemelerden yapılan bu kutular, saklama çözümlerinin başında geliyor. Stilinize göre seçebileceğiniz saklama kutularını dolap içlerinde, yatak altlarında hatta mutfak ve banyolarda aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Çorap, iç çamaşırı gibi ufak giysileri, şapka, çanta gibi tozlanmasını ve ezilmesini istemediğiniz aksesuarları kutularda saklamak ideal bir çözümdür. Daha önce hiç aklınıza gelmeyen yerler eşya saklamak için ideal olabilir. Örneğin kapınızla tavan arasındaki boşluklara dolap yaptırabilir, kutular eşliğinde saklamak için yer bulamadığınız eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz.

Duvarları kullanın

Herkesin hayali, büyük bir düş, ilahi mucize: Ofis olarak evin bir odasının adresini verebilmek. Diyelim ki bu şansa sahipsiniz. Çoğu zaman gerek alan darlığından, gerekse iyi organize olamamaktan içinden çıkılmaz hale gelen ev-ofisiniz için sahibiyle iyi geçinmeye çalışan (!) düzenleme fikirlerine ve yararlı ipuçlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. İş başına! Örneğin duvarları bir çalışma panosu, hatta domlap olarak kullanıp size ilham veren, hatırlamak ya da biriktirmek istediğiniz tüm görsel ve yazılı malzemeleri düzenli bir yerleşimle buraya asabilirsiniz.

Saklama üniteleri için adım adım

á Mekánınızdaki eşyaları gözden geçirin, saklanacakları ve atılacakları ayırın.

á Az kullandığınız ya da saklamak istediğiniz eşyalarınızı kullanım yerlerine göre ayırın. Yerleştirirken bu ayrıma dikkat edin.

á Saklama üniteleri, eşyaları bir yerlere sıkıştırıp, göz önünden yok etmek anlamına gelmez. Neleri gizlemek ve göstermek istediğinizi belirleyin.

Etajerler, duvara monte kancalar ve mantar tahtalar, kullanışlı oldukları kadar dekoratif görünüme sahipler.

á Eşyalarınızı kullanıldıkları odalara depolayın. Hem istediğinizde düzeni bozmadan kolayca ulaşırsınız, hem de efor harcamadan yerine kaldırabilirsiniz.

á Tekerlekli saklama üniteleri, kullanıldıkları mekána göre daha esnek ve pratik olabilir. Hareket edebildikleri için, yakınınızda durabilir, istenilen mekána taşınabilirler.

á Camlı ve duvara monte saklama üniteleri, yer bakımından elverişlidir. Dolaplar tasarlanırken, küçük ürünler için dar; geniş ve yer kaplayan ürünler için derin ve daha büyük raflar tercih edin. Böylece eşyaların zedelenmesi önlenmiş olur.

á Koridorlara, merdiven altlarına, kullanılmayan köşelere, kapı arka ve önlerine, akılcı şekilde yerleştireceğiniz ünitelerle, dağınıklığı yok edersiniz.

á Sıkça kullanmadığınız eşyalarınızı daha yüksek raflara kaldırın.


Banyoda

Banyo seramiklerinizi açık renklerde tercih ederseniz aralara serpiştireceğiniz birkaç renkli aksesuar, atmosferi her zaman taze ve aydınlık kılacaktır. Takılarınız, makyaj malzemeleriniz ya da banyo ürünlerinizi doğru organize etmek de keyifli olabilir. Bunlar için küçük depolama kutuları yapabilir ve biriken dağınıklığı yok edebilirsiniz. Fileli askı sistemi: 34,10 YTL., Koziol/ EFB Ltd.

Odalarda

Etrafa dağılmış oyuncaklar, nereye koyduğunuzu hatırlamadığınız faturalar ya da takımı bozulan çatal bıçaklarınızı bir daha kaybetmemek için hobi marketlerde bulabileceğiniz hasır sepetleri etiketleyerek ya da farklı renklerde cam kavanozları, depolama için kullanabilirsiniz. Büyük sepet: 19,95 YTL., küçük sepetler: (adet) 14,95 YTL., oyuncaklar, Riviera Maison.
Yazarın Tüm Yazıları