Diyet yapmak mı kalori yakmak mı?

Kilo vermek demek, vücudun yağ miktarını azaltmak demektir.

Haberin Devamı

Bunun aslında çok basit bir formülü var ve o formül şu cümlede gizli: Fazla yağlardan kurtulmak için “aldığımızdan daha fazla kalori yakmak” zorundayız.
Kilo sorununa böyle yaklaşmak, en doğru, en etkili, en kalıcı çözüm arayışıdır. Ne var ki, çoğumuz cümleyi şu şekilde kuruyoruz: “Kilo vermek için yaktığımızdan daha az kalori kazanmalı, yani diyet yapmalıyız!”
Sorun da zaten cümleyi birincisi değil, ikincisi gibi kurmamızdan kaynaklanıyor. Çünkü kilo verme sürecine “aldığınızdan daha fazla kalori yakmak penceresinden” bakarsanız “diyet yapmak” kadar “kalori yakmak” yani “egzersiz yapmak” konusunu da dikkate almaya başlıyorsunuz. Üstelik sadece diyet yapıp aç biilaç dolaşmadığınız için daha tok ve mutlu oluyor, düzenli fiziksel aktivite yapmanın sağladığı dinçlik ve enerjiyle de kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Dahası, egzersizi artırdığınızda diyeti bırakınca, sadece fiziksel aktivite çabasıyla bile verdiğiniz kiloları geri almıyorsunuz.
Kısacası kilo sorununuzu çözmek sadece “kalorileri azaltmak” veya sadece “diyet yapmak” ile asla mümkün olmuyor, olamıyor. Bu tür projeler kısa bir süre sonra iflas ediyor ve neticede ya diyetler süratle terk ediliyor ya da verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM: KARDİYO METABOLİK EGZERSİZLER

Kilo sorununuza kalıcı bir çözüm sağlamak için düzenli bir fiziksel aktivite programı uygulamanız ve bu alışkanlığı fazla kilolardan kurtulduktan sonra da sürdürmeniz gerekiyor. Kilo vermeyi destekleyen ve yeniden kilo almamayı sağlayan egzersiz planlarına biz “kardiyo metabolik aktiviteler” diyoruz. Eğer bu aktiviteleri öğrenir, bilinçli ve düzenli uygulamalar haline getirir, haftanın her günü ya da en az dört-beş günü tekrarlayabilirseniz, kilo sorununu bir daha geri dönmemek üzere tarihe gömebiliyorsunuz.
Bildiğiniz gibi genel sağlık yararları için günde 30-35 dakikalık aktivite yararlı oluyor. Eğer kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak söz konusu ise bu süreyi 45-60 dakikaya çıkarmak gerekiyor. Sürenin bir saate çıkması halinde “garanti sertifikası” ömür boyu geçerli hale geliyor.

Haberin Devamı

Kombinasyonlar yapın

Dikkat etmeniz gereken sadece şu: Kardiyo metabolik aktivitelerden sevebileceğiniz, düzenli olarak, ara vermeden tekrarlayabileceğiniz, işinize, zamanınıza, beden yapınıza, sağlık sorularınıza en uygun olanlarını seçmek ve bu çalışmaları keyifli hale getirmek.
Dizlerinde romatizma olan birinin yürümesi zordur ama yüzerek kardiyo metabolik çalışma yapması ya da hafif ağırlık çalışmalardan faydalanması mümkündür. Kısacası seçenekler çoktur. Yeter ki siz isteyin ve bu konuda bilgi edinmeyi kafaya koyun!

Yazarın Tüm Yazıları