’Dinleme cihazları’ suç aleti, müsadere edilmeli

TELEFON dinleme artık sektör olurken, gazete ilanlarıyla bile bu programlar satılıyor. Cep telefonlarına kurulan casus yazılımla eşinizin, sevgilinizin, yakınlarınızın, çocuklarınızın cebini dinlemek mümkün. Bedeli de sadece 1500 YTL.

Bana bir okurum mail atıp sormuş. "Gazete ilanlarıyla bile artık bu programlar satılıyor. İnternette, çarşıda pazarda da var. Bu tip dinleme suç değil mi?" diye.

Ben de bu konuyu Maltepe Üniversitesi idare hukukçusu Prof Dr Ülkü Azrak’la konuştum. Azrak, dinleme ve izlemenin hakim kararıyla yapılabileceğini haksız izlenen ve dinlenen kişinin dava açabileceğini belirtiliyor. Bu dinleme aletleriyle ilgili ise Prof Azrak’ın çarpıcı tespitleri ve uyarıları ise bakın şöyle:

Dinleme aletleri satılıyor

Son olaylarla dinleme cihazlarının sadece emniyet makamlarının elinde bulunmadığı ortaya çıktı. Bana bir emniyet görevlisi bu dinleme cihazların İstanbul’da Perpa’da özel kişilere 500-1000 lira arasında satıldığını anlattı. İlanla da bu cihazlar satılıyor. Herkes bu cihazları alabilir bir başkasını dinleyebilir. Ama gözden kaçırılan çok önemli bir konu var. Bu çok ağır bir suç. Bu suçu işleyen satış yerlerine polis müdahale etmedi.

Almanya’da böyle bir olay oldu. Minik bir dinleme cihazı vitrinde satışa arz edildi. Derhal Alman Emniyeti harekete geçti, birkaç gün dükkana kapatma cezası verdiler, müsdare edip cihazın satışını da önlediler. Dükkan sahibi mahkemeye gitti. Mahkeme, Almanya’da idarenin bu müdahalesini hukuka uygun buldu.

Türkiye’de de müsadere yoluna gidilmeli

Bence Türkiye’de nerede Ankara, İstanbul farketmez, böyle cihazlar özel kişilere satılıyorsa, derhal müsadere yoluna gidilmesi ve idarenin müdahale etmesi lazım. Daha sonra da mahkeme kararıyla bu cihazlara el konulmalı.

İdare de suçlu duruma düşer

Bunu yapmazsa idare suçlu. Çünkü bu suç aletini satmaktan başka birşey değil. Suç aletini satıyor ve idare birşey yapmıyorsa, buna gözyummaktan onlar da suçlu. Bunları normal olarak nasıl sokuyorlar? Kaçak mı araştırılması lazım.

Göz göre göre suç işleniyor

Örneğin ben de böyle bir dinleme cihazı alırım. Valinin yakınında bir işyeri kiralarım, Valiyi de emniyet müdürünü de dinlerim. Cihazlar 500 metre öteden dinlemeye imkan sağlıyorlarmış. Bu cihazları alanlar sadece özel kişileri değil resmi konuşmaları da dinlerler. Ama tüm bunların karşısında devlet duyarsız. Kendisinin de dinlenebileceğini hiç düşünmnüyor. İnsanlar da fevkalade duyarsız. Göz göre göre suç işleniyor. Hukukçular dahil kimsenin tepki göstermemesine hayret ediyorum. Türkiye’deki insanlar her türlü suçun işlenmesine alıştı.

Vatandaşlar dava açmalı

İzlenen vatandaşlar da tabi ki, dava açabilir. Manevi hakları, anayasada teminat altına alınmış ne kadar hakları varsa, hepsi çiğnenmiştir. Özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğünün çiğnenmesinden dolayı idareye idare mahkemesinde "tam yargı" davası açabilirler. Eğer bu ispat edebilebilirse; bu davada tazminat almaları yüzde yüzdür. Davanın muhatabı da İçişleri Bakanlığı’dır.

Asansörlerden şikayet var

AŞTİ’nin asansörleri ya çalıştırılmadıkları ya da bozuk oldukları için sık sık kullanılamaz halde şikayeti yağıyor. Telefon açan okurum, bu durumun yaşlı ve hasta yolcuları büyük sıkıntıya soktuğunu belirtiliyor. AŞTİ yetkilerine duyurulur.
Yazarın Tüm Yazıları