Devlet memurluğundan ayrılanlar ikramiyelerini alabilecekler

DEVLET memuru olarak çalışanlar emekli olup aylık bağlandığın da bir de emeklilik ikramiyesi adıyla toplu para alırlar. İşte bu emeklilik ikramiyesinin verilebilmesi için, o devlet memurunun 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre emekliye ayrılması gerekir. Aksi halde ikramiye alamaz.

Bu sebeple de devlet memurluğundan ayrılma, istifa edip başka bir işe yapma konusunda insanlar isteksiz olurlar. Sırf o ikramiye hakkını kaybetmemek için...

Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı bu konuda memurlar lehine sonuçlar doğuracak gibi... Hatta bir süre sonra bazı mesleklerde istifa edip özel sektöre geçmeler artabilir de...

Emekli ikramiyesi

Öteden beri olduğu gibi şimdi de 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi uyarınca emekli ikramiyesi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 89. maddesi uyarınca hesaplanıp ödenmektedir.

Buna göre; emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan ya da toptan ödeme yapılan; asker, sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için, aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Ancak, verilecek emekli ikramiyesinin hesabında, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler nazara alınmaz.

Hizmet birleştirmesi halinde emeklilik ikramiyesi

Kişi tüm çalışma hayatı boyunca birden fazla sosyal sigorta kanununa tabi olmuşsa, emeklilik ikramiyesi alabilmesi yine son defe Emekli Sandığı’na tabi bir görevden emekliye ayrılması şartına bağlanmıştır. Konu mülga 282 sayılı Kanunun 12. maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre; son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8’inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığı’na tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir.

Anlaşılacağı üzere kritik önemde olan buradaki, "son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve..." ibaresidir. Kişinin bu koşulda emekliye ayrılması gerekir. Aksi halde ikramiye alamaz...

Örneğin, 15 yıl boyunca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulda öğretmen olarak çalışarak, istifa edip özel bir koleje geçen kişi, sonrasında hizmet birleştirmesiyle beraber 506 sayılı Kanuna (Eski SSK) göre emekli olur ise, 15 yıllık çalışmasında ötürü emekli ikramiyesini alamayacaktır. Sırf sonunda, Emekli Sandığı’na tabi bir görevden emekliye ayrılmadı diye...

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı

Anayasa Mahkemesi kendisine yapılan başvuruyu incelemiş ve 2829 sayılı Kanunun 12. maddesindeki, "son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve..." ibaresini iptal etmiştir. İptal kararı 5 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ancak, karara göre iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Yani, 5 Haziran 2010 tarihinden sonra bu şekilde istifa edip de farklı statüde çalışmaya başlayanlar hangi kanun hükümlerine göre emekliye ayrılırsa ayrılsınlar, istifa etmeden önceki çalışma sürelerine tekabül eden ikramiyelerini alabilecekler.

Belirtelim ki, eskiden istifa etmiş olanlar için bu yol kapalı. Zira, Anayasa Mahkemesi kararları etkisini ileriye doğru gösterir geriye doğru değil. Dolayısıyla eskiden devlet memurluğundan istifa etmiş olanların bu haktan yararlanabilmeleri, bir kanuni düzenleme yapılmasını gerektirmektedir.
Yazarın Tüm Yazıları